Romania reduce numarul militarilor afati in misiuni din strainatate
by Ancheteonline June 27, 2011 1 commentConsiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a aprobat in sedinta de luni ca fortele Ministerului Apararii Nationale dislocate in teatrele de operatii sa scada in 2012 cu 106 militari fata de 2011 si cresterea cu 308 militari a fortelor aflate in tara, care vor putea fi dislocabile la ordin. “In cadrul sedintei s-au aprobat fortele si mijloacele Armatei Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului statului roman, in anul 2012. Astfel, la nivelul Ministerului Apararii Nationale, fortele dislocate in teatrele de operatii vor scadea, in anul 2012, cu 106 militari fata de anul 2011, iar fortele aflate in tara, dislocabile la ordin, vor creste cu 308 militari, fata de 2011″, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.
De asemenea, in sedinta CSAT s-a decis ca Ministerul Administratiei si Internelor va pune la dispozitia Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2012, un numar de 357 de militari, care vor actiona in teatrele de operatii din Afganistan si Balcanii de Vest.
In cadrul sedintei, Ministrul Apararii Nationale a solicitat aprobarea continuarii activitatii de testare si validare privind posibilitatea de transport pe teritoriul Romaniei a resurselor materiale si umane apartinand guvernului Statelor Unite ale Americii dinspre si catre Afganistan in sprijinul operatiei NATO – ISAF si a operatiei de coalitie Enduring Freedom.
Membrii CSAT au avizat Carta Alba a Apararii, document elaborat de Ministerul Apararii Nationale, urmand ca acesta sa fie supus aprobarii Parlamentului, conform legislatiei in vigoare.
“O alta tema importanta pe agenda sedintei CSAT s-a referit la Strategia nationala in domeniul capacitatilor civile. Documentul elaborat de Ministerul Afacerilor Externe a fost aprobat de catre membrii Consiliului. Aceasta Strategie, elaborata ca raspuns la solicitarea expresa adresata la nivelul Uniunii Europene, faciliteaza contributia nationala la misiunile civile si civil-militare, atat ale Uniunii, cat si pentru toate situatiile in care experti civili romani sunt detasati la misiuni internationale, indiferent de organizatia sub auspiciile careia este desfasurata misiunea respectiva (ONU, UE, OSCE)”, se mai arata in comunicatul citat.
Documentul uniformizeaza regulile si procedurile aplicabile in aceste cazuri de toate institutiile din Romania care detaseaza experti in astfel de misiuni.
1 Comment so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.