A murit IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului

A murit IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului

by February 1, 2011 41 comments

IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a incetat din viata luni seara. Inaltul prelat era internat la Sectia de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca, dupa ce medicii din Viena nu au reusit sa il opereze la inima. In martie 2011, Anania ar fi implinit 90 de ani.
Pe 24 inuarie, Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost externat,, din spitalul AKH din Viena, unde, in urma recomandarilor medicale, a fost internat timp de zece zile, in vederea unei interventii pe cord. Medicii austrieci au decis ca inaltul ierarh nu poate fi operat, avand in vedere antecedentele medicale si varsta inaintata.
Trupul neinsufletit al lui Bartolomeu Anania, care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, va fi depus in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, unde toti cei care doresc ii vor putea aduce un ultim omagiu, potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.
“Cu regret si durere in suflet, dar cu nadejdea in mila si mangaierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului anunta ca in ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 19,25, Parintele nostru, Arhiepiscopul si Mitropolitul Bartolomeu Anania, si-a inceput calatoria spre Imparatia Cerurilor”, se arata in comunicat.
Potrivit Arhiepiscopiei, decesul a survenit la Sectia de Terapie Intensiva a Clinicii Chirurgie I din Cluj-Napoca.
Pe numele sau real Valeriu Anania, Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a nascut la 18 martie 1921 in comuna Glavile-Pitesteana din judetul Valcea. Cel ce avea sa devina, in martie 2006, Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a avut parte de o tinerete agitata, fiind arestat in trei randuri (1941, 1942 si 1958) dupa ce a fost acuzat de “activitati legionare” si condamnat la munca silnica pentru 25 de ani (ispasind 6 ani). S-a calugarit in 1942, fiind apoi student la Medicina, Conservator si ulterior la Teologie. Bartolomeu Anania nu este cunoscut doar in calitate de cleric ortodox, ci si de scriitor – poet si dramaturg.
In ianuarie 2008, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a dat un verdict de colaborare cu fosta Securitate in cazul sau, CNSAS afirmand ca agentul cu numele de cod “Apostol” din dosarul de urmarire al fostului mitropolit al Ardealului Antonie Plamadeala era Valeriu Anania, mitropolitul Clujului.
La varsta de 12 ani, viitorul Mitropolit s-a inscris la Seminarul Teologic Central din Bucuresti, iar in 1935, minor fiind, a devenit membru al organizatiei “Manunchiul de prieteni”, organizatie legionara a tineretului scolar, pentru ca din 1936 sa fie incadrat in “Fratia de Cruce”, organizatie superioara celei dintai.
“Nu am apucat sa devin legionar din doua motive, unul formal si altul de fond: in ianuarie 1941, la vremea cand eu inca nu eram major (la aceea vreme majoratul era la 21 de ani) , “Fratia de Cruce” din Seminarul Central a fost desfiintata. In al doilea rand, in timpul scurtei guvernari legionare, dar si dupa aceea, mi-a fost dat sa vad si reversul medaliei, adica fata nestiuta a Garzii de Fier, cu care nu puteam fi de acord. Marturisesc insa ca in <Fratia de Cruce> din Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de invatat decat lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina in munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu”, afirma, mai tarziu, Bartolomeu Anania.
Viitorul Mitropolit avea sa fie insa arestat de 3 ori pentru legaturi cu legionarii sau activitati legionare: in 1941 (pentru 3 saptamani, dupa ce participase la funeraliile unui comandant legionar), in 1942 (pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme) si in 1958, sub acuzatia de activitate legionara inainte de 23 august 1944. A fost condamnat de catre Tribunalul Militar Ploiesti la 25 de ani de munca silnica pentru “uneltire contra ordinii sociale”. Si-a ispasit pedeapsa in inchisoarea de la Aiud la sectia “politici”. In timpul detentiei i-a murit mama, iar el a fost instiintat de acest fapt de catre fratele lui, inchis si el in aceeasi inchisoare. In 1964 a fost eliberat, impreuna cu alti detinuti politici, in urma unui decret dat de autoritati de desfiintare a detentiei politice.
In anul 1966 a fost trimis de catre Biserica Ortodoxa Romana in Statele Unite unde a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Serviciului “Publicatii”.
In anul 1967 a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscopul Victorin, acordandu-i-se din partea Sfantului Sinod rangul de arhimandrit. Tine nenumarate conferinte si face parte din mai multe delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane peste hotare.
Reintors in tara, devine director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, intre anii 1976-1982. In anul 1982 se va retrage la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului.
In primavara anului 1990, Prea Cuviosul Arhimandrit Bartolomeu Anania a facut parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, alaturi de clericii Dumitru Staniloae, Constantin Galeriu, Daniel Ciobotea, Constantin Voicescu, Iustin Marchis, Toader Crasmariu si de mirenii Horia Bernea, Octavian Ghibu, Teodor Baconsky, Sorin Dumitrescu.
La 21 ianuarie 1993 este ales ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. In toamna anului 2005, nemultumit ca Andrei Andreicut, candidatul pe care l-a sustinut in mod public, nu a fost ales in functia de mitropolit al Ardealului, a initiat ruperea episcopiilor din nordul si centrul Ardealului de sub jurisdictia scaunului mitropolitan de la Sibiu.
Pe 2 martie 2006, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat pe Prea Cuviosul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului – mitropolie infiintata canonic de catre Sfantul Sinod la 4 noiembrie 2005.

