Prima bresa serioasa in alianta USL. Premierul Victor Ponta a blocat numirea secretarilor de stat ai PNL si PC

Prima bresa serioasa in alianta USL. Premierul Victor Ponta a blocat numirea secretarilor de stat ai PNL si PC

by February 8, 2013 0 comments

În timp ce sărbătoresc cu discursuri optimiste doi ani de USL, PSD şi PNL se calcă pe picioare după perdea. Liberalii şi PSD-iştii îşi pun reciproc beţe în roate în împărţirea în guvern a zonelor de influenţă. potrivit Gandul.  După o lună şi jumătate de la reinstalare, Victor Ponta încă ţine în şah o bună parte din secretarii de stat ai PNL şi PC cărora le amână numirile. Alţii, desemnaţi în ministere bicolore, nu au nici până acum atribuţiile stabilite.

Dincolo de secretarii de stat ţinuţi pe lista de aşteptare sau de cei decorativi, marea dispută internă în guvern rămâne cea legată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a cărei împărţire între Ministerul Transporturilor, aflat la PNL, şi Departamentul Proiectelor de Infrastructură, controlat de PSD, nu are nici până la această dată un termen precis. Până atunci, toate proiectele bănoase de infrastructură rutieră, atât cele legate de autostrăzi, cât şi cele pentru drumuri, sunt gestionate exclusiv de ministrul PSD Dan Şova.

Primul semn făţiş al tensiunilor din guvern a fost schimbul de replici acide între primul-ministru Victor Ponta şi ministrul liberal Varujan Vosganian, executat însă scurt de şeful său de la Palatul Victoria: “Nu ţin pe nimeni cu forţa în guvern. Cine nu vrea să rămână poate să plece”.

Liberali pe lista de aşteptare

PNL şi PC i-au pus lui Ponta pe masă 30 de nume de secretari de stat. Jumătate dintre ei urmau să fie transferaţi din guvernul Ponta I, păstrându-şi posturile şi atribuţiile. Reorganizarea ministerelor şi schimbarea denumirii lor a făcut însă ca în cele mai multe cazuri pentru definitivarea numirii pe noul val aceştia să trebuiască eliberaţi din funcţie şi desemnaţi din nou.

În cazul PSD-iştilor operaţiunea s-a derulat fără probleme, deciziile de eliberare din funcţie şi de reinstalare fiind semnate în aceeaşi zi. Iulian Matache, propus de Marian Oprişan la Dezvoltare, Gigel Paraschiv, apropiat al Ecaterinei Andronescu la Educaţie, Carmen Tocală, susţinută de Victor Ponta la Tineret şi Sport, Maya Teodoriu, transferată de PSD de la Justiţie la Proiectele de Infrastructură sunt câteva astfel de exemple.

Pe lista de aşteptare sunt însă în continuare jumătate din cei 12 secretari de stat noi propuşi de PNL pe 14 ianuarie: Este cazul lui Manuel Donescu (Economie), fost consilier personal al ministrului Varujan Vosganian, intrat în conflict deschis cu Victor Ponta, al fostului PDL-ist Ionuţ Iuga (Ape) şi al lui Gelu Puiu (Păduri), învinuit într-un scandal legat de un accident rutier şi fiul fostului şef al fabricii de cherestea Moldoviţa, care a fost în portofoliul de afaceri al fraţilor Hayssam.

În aceeaşi situaţie se află Iulia Coruţ, propusă de liberali să fie avansată din director de cabinet al ministrului Muncii secretar de stat responsabil de fonduri europene, dar şi câţiva dintre oamenii PC. Achim Irimescu, susţinut de Daniel Constantin la Agricultură, nu a fost reinstalat încă în funcţie, cu toate că ministerului i-a fost aprobată noua organigramă, iar pentru Dan Enache, care ar urma să fie secund la IMM-uri şi Mediu de Afaceri, ministrul Maria Grapini insistă încă asupra numirii. “La mine sunt doi secretari de stat. Probabil că vor fi numiţi joi, aşa sper. Am vorbit şi azi cu primul-ministru”, a explicat Grapini.

Contactat de gândul, premierul a expediat scurt subiectul. “Sunt nişte probleme la miniştrii delegaţi. O să-i numesc”, a spus Victor Ponta, fără a avansa vreun termen.

Când se divizează CNADNR: “Anul ăsta. E viitorul simplu”

O parte dintre secretarii de stat au fost acceptaţi de miniştri scrâşnind din dinţi. La câteva zile după alegeri, liderii PSD din teritoriu anunţau ce vor. Pe “Valerică un băiat care a performat”, îl cerea public Radu Mazăre la butoanele Transporturilor pe Valentin Preda, secretar de stat şi în guvernul Ponta I. “Eu zic că nu va mai fi”, replica ministrul Relu Fenechiu, pentru gândul, pe 2 ianuarie, la scurt timp după instalarea în minister. Valentin Preda era eliberat din funcţie pe 3 ianuarie. Pe 16 era repus la minsiter, fiind singura excepţie de secretar de stat care îşi păstrează locul cu o întrerupere de două săptămâni.

Cea mai mare dispută guvernamentală legată de aTransporturi este însă transferul CNADNR la departamentul lui Dan Şova. În ordonanţa de reorganizare a guvernului, din 22 decembrie, CNADNR era trecută în 15 zile în subordinea lui Şova, urmând să fie divizată în “două noi companii naţionale, respectiv Compania Naţională de Autostrăzi S.A. şi Compania Naţională de Drumuri Naţionale S.A.”. Ordonanţa nu prevede însă niciun termen în acest sens.

Nici în interiorul guvernului nu se manifestă vreo grabă. “O să le despărţim. Când? Anul ăsta. E viitorul simplu“, a evitat Dan Şova să explice în ce stadiu sunt în acest moment negocierile. Până la divizare, autorităţile locale discută deja de proiecte de drumuri naţionale finanţate prin departamentul condus de Şova.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.