TVR ar putea sa-si ia vacanta timp de o luna la primavara

TVR ar putea sa-si ia vacanta timp de o luna la primavara

TVR ar putea sa-si ia vacanta timp de o luna la primavara

by August 27, 2014 0 comments

Preşedintele director-general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, miercuri, în Comisia pentru Cultură din Senat, că televiziunea publică nu va supravieţui financiar, dacă nu va găsi sprijin în sindicatele din Televiziunea Română, şi s-ar putea închide în primăvara anului viitor. Dragoş Bocanaciu, preşedintele principalului sindicat din Televiziunea Română, a declarat, pentru MEDIAFAX, că se încearcă “ascunderea gunoiului sub preş”.

Stelian Tănase a făcut aceste afirmaţii în timpul audierii sale în Comisia de Cultură din Senat, în contextul în care a vorbit despre relaţia pe care o are conducerea TVR cu sindicatele din această instituţie.

Tănase a precizat că, dacă nu se va găsi un mod de a dialoga cu sindicatele, TVR nu va supravieţui financiar. “(…) dacă nu se întâmplă nimic şi rămânem doar aşa să ne acuzăm unii pe alţii, la primăvară se închide TVR. Nu va putea supravieţui financiar. Orice scamatorii sau îngăduinţă am avea de la un Guvern sau altul, se închide. Lucru cu care sunt de acord, dar să o deschidem după o lună, cu o nouă schemă, cum s-a întâmplat şi în Grecia şi în alte ţări. Dacă nu găsim cu sindicatele un mod de a dialoga şi de practica soluţii economice, nu văd nicio ieşire. Cred că ultima discuţie între liderii sindicali la care a participat şi domnul Dumitru Costin (preşedintele Blocului Naţional Sindical, n.r.) să fie de bun augur şi să trecem spre soluţii, nu înspre confruntare”, a spus Stelian Tănase.

El a precizat că se aşteaptă să aibă în liderii de sindicat “un partener”, alături de care să rezolve problemele.

Cineva a spus în Consiliul de Administraţie, certându-se cu liderul de sindicat, că suntem în aceeaşi barcă. Nu prea văd aşa situaţia şi spun că treaba lor nu este să dea soluţii. Trebuie să dea şi ei soluţii, trebuie să ne aşezăm la masă şi în urma unui dialog – pentru că trebuie făcute sacrificii şi la nivelul companiei şi la nivelul sindicatului – să găsim împreună soluţii. (…) Atitudinea lor este intratabilă în acest sens, ei spun ‘Avem drepturi, avem contract colectiv de muncă’. Acum ne-au dat şi în judecată pentru indexarea unor drepturi salarile, 700.000, pentru tot sindicatul, ceea ce va împovăra şi mai mult sarcina noastră”, a mai spus Stelian Tănase.

De asemenea, preşedintele director-general a prezentat în faţa membrilor Comisiei pentru Cultură din Senat situaţia financiară a televiziunii publice.

“Un singur lucru aş spune acum că, datorită a două situaţii ivite una la sfârşitul lunii decembrie şi una în aprilie, ne-am potcovit cu o creştere a datoriei cu încă 30 de milioane de lei de fiecare dată. Vreau să vă spun că prima dată a fost în legătură cu vacanţa Consiliului de Administraţie şi a doua a fost următoarea situaţie. A fost o coincidenţă, pe care nu am putut să o suportăm financiar, vorbesc de cash-flow, ratele pe care a trebuit să le plătim la EBU (European Broadcasting Union, n.red.), cu salariile şi cu rata au fost prea mult pentru cât putea televiziunea să suporte. Am primit o solicitare puternică ca să achităm la EBU ca să fim siguri că vom primi Campionatul Mondial, ceea ce s-a întâmplat (…) şi atunci am avut un hop, am pierdut eşalonarea, am avut şi o zi restantă la salariu, dar am am plătit 1.500.000 de euro la EBU şi am primit meciurile”, a mai spus acesta.

Totodată, Stelian Tănase a precizat că a fost săptămâna trecută la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) să discute situaţia TVR şi a primit promisiuni că se va încerca o soluţie în legătură cu pierderea eşalonării plăţii datoriilor către stat.

Acesta a spus că TVR s-a confruntat şi cu o a treia problemă, nereuşită, respectiv aceea “de a produce anumite măsuri economice de parcurs sau anumite restructurări care să îndrepte puţin mecanismul financiar”. În acest context, Stelian Tănase a amintit de propunerea de reducere a săptămânii de lucru de la cinci la patru ore “pentru că nu exista producţie”. El a precizat că această măsura ar fi adus o economie de un milion de euro, bani care ar fi putut fi investiţi în grila de programe pentru această toamnă.

Pe de altă parte, acesta a spus că a făcut eforturi “de a face economii la sânge”. “Am tăiat drastic orele suplimentare, sporurile de weekend. (…) Facem reduceri. Când am discutat grila, în toate emisiunile, toate departamentele, am tăiat cu pixul. Tot timpul tăiem, tăiem. E o situaţie uşor schizofrenică. Nu facem decât să reducem cheltuielile. Până la urmă, soluţia indexării taxei e o soluţie de fond. Ce facem noi acum sunt peticiri”, a spus Stelian Tănase.

În privinţa grilei de toamnă a TVR, Stelian Tănase a declarat că aceasta este “foarte ieftină”. “Vom ridica această grilă. Desigur, dacă am fi avut un suport financiar mai consistent, lucrurile ar fi mers mult mai bine. E o grilă foarte ieftină, încercăm mai mult cu imaginaţia şi cu inovaţia, decât cu un suport real de resurse, să ridicăm această grilă care concide cu campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie anul acesta”, a declarat Stelian Tănase.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.