Adrian Nastase ar putea fi eliberat inainte de termen. El a primit aviz favorabil din partea Penitenciarului Jilava

Adrian Nastase ar putea fi eliberat inainte de termen. El a primit aviz favorabil din partea Penitenciarului Jilava

by January 9, 2013 0 comments

Fostul premier Adrian Năstase a primit aviz pentru eliberare condiţionată. Avizul a fost dat de Comisia de eliberări condiţionate a Penitenciarului Jilava şi are rol consultativ. Fostul premier ar putea fi pus în libertate înainte de termen, după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul la care poate fi eliberat.
Eliberearea lui Nastase, dupa executarea a o treime a pedepsei data de instanta

Avocatul Ion Cazacu a confirmat avizul pozitiv dat de Comisia Penitenciarelor pentru eliberarea inainte de termen a fostului premier Adrian Nastase, intr-o interventie la Romania TV, noteaza Agerpres.

”Ne asteptam la acest lucru pentru ca este o procedura in conformitate cu legea. Comisia respectiva a luat in discutie situatia lui Adrian Nastase si a apreciat ca s-a implinit termenul la care ar putea fi eliberat, respectiv o treime din pedeapsa care i-a fost aplicata. Aceasta a avut in vedere si zilele castigate de Adrian Nastase odata cu acea spitalizare si in al doilea rand prin activitatile prestate in penitenciar si publicarea a trei carti.

Dupa opinia mea, procedura este obisnuita si normala. Judecatorii sunt cei care vor dispune sau nu eliberarea. Dosarul a plecat spre judecatorie, vom fi citati si vom sustine avizul favorabil al Comisiei. (…) Apreciez ca spre sfarsitul lui ianuarie s-ar putea sa fie aprobata propunerea Comisiei si Adrian Nastase sa fie in libertate”, a afirmat avocatul Ion Cazacu.

El a adaugat ca, daca instanta de judecata va da o decizie favorabila, Adrian Nastase ar iesi cu doua saptamani inainte de termenul prevazut de lege, respectiv la jumatatea lunii februarie. Avocatul a mai precizat ca daca hotararea instantei nu va fi favorabila, aceasta poate fi atacata cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu inca trei zile.

Activitatea lui Nastase in penitenciar: 3 carti scrise, seminarii si conferinte in fata detinutilor

Potrivit avocatilor lui Nastase, decizia favorabila pentru eliberarea inainte de termen are in vedere si faptul ca Adrian Nastase a scris mai multe carti din spatele gratiilor si a sustinut conferinte si seminarii in fata detinutilor, potrivit B1TV, citat de Evz.

Aceasta activitate intotdeauna a fost apreciata, activitatea intelectuala, spre deosebire de alte situatii, a fost apreciata in pentitenciar, fara a mai socoti ca a participat la diverse actvitati educative, tinand diverse cursuri si conferinte cu detinutii”, a precizat Lucian Bolcas, unul dintre avocatii lui Nastase

“In acest interval de timp de aproape 8 luni, dansul a scris 3 carti, si a si publicat doua dintre ele, si de asemenea activitatile pe care le-a desfasurat in cadrul penitenciarului prin sustinerea unor teme in fata celorlalte persoane aflate in executarea pedepsei, legate de legislatie, legate de alte aspecte”, a declarat si avocatul Ion Cazacu.

Adrian Nastase a fost condamnat defintiv la 2 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie in iunie 2012, insa el ar putea fi liber dupa doar opt luni, potrivit prevederilor care spun ca o persoana de peste 60 de ani poate fi eliberata dupa executarea unei treimi din sentinta.

Avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, declara la inceputul lunii decembrie ca , dupa calculele apararii, Comisia de eliberari conditionate a penitenciarului ar putea sa se intruneasca pentru discutarea situatiei lui Adrian Nastase in ianuarie 2013 si acesta ar putea fi eliberat conditionat pana la sfarsitul acelei luni.

“Vrem ca pana la sfarsitul lunii ianuarie sa fie acasa”, a adaugat avocatul.

Potrivit avocatului, Comisia de eliberari conditionate din penitenciarul unde este incarcerat Adrian Nastase nu trebuie sesizata in sensul analizarii perioadelor de detentie, aceasta fiind o functie pe care comisia o are. Cazacu a precizat ca aceasta comisie se va autosesiza atunci cand termenul pentru luarea in discutie a eliberarii conditionate a lui Nastase se va implini.

Avocatul a mai spus ca Adrian Nastase a desfasurat activitati intelectuale in penitenciar si nu a creat probleme, adaugand ca daca toate lucrurile decurg normal, Nastase ar putea fi liber, conform procedurilor, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.