Andrei Pavel (PMP):Românii au fost puși la colț, în propria lor țară

Andrei Pavel (PMP):Românii au fost  puși la colț, în propria lor țară

Andrei Pavel (PMP):Românii au fost puși la colț, în propria lor țară

by January 27, 2021 0 comments

Secretarul general al PMP sectorul 1, Andrei Pavel,  critică, în termeni duri, atitudinea arogantă a primarului de la Târgu Mureș, Soos Zoltan, față de românii din urbea pe care o conduce. Acesta solicită Comisiei Naționale pentru Combaterea Discriminării sancționarea exemplară a primarului UDMR. Pavel  scrie pe Facebook:

”O vorbă veche spune: dreptate, da, dar nu pentru căței. Aceasta a fost, dintotdeauna, esența politicii promovată de intelighenția maghiară, mai ales în raport cu românii, în Ardeal. Ne aducem aminte de așa zisa revoluție maghiară de la 1848, când celebrul Kosssuth, declama pe la Viena și Budapesta, principiile democrației franceze, iar în Transilvania, decima populația românească, ce își cerea și ea drepturile. Egalitate pentru maghiari, în fața austriecilor, dar sclavie  pentru majoritatea etnică din interiorul arcului carpatic, în fața grofilor.

Problema este că această mentalitate scandaloasă persistă și astăzi în rândurile intelectualității și politicienilor unguri din Ardeal. În timp ce învătații  lor urlă din toți rărunchii libertate pentru minoritatea maghiară, deși au obținut toate drepturile posibile și imposibile într-un stat democrat, acolo unde ei se simt puternici și mulți, gândesc și aplică măsuri de secolul 19: impunerea limbii maghiare, deznaționalizare, segregare etnică.

Așa putem interpreta aroganța și fățărnicia manifestată de primarul de la Târgu Mureș, Soos Zoltan,  care, într-un moment de sinceritate, fiind la o televiziune, oficină a UDMR, și-a descărcat sufletul: românii să fie așezați într-un colț, pentru că sunt nemulțumiți. Asta, în urma unor critici aduse de presa locală la adresa modului în care primarul a decorat orașul, de Crăciun. (https://www.ancheteonline.ro/2021/01/mentalitate-de-secol-19-pentru-ca-a-fost-criticat-primarul-din-targu-mures-ii-trimite-la-colt-pe-romani/.

Gândind cu voce tare, relaxat fiind în prezența unui jurnalist obedient, Soos a spus exact cam ceea ce simte o mare parte din maghiarimea ardeleană: izolarea românilor și a romilor într-o zonă specială,  unde primarul maghiar, să le poate oferi un Crăciun, după propriile gusturi și culori. Binențeles, gusturi și colori diferite de ale maghiarilor. Pentru că, în minte îngustă a artistului Soos, românii sunt cam de prost gust.

După ce s-a trezit din acest vis frumos, în care românii sunt așezați în banca lor, Soos, lovit de realitatea secolului 21, unde există drepturi egale în fața legii, indiferent de nație, a fost împins de la spate să-și ceară scuze. Tardiv, ipocrit.

De aceea, în mod public, noi, PMP, suntem nevoiți să ne exprimăm revolta față de asemenea declarații și pentru a așeza lucrurile în matca lor firească, într-o societate democratică, solicităm Comisiei Naționale pentru Combaterea Discriminării să sancțioeaze aceste derapaje xenofobe”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.