Noua Constitutie: Raspunderea civila pentru informatiile din presa revine doar autorului si editorului

Noua Constitutie: Raspunderea civila pentru informatiile din presa revine doar autorului si editorului

by June 5, 2013 0 comments

MOTIUNEA DE CENZURA - PALATUL PARLAMENTULUIComisia de revizuire a Constituţiei a eliminat, miercuri, proprietarul de presă dintre persoanele care răspund civil asupra informaţiilor sau creaţiei dată publicităţii, fiind menţinută răspunderea în cazul autorului şi a celui care exercită răspunderea editorială. Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament al Forumului constituţional care modifică articolul 30, alineatul 8 din Legea fundamentală.

În forma actuală, textul constituţional prevede: “Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege”.În noua formă a acestui aliniat, răspunderea civilă este restrânsă la autor şi responsabilul editorial.

“Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine, după caz, autorului, celui care exercită răspunderea editorială sau mijlocului de comunicare în masă, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege” este noua formă adoptată în comisia de revizuire.

De asemenea, comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat un amendament care înscrie şi agenţiile de presă publice, alături de serviciile publice de radio şi televiziune, între organismele autonome aflate sub controlul parlamentar.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.