Ministerul Agriculturii, in control. Jaf ca-n codru la Agentia de Imbunatatiri Funciare

Ministerul Agriculturii, in control. Jaf ca-n codru la Agentia de Imbunatatiri Funciare

by May 28, 2012 0 comments

Ministerul Agriculturii a demarat vineri un control la Agentia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, existand suspiciuni de nereguli in gestionarea bugetului acestei institutii. Directorul general  al ANIF, Gheorghe Iordache  a fost luat la ochi de noua conducere a ministerului pentru ca acesta a  incheiat, la sfarsitul anului trecut  mai multe contracte considerate dubiose,  in valoare de  60 – 100 de miliarde de lei vechi pentru situatii de urgenta in judetul Constanta. Contractele,  semnate in luna decembrie,  prevedeau curatarea  de zapada a canalelor de irigatii, in conditiile in care nu ninsese deloc. Surse din cadrul ministerului sustin ca directia economica a ANIF a refuzat sa-si puna semnatura pe acest document  aflat la limita legii. Acest lucru a dus la blocarea derularii contractelor, desi directorul general al ANIF ar fi facut presiuni pentru punerea lor in aplicare. Afacerea este considerata dubioasa  cu atat mai mult cu cat firmele care trebuiau sa efectuze lucrarile  de situatii de urgenta ar fi unele clientelara, din sfera de influenta a directorului general.

Contract de 700 miliarde de lei pentru paza

De asemenea, in atentia ministerului Agriculturii se afla si alta afacere pusa la cale de Iordache. Acesta a incheiat in luna mai a.c.,  10 contracte privind servicii de paza si securitate cu firma SC InterGuard SRL pentru filialele ANIF din tara, in valoare de 700 milioane de lei vechi. Toate contractele, fara licitatie, doar prin cerere de oferta.

O  statie de pompare,  disparuta peste noapte

Gheorghe Iordache a fost numit director general la ANIF la sfarsitul anului trecut dupa retragerea din functie a lui Vajda Zsombor(UDMR). Acesta mai ocupase functia de director general al ANIF Constanta intre 2005-2006. El a fost  atunci destituit din functie de conducerea de la Bucuresti a  Agentiei de Imbunatatiri Funciare dupa ce o intreaga statie de pompare din localitatea Radova ( Constanta) situata in balta Vederoasa, a fost devalizata. Intregul echipament ( motoare, pompe, piese electrice) in cantitate de 60 de tone si  in valoare de 300 000 – 400 000 de euro a disparut peste noapte.

Ca-n codru: 85 m de conducta, furati intr-un an de zile

In urma unui control efectuat,  conducerea centrala a ANIF a decis in 2006 destituirea lui Iordache, fiind facut raspunzator pentru prejudiciul adus filialei Constanta a Agentiei. Jaful de la statia de pompare Rasova Vederosa a continuat si in ultimii ani, cand Iordache era sef al ANIF, dar nu la Constanta, ci la Bucuresti. Potrivit Politiei din Constanta, in perioada iunie 2011-martie 2012, au fost furati de la aceasta statie de pompare 85 metri lineari de conducta metalica, valoarea prejudiciului fiind de 608 000 lei (adica 6,08 miliarde de lei vechi).

Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a trecut anul trecut, printr-o ampla restructurare, fiind disponibilizate cateva mii de angajati.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.