Cum a acoperit ANRMAP ilegalitatile primarilor si sefilor CJ din PDL

Cum a acoperit ANRMAP ilegalitatile primarilor si sefilor CJ din PDL

by October 26, 2012 0 comments

Corpul de Control al premierului Victor Ponta a întocmit un raport în care susţine că fosta şefă a ANRMAP, Cristina Trăilă, s-ar face vinovată de abuz în serviciu. În cele 100 de pagini, potrivit gandul, Trăilă este acuzată că a anulat mai multe amenzi de câteva sute de mii de lei care au fost aplicate primăriei Târgu-Mureş, Metrorex, Consiliului Judeţean Galaţi şi primăriei Todireşti. Cristina Trăila a declarat că amenzile au fost anulate legal şi că instanţele de judecată au confirmat aceste soluţii. Trăilă, care acum candidează din partea PDL la parlamentare, a declarat că îl va da în judecată pe Victor Ponta pentru calomnie.   Premierul a declarat că  ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene.

Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice este instituţia care supraveghează licitaţiile publice şi care amendează instituţiile publice dacă constată încălcări în cadrul procedurilor de achiziţii publice.

Fostul preşedinte al ANRMAP, Cristina Trăilă, a declarat că neregulile sesizate de corpul de control nu se suţin juridic. Trăilă spune că toate deciziile de anulare a amenzilor au fost luate legal. “În toate cele trei cazuri prezentate în raportul Corpului de Control al guvernului Ponta există decizii ale instanţelor care confirmă decizia luată de Colegiul de Conducere a ANRMAP. Adică instanţele au confirmat deciziile de anulare a proceselor verbale şi a amenzilor”, a declarat Trăilă

Cazul Târgu-Mureş: amendă de 80.000 lei anulată

În raportul Corpului de Control al Guvernului se menţionează că fostul preşedinte al ANRMAP, Cristina Trăilă, Corneliu Burada (vicepreşedinte), Radu Antonescu (director general) şi Mădălina Spînoche au anulat ilegal două amenzi de 80.000 de lei aplicate primăriei Târgu-Mureş al cărei primar era PDL-istul Dorin Florea. Practic, în 2009, doi inspectori ai ANRMAP au constat ca primăria Târgu-Mureş a licitat contractul pentru administrarea parcărilor din oraş. Primăria a desemnat compania Tracia Trade Exim drept câştigătoare. Doi inspectori ANRMAP au verificat procedura de licitaţie şi au constat trei nereguli şi au aplicat două amenzi de 140.000 de lei şi una de 10.000. Ulterior, conducerea ANRMAP a anulat două din cele trei amenzi în valoare de 80.000 lei. Corpul de Control al guvernului a constatat că anularea amenzii este ilegală. În raport se reţine că amenzile nu puteau fi anulate de conducerea ANRMAP. “Anularea procesului-verbal de constatare si sancţionare a contravenţiilor sau anularea unei sancţiuni contravenţionale este atributul exclusiv al instanţelor de judecată”, se arată raportul citat.

“Instanţa a anulat amenda în totalitate”

Potrivit reprezentanţilor guvernului, fostul preşedinte al ANRMAP s-ar face vinovată de abuz în serviciu contra intereselor publice. “Consecinţa exonerării autorităţii contractante Municipiul Tîrgu-Mureş, reprezentată de primar Florea Dorin, de la plata amenzilor în cuantum total de 80.000 de lei şi neîncasarea acestora la bugetul statului, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, se precizează în raport.

Fostul preşedinte ANRMAP spune că în cazul de la Târgu-Mureş instanţele de judecată au confirmat soluţia de anulare a amenzilor şi că, în opinia ei, totul s-a realizat cu respectarea legislaţie. “La Târgu Mureş s-a anulat procesul verbal de constatare cu totul deşi noi anulase doar în parte. Noi lăsasem atunci doar jumătate din amendă. În schimb în instanţă s-a anulat în totalitate amenda.”

Controlul solicitat de CE: 77 de contracte cu bube la primaria lui Liviu Negoiţă

În raport se mai arată că ANRMAP nu a dat curs cu celeritate unei solicitări venite din partea Comisiei Europene(CE) care privea 77 de contracte încheiate de primaria Sector 3 în perioada 2008-2010 când primar a fost Liviu Negoiţă (PDL). Raportul arată că CE a solicitat verificarea celor 77 de contracte în luna martie, dar că ANRMAP a verificat contractele abia în luna iunie după ce a cerut MAE să îi transmită cererea originală a CE. Corpul de Control susţine că în urma verificărilor s-au constat următoarele: 37 de contracte au fost atribuite cu nerespectarea prevederilor legale, pentru 23 de contracte/acte adiţionale anunţul de atribuire a fost publicat cu întârziere, iar 10 contracte/acte adiţionale, care nu erau menţionate în lista transmisă de Comisia Europeană, au fost atribuite cu încălcarea prevederilor legale. În raport se menţionează că, deşi potrivit legislaţiei existau fapte care constituiau contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 de lei la 40.000 de lei, echipa de control din cadrul ANRMAP a aplicat autorităţii sancţiunea “avertisment”.

Cristina Trăilă susţine că în acest caz practic nu a avut nici o implicare deoarece controlul la primăria Sector 3 a fost efectuat după plecare ei din ANRMAP. “Cererea de la CE a venit oficial pe 25 aprilie, iar pe 27 aprilie a picat guvernul Ungureanu. Pe 8 mai, Ponta mi-a semnat mie eliberarea din funcţie. După 8 mai eu nu mai eram la ANRMAP. Fizic nu puteam să fac controlul într-o săptămână. Controlul a fost făcut după plecarea mea şi s-au dat avertismente. Pe 13 iunie s-au dat avertismentele eu nu mai eram acolo”, a declarat Trăilă.

