L. Tokes comparã situatia secuilor din România cu cea din Crimeea. Reactia presedintelui

L. Tokes comparã situatia secuilor din România cu cea din Crimeea. Reactia presedintelui

by March 12, 2014 0 comments

laszlo_tokes_divort[1]Discurs inflamabil în Parlamentul European. Europarlamentarul Laszlo Tokes comparã situatia din Þinutul Secuiesc cu cea din Crimeea. El a afirmat în Parlamentul European cã manifestatia minoritãtii maghiare este „împotriva politicii de asimilare a Guvernului român”.

Marsul de ieri din Târgu Mures a fost adus în discutie la Parlamentul European de cãtre eurodeputatii Laszlo Tokes si Czaba Sogor.

Laszlo Tokes a spus cã populatia de secui din România „devine o minoritate pe propriul teritoriu, ca di cei care trãiesc în Crimeea acum”.

Europarlamentarul a cerut Parlamentului European, ca di celorlalte institutii europene, sã ajute secuii sã obtinã autonomia.

Prededintele Traian Bãsescu di prededintele PNL Crin Antonescu au reactionat la aceste declaratii.

„Vedem partidul Jobbik din Ungaria. Cred ca Europa pãcii, Europa civilizatã trebuie sã reactioneze extrem de dur. Foarte multi din oamenii acestor partide extremiste cred cã pot spune orice si cã pot face orice, dar promovând de fapt fascismul”, a spus Traian Bãsescu.

„Este scandalos si este alarmant si cred cã este o întrebare foarte bunã pe care sã i-o puneti domnului presedinte Bãsescu si domnului Emil Boc, celor care în PE au cautionat sustinerea si promovarea domnului Tokes”, a spus Crin Antonescu.

Aproximativ 3.000-4.000 de secui au participat luni la un miting urmat de un mars la Târgu Mures. Printre ei si câtiva reprezentanti ai organizatiei „64 de Comitate” si Garda Maghiara – formatiune interzisã în Ungaria. Extremistii s-au îmbrâncit cu jandarmii si au aruncat cu petarde. Mitingul a fost autorizat, dar nu si marsul, despre care organizatorii sustin cã a pornit ca o plimbare. Manifestantii au cerut autonomia asa-zisului tinut secuiesc.

„Sincer, cred cã domnul Tokes depãseste orice limitã prin aceastã declaratie. Sã vorbesti de o politicã a statului român, o politicã nationalistã de asimilare si colonizare care sã ducã la disparitia tinutului Secuiesc si a comunitãtii maghiare din Transilvania, sincer, cred cã depãseste orice limitã. E inacceptabil asa ceva”, a comentat la Digi24 europarlamentarul PNL Renate Weber.

„Pe de altã parte, aceastã declaratie face mai mult valuri în România, pentru cã domnul Tokes ne-a transmis-o si nouã, deputatilor din delegatia românã, si probabil si cãtre presa din România. Pentru cã aici interventia pe care a avut-o a fost în cadrul unei sesiuni de “diverse”, în care fiecare deputat într-un minut, spune ce crede el de cuviintã. Nu e o dezbatere pe o temã anume”, a adãugat europarlamentarul.

Renate Weber a mai spus cã, probabil, Laszlo Tokes „e într-o campanie disperatã sã convingã secuii sã-l voteze pentru Parlamentul European”, lucru carem însã, „nu justificã afirmatia”.

De asemenea, europarlamentarul PSD Victor Bostinaru a spus cã Laszlo Tokes, cu fanteziile si obsesiile lui extremiste”, a vorbit într-un moment în care erau putin europarlamentari în salã.

El a calificat acest document drept „încã o declaratie de rãzboi la adresa României”.

În opinia sa, „Moscova n-ar avea de o voce mai bunã si mai calificatã decât cea a domnului Tokes, pentru a incita în state membre posibile destabilizãri nationaliste”.

UDMR s-a detasat de declaratiile lui Laszlo Tokes, a adãugat el.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.