Facebook Comments

41 Comments so far

Jump into a conversation
 1. anabel caine
  #1 anabel caine 2 February, 2011, 09:01

  -fi-ei tarana usoara,in drumul spre mutarea de la noi,e vesnic in adormire!

  Reply this comment
 2. Carlos Fanning
  #2 Carlos Fanning 7 April, 2011, 06:44

  Hm, Now i am comfortable with this but nonetheless not wholly certain, therefore i am about to research a tad bit more.

  Reply this comment
 3. Flossie Reels
  #3 Flossie Reels 11 April, 2011, 07:26

  I actually absolutely have to think more in that course to see what i can do about that.

  Reply this comment
 4. Salvatore Meinecke
  #4 Salvatore Meinecke 13 April, 2011, 02:37

  Hello, Great job. I did not expect this just before the weekend. Thanks

  Reply this comment
 5. Helaine Barnett
  #5 Helaine Barnett 13 April, 2011, 03:14

  Well, this is good, but how about the other choices we’ve got here? Do you mind writing a further post about all of them too? Appreciate it!

  Reply this comment
 6. Hortensia Perlich
  #6 Hortensia Perlich 14 April, 2011, 04:40

  Hm, I’m just happy with this but still not totally positive, thus i am going to research a little more.

  Reply this comment
 7. Lawerence Wendroth
  #7 Lawerence Wendroth 15 April, 2011, 06:18

  This page seems to get a large ammount of visitors. How do you advertise it? It gives a nice individual twist on things. I guess having something authentic or substantial to give info on is the most important thing.

  Reply this comment
 8. Lynell Connerty
  #8 Lynell Connerty 16 April, 2011, 06:00

  My spouse and i unquestionably need to think more in that course and see things i can do over it.

  Reply this comment
 9. Buddy Solkowitz
  #9 Buddy Solkowitz 16 April, 2011, 20:00

  I love this article. Thanks. I have a blog where I could link this article to. I’m looking for sites where muscle building tips are being discussed. I think its very helpful to people starting out. I remember what its like when I was new at this. I scour the web for articles. Now I go to places where I could find everything under one place. Thanks for this article.

  Reply this comment
 10. corbeau fx1
  #10 corbeau fx1 16 April, 2011, 20:37

  you have got a fantastic weblog right here! would you like to make some invite posts on my blog?

  Reply this comment
 11. blog
  #11 blog 16 April, 2011, 20:54

  This web site is awesome. I constantly encountered new things & varied right here. Be grateful for in which personal data.

  Reply this comment
 12. news
  #12 news 16 April, 2011, 20:54

  This website may be a walk-through for the info you wanted about it plus just didn’t find out just who that needs to. Look listed here, and that you will absolutely observe keep in mind this.

  Reply this comment
 13. buzz
  #13 buzz 16 April, 2011, 20:55

  Wassup! Ones own blog post gravel it is a real good find out!…

  Reply this comment
 14. actualites
  #14 actualites 16 April, 2011, 20:55

  Splendid Information.nice share..a good deal more hesitate .. ;)…

  Reply this comment
 15. arp bolts
  #15 arp bolts 16 April, 2011, 21:36

  Your house is valueble for me. Thanks!…

  Reply this comment
 16. buzz
  #16 buzz 16 April, 2011, 21:52

  Your home is valueble personally. Cheers!…

  Reply this comment
 17. IRS Settlement
  #17 IRS Settlement 16 April, 2011, 23:22

  Hey there, You have performed an incredible job. I will definitely digg it and in my opinion suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.

  Reply this comment
 18. Respiratory Therapist Resume
  #18 Respiratory Therapist Resume 17 April, 2011, 00:06

  Oh my goodness! an amazing article dude. Thank you However I am experiencing issue with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss problem? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

  Reply this comment
 19. Oral-B Triumph 5000
  #19 Oral-B Triumph 5000 17 April, 2011, 00:20

  Happy I noticed this on google!

