Oferta Basescu pentru UDMR: 8 judete plus Harghita si Covasna

Oferta Basescu pentru UDMR: 8 judete plus Harghita si Covasna

by June 23, 2011 0 comments

Traian Basescu a declarat miercuri seara, in cadrul emisiunii Evenimentul Zilei- B1 tv, ca varianta maxima pe care o poate oferi UDMR-ului este cea cu opt judete plus cele doua, Harghita si Covasna, care vor ramane separate si dependente, in continuare, de finantarea de la guvern.

“Daca UDMR-UL refuza, nu se mai face reorganizarea administrativa si se face reforma deconcentratelor”, a mai spus seful statului. El a infirmat informatiile potrivit carora ar fi propus UDMR-ului o varianta care sa ia in calcul opt judete mari plus unul format din Harghita si Covasna, adaugand ca reorganizarea s-ar putea face pana la sfarsitul anului. Nu a existat promisiunea Tinutului Secuiesc in discutiile cu UDMR.

„Varianta de 8 judete plus Tinutul Covasna-Harghita este o minciuna. Acest tinut nu exista. Eu am cautat ieri sa gasesc intelegere la opozitie pentru un compromis. Trebuie sa gasesc impreuna cu Emil Boc o solutie. Nu mai putem respira in casetele lasate din ’68. Eu pot pune la dispozitie stenograma discutiilor de la Cotroceni. Varianta 8+2 e maxim ce se poate obtine. Am spus UDMR-ului ca putem oferi o varianta maximala peste care nu se poate trece: 8 judete plus Hargita si Covasna care raman asa cum sunt. Ele raman dependente de finantarea de la Guvern.

Daca nu se va accepta reorganizarea judetelor, se va trece la reforma deconcentratelor

„Daca UDMR-UL refuza, nu se mai face reorganizarea administrativa si se va trece la varianta reformei deconcentratelor. Adica, nu vom mai avea intr-un judet mare sau intr-o regiune de dezvoltare opt inspectorate de politie, vom avea unul singur, intr-un singur oras. Acelasi lucru se va intampla cu inspectoratele de invatamant, cu directiile sanitare. Deci nu poti sa blochezi Romania la nesfarsit, pe motivatii etnice. Raman presedintii de Consilii judetene, dar deconcentratele se comprima, se diminueaza ca densitate si ca persona Se vor face reforme in institutii. Se reduce astfel numarul de salariati, se reduc cheltuielile. Aparatul central consuma 25,4% din veniturile bugetului de stat. Suntem al saselea stat din UE si trebuie sa trecem si la nivel teritorial. Ministerele au solutia, e pregatita. Diminuarea birocratiei de stat in teritoriu inseamna o economie de 100 de milioane de euro pe an”.

Minoritatile nu-si vor pierde drepturile

„La toate televiziunile, aproape zilnic, e si un reprezentant al comunitatii maghiare. Nu i-am auzit pe oamenii astia terfelind Romania asa cum fac romanii. Minoritatea maghiara a obtinut la noi mai mult decat media europeana. A fost totusi o politica corecta a statului roman. Deci, eu care merg frecvent in Covasna si Harghita, vad ca oamenii sunt atasati de locul unde au trait, nu sunt ostili romanilor. Au insa o constiinta minoritatilor. Maghiarii nu ar vrea sa-si piarda din drepturile castigate pana acum, cum ar fi placutele cu denumirile localitatilor in doua limbi, dreptul de utilizare a scolilor in limba materna, dreptul de a avea translator in instanta. Trebuie sa-i asiguram ca asta nu se va intampla. Eu sunt pregatit sa le spun: Da, hai sa gasim solutii, dar nu in aceasta lege. Trebuie sa vina Legea administratiei publice locale si putem clarifica acolo: unde ati avut placute, raman placutele chiar daca se schimba procentul populatiei, acolo unde ati avut inspectoratul cu 30% inspectori de limba maghiara, veti avea inspectori de limba maghiara in scolile de limba maghiara din acest judet. Trebuie gasita o formula sa nu le creezi sentimentul ca le iei din ce au obtinut si cred ca avem aceasta obligatie ca majoritari”.

Asumarea raspunderii pe legea statutului minoritatilor, odata cu reorganizarea judetelor

„Se poate asuma raspunderea pe legea statutului minoritatilor impreuna cu reorganizarea administrativa a Romaniei. De ce nu? E un pachet. Fara o prelungire, insa a sesiunii parlamentare nu se poate realiza imediat Sau se poate face la inceputul toamnei. Nu poti in politica sa faci continuu cadouri, sunt pachete in care partidele se inteleg.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.