“Agenţii ANRMAP au cerut şpagă de la primarii PSD”

Potrivit raportului guvernamental, în 2010 o echipă ANRMAP a verificat trei contracte încheiate de Consiliul Judeţean Galaţi, condus la acea vreme de către Eugen Chebac care în 2008 a candidat din partea PSD, apoi la alegerile din 2012 a fost susţinut de PDL şi UNPR. Cele trei contracte priveau reabilitarea unor şosele şi un contract de deszăpezire. În urma controlului, CJ Galaţi a fost amendat cu 200.000 de lei. În raportul Corpului de Control se arată că amenda a fost înlocuită cu un simplu avertisment. Mai precis, CJ Galaţi a fost exonerat de la plata a 170.000 de lei. Corpul de Control susţine în raport că anularea acestor amenzi a fost ilegală. “Consecinţa prejudicierii bugetului statului cu suma de 170.000 de lei şi scutirea de la plata amenzilor a autorităţii contractante, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, se menţionează în raportul Corpului de Control.

Faţă de acest caz Cristina Trăilă a explicat că inspectorii care au aplicat amenzile au fost suspectaţi de corupţie şi că instanţa a confirmat soluţia de anulare a amenzii. “În cazul de la Galaţi au fost doi agenţi constatori pe numele cărora am depus plângere penală. Am depus acestă plângere pentru că mai mulţi primari PSD din Galaţi au venit la mine şi mi-au spus că agenţii constatori le-au cerut şpagă. Aceiaşi agenţi au făcut controlul la CJ Galaţi. Unul dintre ei a făcut şi controlul din cazul de la Târgu-Mureş”, a declarat Trăilă

Un alt caz analizat de corpul de control a vizat o amendă de 35.000 de lei, aplicată în 2011 primăriei Todireşti reprezentată de primarul Niculai Istrate (PDL). Primăria a fost amendată de ANRMAP pentru că a cumpărat piatră în valoare de peste 180.000 de lei folosită la reabilitarea unui drum fără a face licitaţie. Practic, primăria a împărţit suma în contracte mai mici pentru a evita efectuarea unei licitaţii. Corpul de Control a stabilit că ANRMAP a înlocuit amenda de 35.000 lei cu un simplu avertisment. Şi în acest caz Corpul de Control susţine că fostul preşedinte ANRMAP s-ar putea face vinovată de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Raportul Corpului de Control mai arată că  Burada Corneliu – vicepreşedinte, Antonescu Radu – director general, Constantinescu Octavian – director general adjunct, Stan Cicerone – director şi Spînoche Mădălina – consilier juridic au anulat o amendă de 100.000 de lei aplicată în 2010 companiei METROREX. Compania a fost amendată pentru că într-o procedură de licitaţie a acceptat o ofertă care nu era in conformitate cu caietul de sarcini. Licitaţia privea o serie de lucrări de reparaţii în valoare de 31 milioane lei. Controlul guvernului a relevat că amenda aplicată Metrorex care era condusă de Gheorghe Udrişte (acum candidat PDL la parlamentare) a fost anulată de conducerea ANRMAP cu încălcarea legii. “Consecinţa exonerării autorităţii contractante de la plata amenzii în cuantum de 100.000 de lei şi neîncasarea acesteia la bugetul statului, care poate constitui pagubă la bugetul de stat, poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice”, se arată în raportul cabinetului Ponta.

Despre acest caz Trăilă a declarat că nu are detalii deoarece nu a făcut parte din comisia care a anulat amenda. “Oricum şi în acest caz instanţa a confirmat soluţia Colegiu Consultativ de a anula amenda”, a precizat Trăilă.

În “rechizitoriul” Corpului de Control se menţionează că documentul va fi trimis DNA şi că sunt sesizate mai multe fapte de abuz în serviciu. Cristina Trăilă susţine că sesizarea DNA este fără obiect deoarece abuzul în serviciu nu ar reprezenta o faptă de corupţie: “Corpul de Control poate să trimită raportul la DNA dar nu văd care este fapta de corupţie. Se face referire la abuz în serviciu în acest caz eventual se poate trimite la parchet. DNA anchetează fapte de corupţie. Abuzul în serviciu nu este faptă de corupţie. Nu am nici un fel de emoţie.”

“Îl dau în judecată pe Ponta pentru calomnie

Anunţul privind finalizarea acestui control a fost făcut, miercuri 19 octombrie, de către premierul Victor Ponta care a declarat că în urma verificărilor s-a constatat că ANRMAP a fraudat, în acea perioadă de timp, fondurile europene şi a subliniat faptul că Robert Negoiţă, actualul primar al sectorului 3 din Capitală trebuie să restituie sumele fraudate de către Liviu Negoiţă, cel a deţinut anterior această funcţie.

“O să constataţi că ANRMAP a fost o instituţie a PDL de fraudare a fondurilor europene”, a declarat Ponta în cadrul unei şedinţe de Guvern.

Cristina Trăilă a declarat că îl va da în judecată pe Victor Ponta pentru calomnie. “Mâine (joi, 25 octombrie-n.r) am să depun plângerea. Îl dau în judecată pentru calomnie”, a declarat Trăilă.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.