  Reply this comment
 20. equity release uk
  #20 equity release uk 17 April, 2011, 00:37

  You must take part in a contest for among the best blogs on the web. I will advocate this web site!

  Reply this comment
 21. informatica cloud
  #21 informatica cloud 17 April, 2011, 01:27

  I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

  Reply this comment
 22. ways to grow taller
  #22 ways to grow taller 17 April, 2011, 02:13

  I just could not resist commenting

  Reply this comment
 23. Sharon
  #23 Sharon 17 April, 2011, 03:11

  Thank you for your website post. Thomas and I happen to be saving to buy a new book on this theme and your post has made us to save money. Your notions really clarified all our inquiries. In fact, in excess of what we had acknowledged just before we ran into your excellent blog. I no longer nurture doubts and also a troubled mind because you completely attended to the needs above. Thanks

  Reply this comment
 24. Butik Online
  #24 Butik Online 17 April, 2011, 04:44

  I precisely wished to appreciate you again. I’m not certain what I would have created in the absence of the actual advice revealed by you on my concern. It previously was a scary condition for me personally, but being able to see the expert manner you handled the issue forced me to jump over delight. I’m just happier for the assistance and even wish you comprehend what an amazing job you were putting in teaching the rest via a site. Probably you’ve never encountered all of us.

  Reply this comment
 25. Escorts Script
  #25 Escorts Script 17 April, 2011, 05:08

  Please, can you PM me and tell me few more thinks about this, I am really fan of your blog.

  Reply this comment
 26. colon cleanse review
  #26 colon cleanse review 17 April, 2011, 06:25

  What i discover troublesome is to find a weblog that can capture me for a minute however your blog is different. Bravo.

  Reply this comment
 27. Potenzmittel Test
  #27 Potenzmittel Test 17 April, 2011, 06:33

  Great web site I’m happful I came onto it by means of my friend’s weblog.

  Reply this comment
 28. how to grow taller during puberty
  #28 how to grow taller during puberty 17 April, 2011, 07:44

  This is a matter close to my heart. Cheers, where are your contact details though?

  Reply this comment
 29. Joann Fabrics Coupons
  #29 Joann Fabrics Coupons 17 April, 2011, 10:08

  In order to make it more customer friendly, the working group behind the success of Jo-Ann’s made it easier for customers to find the top websites that feature Jo-Ann Fabric Coupons. In a single click, you can find the websites that feature these coupons and you will no longer spend an hour or so in searching for websites.

  Reply this comment
 30. Denver Bastien
  #30 Denver Bastien 17 April, 2011, 12:10

  I have a few questions for you. How can I apply this to life? Will it help me to follow what you’ve said here?

  Reply this comment
 31. Ping Pong Tables
  #31 Ping Pong Tables 17 April, 2011, 12:22

  There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

  Reply this comment
 32. Walker Matalavage
  #32 Walker Matalavage 17 April, 2011, 12:56

  It’s super site, I was looking for something like this

  Reply this comment
 33. avg free
  #33 avg free 17 April, 2011, 14:01

  Thank you for the sensible critique. Me and my friend were just preparing to do a little research about this. We got a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there..

  Reply this comment
 34. Igrice Igrice
  #34 Igrice Igrice 17 April, 2011, 14:13

  Hey greet site !

  Reply this comment
 35. escort london
  #35 escort london 17 April, 2011, 14:29

  Thank you, I have recently been searching for info about this subject for a while and yours is the best I have came upon so far. But, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the supply?

  Reply this comment
 36. loan modification
  #36 loan modification 17 April, 2011, 14:37

  Prostate cancer is by far the most diagnosed cancer and may be the common cause of cancer tumor deaths among men. The sad fact about it is that most men will not realize that they acquire this killer disease until there are already spread.

  Reply this comment
 37. bariatric surgery
  #37 bariatric surgery 17 April, 2011, 17:10

  I’m still studying from you, however I’m bettering myself. I actually love studying every part that’s written on your blog.Preserve the stories coming. I liked it!

  Reply this comment
 38. psychic affiliates
  #38 psychic affiliates 17 April, 2011, 18:05

  Thanks for making the honest try to provide an explanation for this. I feel very strong approximately it and want to be informed more. If it’s OK, as you reach more extensive knowledge, might you thoughts including extra posts very similar to this one with additional info? It would be extraordinarily useful and useful for me and my colleagues.

  Reply this comment
 39. Whitestrips von blend-a-med
  #39 Whitestrips von blend-a-med 17 April, 2011, 19:41

  Everytime I read your content articles I feel as if your writting is bettering, see it from the day one.

  Reply this comment
 40. Information Assurance Analyst
  #41 Information Assurance Analyst 17 April, 2011, 20:38

  Nice web page, attractive and easy on the eyes and good content material also.

  Reply this comment

<