Papa Benedict al XVI-lea a parasit Vaticanul. El va locui la resedinta Castelului Gondolfo

Papa Benedict al XVI-lea a parasit Vaticanul. El va locui la resedinta Castelului Gondolfo

by February 28, 2013 0 comments
Vaticanul trăieşte o zi istorică joi, când, pentru prima dată după şapte secole, un papă, şi anume Benedict al XVI-lea, va coborî pe când se află în viaţă, în mod voit, de pe tronul Sfântului Petru.  Papa Benedict al XVI-lea a părăsit Vaticanul şi se îndreaptă spre reşedinţa Castel Gondolfo, înainte de intrarea în vigoare a demisiei sale, joi la ora 20.00 (21.00, ora României).

Papa Benedict al XVI-lea lasă succesorului său o Biserică Catolică cu “ape agitate”, într-o lume în plină schimbare, marcată de secularizare şi mutaţii profunde la nivelul societăţii.

Demisia intră în vigoare joi seara, după ce Papa german, care nu se mai simţea în stare să poarte greutatea acestei sarcini, a anunţat că se retrage la 11 februarie, spre surprinderea generală.

Este vorba despre o zi încărcată simbolic pentru acest bărbat, în vârstă de 85 de ani, care a prezidat miercuri, în faţa unei mulţimi emoţionate, ultima sa audienţă generală, în Piaţa Sfântul Petru.

Cardinalii din cadrul Curiei, care vor participa la alegerea succesorului său, urmau să îi prezinte joi dimineaţa, cu uşile închise, un ultim salut Papei demisionar.

Benedict al XVI-lea urmează să ajungă, după o călătorie de aproximativ 20 de minute, la Castelul Gandolfo, o vilă cu un teren de aproximativ 55 de hectare şi grădini somptuoase, pe malul Lacului Albano.

Odată instalat în apartamentele sale, el va saluta mulţimea de la balconul vilei, care dă spre Piaţa Castelului Gandolfo, ce figurează în clasamentul celor mai frumoase localităţi din Italia. Acesta va fi ultima apariţie publică a lui Benedict al XVI-lea ca Papă.

La ora 19.00 GMT (21.00, ora României) va intra în vigoare, în mod oficial, demisia PapeiSingura manifestare concretă a acestui final de pontificat va consta în faptul că gărzile elveţiene, aflate în post la poarta Castelului Gandolfo, se vor retrage.

Fostul Papă va prelua, în acel moment, titlul oficial de “Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă emerit”.

Intrarea în vigoare a demisiei va deschide faimoasa perioadă de “scaun vacant”, iar cardinalul şambelan va asigura, în mod oficial, interimatul. Această sarcină dificilă îi revine secretarului de Stat al lui Joseph Ratzinger, cardinalul Tarcisio Bertone.

Papa emerit urmează să stea aproximativ două luni la Castelul Gandolfo, departe de hărmălaia mediatică ce va înconjura, fără îndoială, Concalvul însăcinat să îl aleagă pe succesorul său, începând de la jumătatea lui martie.

După ce va părăsi Castelul Gandolfo, la sfârşitul lui aprilie, Joseph Ratzinger se va instala într-o fostă mănăstire din grădina Vaticanlui, unde se va întâlni, fără îndoială, cu succesorul şi vecinul său.

Provocări dificile îl aşteaptă pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, de la contestarea internă şi persecutarea creştinilor în lume şi până la mize etice şi abuzurile de tot felul ce afectează Biserica Catolică, ce numără aproximativ 1,2 miliarde de credincioşi.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.