Cabaline şi cabale

Cabaline şi cabale

by February 18, 2013 0 comments

Dumitru Bădiţa

Comisia Europeană a asigurat că scandalul cărnii de cal din lasagna britanicilor ţine de etichetare şi nu de domeniul sănătăţii. Adică, buna credinţă a clienţilor fast foodurilor din Insulă a fost înşelată, fără ca sănătatea lor să fie pusă, în acelaşi timp, în pericol. Carne de cal, da, nu carne de vită după cum era prezentată în restaurant compoziţia lasagnei, dar nu carne de… cal otrăvit, stricat, iradiat,etc.

Aşadar un caz revoltător de minţire a clientului, cu atât mai greu de acceptat cu cât s-a produs în domeniul alimentar, ştiut fiind ce reverberaţii are gastronomia în universul credinţelor şi tabuurilor noastre. Una e să porţi un tricou contrafăcut, alta să bagi în gură, neprevenit, bucăţele din carnea unui animal care nu se află pe lista meniurilor acceptate de educaţia ta şi de cutumele alimentare ale comunităţii din care faci parte. Sigur, matrapalzâcul transfrontalier nu a fost făcut din distracţie, ca să provoace vomă unei naţiuni care venerează calul.

Diferenţa de preţ dintre carnea de vită şi carnea de cal le-a adus coţcarilor, care or fi ei, câştiguri exprimate în zeci de milioane de euro. Au apărut ştiri despre posibila implicare a unor reţele mafiote din Polonia şi Italia. Industria alimentară e unul dintre locurile predilecte pentru tot soiul de nelegiuri.

Scandalul ne-ar fi lăsat indiferenţi, mai preocupaţi probabil de condamnarea cu suspendare a Războinicului Luminii, dar întâmplarea a făcut ca britanicii să suspecteze România ca fiind ţară furnizoare de ciozvârte cabaline, deşi între exportatorul român de carne de cal şi compoziţia lasagnei din fast foodurile Londrei e o cale lungă, aglomerată cu intermediari. Românii or fi vândut carnea, e treaba celorlalţi ce fac cu ea. Au vândut românii carne de cal drept carne de vită?

Au fost ei cei care au înşelat buna credinţă a partenerilor de afaceri? Atât de naivi să fie comercianţii europeni, încât să ia de bună o etichetă? Şi de unde, din România, ţara pe care se codesc să o bage în Schengen, tocmai din cauza multor lucruri dubioase care se petrec pe la noi. Deci cu atât mai vigilenţi ar trebui să fie cu afaceriştii români. Dar astea sunt supoziţii. Nu există rezultate oficiale. Comisia Europeană a cerut anchete în ţările pe unde s-a plimbat carnea şi aşteaptă informaţiile finale.

În lipsa unor rezultate oficiale, ne-am inflamat aici cu toţii, de la vlădică la opincă. Premierul s-a revoltat că suntem veşnicii „suspecţi de serviciu” ai Europei. Pe forumurile virtuale s-au revărsat noiane de comentarii care acuzau Londra că se foloseşte de scandal ca să ne îngroaşe imaginea de popor nefrecventabil, ştiute fiind frisoanele englezilor la gândul că românii şi bulgarii le vor invada ţara în 2014 ca urmare a aplicării legislaţiei comunitare.

Cotidianul.ro plusează şi acuză o conspiraţie internaţională împotriva producătorilor români de alimente, care ar urma chipurile să fie scoşi de pe piaţa europeană. Într-un cuvânt: cabale. Carnea de cal este procesată simbolic şi retoric în discursuri care eludează adevăratele probleme: securitatea alimentară a consumatorilor europeni, crima organizată transfrontalieră şi presiunile ei asupra autorităţilor pentru distorsionarea pieţei, incapacitatea autorităţilor de a identifica rapid vinovaţii.

Acum e carne de cal, mâine poate fi de şobolan, de câine, de zombi, de troli. Într-o lume în care ne pregătesc şi ne livrează alţii mâncarea, fără să ştim exact ce ne pun în farfurie, multe grozăvii se pot întâmpla, pe sănătatea noastră şi în avantajul unor comercianţi dubioşi pe care autorităţile îi controlează tot mai dificil.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<