Traian Băsescu: Sunt prea multe interese economice ca Europa să sancționeze Rusia

Traian Băsescu: Sunt prea multe interese economice ca Europa să sancționeze Rusia

Traian Băsescu: Sunt prea multe interese economice ca Europa să sancționeze Rusia

by February 22, 2022 0 comments

UE ar trebui să fie de data aceasta cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei, declară fostul președinte Traian Băsescu. Eurodeputatul PMP crede că obiectivul lui Vladimir Putin este ocuparea Ucrainei până la gurile Dunării. Vladimir Putin a semnat documentele prin care recunoaște independența regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk. Liderul de la Kremlin a ordonat așa-ziselor trupe rusești de menținere a păcii să intre în cele două zone amintite. Kievul, SUA și UE condamnă gestul Moscovei. Occidentul amenință cu sancțiuni, scrie Mediafax.

Traian Băsescu spune la RFI că „era previzibil că obiectivul major al lui Putin nu este invadarea Ucrainei, ci consolidarea autonomiei celor două așa-zise republici autonome, Donețk și Lugansk. Sancțiunile va trebui să vedem cât de severe vor fi, pentru că sunt prea multe interese economice, cel puțin în Europa. V-aș aduce aminte că s-au mai impus sancțiuni, după ocuparea Crimeii și sancțiunile au fost împotriva Crimeii, nu împotriva Rusiei. N-aș vrea să asistăm și acum la o decizie europeană de a se impune sancțiuni împotriva Donețkului și Luganskului, ci împotriva Rusiei”.

Fostul președinte crede că “deocamdată, prioritatea lui Vladimir Putin este să rezolve problema cu Ucraina. Problema cu Ucraina nu este rezolvată odată cu recunoașterea independenței celor două republici separatiste. Obiectivul lui Putin este să ajungă să lege terestru Crimeea, ceea ce înseamnă că va avea în continuare în vedere proiectul Novorossiya, pe care strategii ruși îl au în vedere, acest proiect vizând extinderea ocupării Ucrainei până la gurile Dunării”.

Traian Băsescu e de părere că Rusia trebuie sancționată dur: “Greu de spus ce mai poate face Occidentul, în afara unor sancțiuni cinstite, severe, împotriva Rusiei, pentru că militar este o variantă exclusă și atunci rămâne izolarea politică și izolarea economică, lucruri pe care în mod cert Rusia nu le poate suporta, dacă sunt aplicate temeinic. Ar trebui cel puțin UE să fie de data aceasta cinstită când vorbește despre sancțiuni împotriva Rusiei. Rusia trebuie scoasă din sistemul bancar internațional, în primul rând, trebuie stopate vânzările de tehnologie către Rusia și să nu mai cumpărăm gaze din Rusia. Sunt câteva elemente esențiale. Practic, Vladimir Putin își consolidează armata cu bani europeni, banii din gaze”.​

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.