Alegeri parlamentare uninominale intr-un singur tur. A disparut pragul electoral. Castigatorul ia totul

Alegeri parlamentare uninominale intr-un singur tur. A disparut pragul electoral. Castigatorul ia totul

by May 22, 2012 0 comments

Camera Deputatilor a adoptat marti proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 36 de abtineri (deputatii UDMR). Camera Deputatilor este for decizional. Proiectul legislativ al USL (initiat de Victor Ponta si Crin Antonescu) propune modificarea legii electorale astfel incat alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur (atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa). Sistemul uninominal presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

In cazul unui blocaj, initiatorii propun organizarea, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, unui nou tur de scrutin, la care sa participe numai candidatii aflati in situatie de egalitate. In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

De asemenea, deputatii au respins amendamentul propus de PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300 si au decis sa pastreze aceleasi colegii electorale ca la alegerile din 2008.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<