Ministrul Liviu Dragnea, intampinat de steaguri secuiesti in drumul sau spre Balvanyos

Ministrul Liviu Dragnea, intampinat de steaguri secuiesti in drumul sau spre Balvanyos

by July 12, 2013 0 comments

COMITETUL EXECUTIV NATIONAL AL PSDLocalnicii din comunele Olteni, Malnaş, Micfalău şi Bixad au arborat aproximativ 200 de steaguri secuieşti pe case înaintea trecerii prin zonă a delegaţiei vicepremierului Liviu Dragnea, care participă vineri la un forum pe tema regionalizării, la un hotel din Balvanyos. Oamenii spun că, prin acest gest, au vrut să îi semnaleze vicepremierului că se află în Ţinutul Secuiesc, iar pentru ei este importantă folosirea simbolurilor comunităţii.

Liviu Dragnea a fost aşteptat la Balvanyos de reprezentanţi ai UDMR şi PPMT, dar şi de zeci de primari din comune ale judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş.

La sosirea vicepremierului, un reprezentant al PPMT a arborat un panou inscripţionat în limba română şi limba maghiară cu mesajul “Ţinutul Secuiesc şi autonomie”, iar alţi membri ai PPMT au prezentat afişe pe care era scris “Ţinutul Secuiesc, o regiune”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că, în condiţiile în care nu există un proiect oficial care să spună “aşa arată România regionalizată”, maghiarii nu au motive de protest, afirmând că se aşteaptă ca vineri, la dezbaterea de la Băile Balvanyos, să aibă “o discuţie aşezată”.

“Aştept o discuţie serioasă. O discuţie aşezată, o dezbatere serioasă. Aştept o discuţie deschisă, transparentă. Mâine (vineri – n.r) mi-aş dori să avem o abordare poate puţin diferită de cele pe care le-am avut până acum, să discutăm în mod serios despre viitorul lor, de modul în care statul român îi poate ajuta pe ei să aibă acces la dezvoltare durabilă. Să discutăm de proiecte de dezvoltare durabilă, de interconexiune de infrastructură dintre zonele în care trăiesc şi celelalte părţi ale teritoriului. Asta mă aştept”, a declarat Liviu Dragnea.

El a adăugat: “Asta nu înseamnă că nu voi fi dispus să discutăm orice fel de subiect administrativ, politic”.

“Nu merg cu idei preconcepute”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă se aşteaptă la proteste faţă de regionalizare, Dragnea a negat.

“Mi-e greu să cred că persoana mea fizică generează proteste. N-am păţit pănă acum, dar Doamne fereşte. Altceva nu văd pentru ce să protesteze, pentru că nu am pus eu sau cineva din Guvern, oficial, un proiect: aşa va arăta România regionalizată. Atunci pentru ce, Doamne iartă-mă, să protesteze? Eu aş prefera să câştigăm timp să comunicăm, să discutăm”, a spus Dragnea.

Săptămâna trecută, preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, anunţa că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localităţi din Transilvania faţă de proiectul de regionalizare şi pentru obţinerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.

Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluţie care să convină şi comunităţii maghiare şi “atenţiona” Guvernul că “nu acceptă” soluţii care nu sunt agreate şi discutate în cadrul comunităţii maghiare, în special în zonele şi regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.

“În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător şi benefic, pentru pacea interetnică şi pentru normalizarea relaţiilor româno-maghiare, să fie o regiune bilingvă cu statut special”, preciza Toro T. Tibor.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.