Azi se decide cine va fi noul președinte: Victor Ponta sau Klaus Iohannis

Azi se decide cine va fi noul președinte: Victor Ponta sau Klaus Iohannis

Azi se decide cine va fi noul președinte: Victor Ponta sau Klaus Iohannis

by November 16, 2014 0 comments

Românii sunt chemaţi, astăzi, la urne pentru a-şi alege noul preşedinte. Victor Ponta şi Klaus Iohannis sunt cei doi finalişti care îşi dispută funcţia supremă în stat. Secţiile de votare s-au dechis la ora 7.00 şi se vor închide la 21.00. La închiderea urnelor, vor fi difuzate primele cifre ale EXIT-POLL-urilor. România TVva prezenta rezultatele CSCI. Pe tot parcursul zilei, RomaniaTV.net va transmite principalele evenimente legate de procesul de votare.

UPDATE 10.05 Victor Ponta a venit, la vot, însoţit de Daciana Sârbu şi de cei doi copii.

UPDATE 09.22. Crin Antonescu a ajuns la vot, dar a refuzat să facă declaraţii de presă.

UPDATE 09.14. Vicepremierul Liviu Dragneaa votat. “Am votat cu foarte multă speranţă. Am votat româneşte, pentru un preşedinte român şi viu, care nu e fricos şi care nu fuge de la nicio confruntare”, a declarat Dragnea.

UPDATE 08.34. Gabriela Firea şi soţul ei, Florin Pandele, şi-au exercitat dreptul la vot.

“Am votat pentru generaţia mea, pentru generaţia românilor de 40 de ani. Noi nu am fost nici comunişti, nici securişti. Noi nu avem nimic dureros în dulap şi cred că tinerii sunt pregătiţi să conducă România. Avem nevoie ca pruncii noştri să trăiască într-o ţară în care să fie bine îngrijiţi”, a declarat Firea.

UPDATE 08.10. Primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, şi-a exercitat dreptul la vot. “Îi îndrum pe toţi cetăţenii României să meragă la vot să dăm legitimitate preşedintelui prin votul nostru. Cu cât mai mulţi, cu atât mai bine”, a declarat primarul sectorului 4.

UPDATE 07.00. Vicepremierul Gabriel Oprea a votat. “Am votat pentru o Românie unită şi puternică în care toţi cetăţenii să se simtă în siguranţă. România este o ţară membră a UE, NATO, ne respectăm toate angajamentele cu partenerii noştri internaţionali. România este o ţară care generează stabilitate şi securitate în regiune”, a precizat Oprea.

 18.281.625 de alegători sunt aşteptaţi la vot în cel de-al doilea tur pentru a alege unul dintre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Cotroceni: candidatul Alianţei PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, şi cel al Alianţei Creştin – Liberale (ACL), Klaus Iohannis.

Victor Ponta intră în turul al doilea cu o diferenţă de 10 procente, după ce, în primul tur, a obţinut 40,44% (3.836.093 voturi), în timp ce Klaus Iohannis a fost votat de 30,37% dintre alegători (2.881.406 voturi).

În turul final, va fi declarat ales preşedinte candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În sondajele de opinie realizate, înainte de finală, Victor Ponta era cotat drept câştigător al alegerilor prezidenţiale.

În ţară vor fi organizate 18.550 secţii de vot, iar în Bucureşti 1.245. În sectorul 1 al Capitalei vor fi 162 de secţii, în sectorul 2 – 202, în sectorul 3 – 274, în sectorul 4 – 178, în sectorul 5 – 196, iar în sectorul 6 – 233 de secţii de votare.

Alegătorii vor vota la secţia de votare la care sunt arondaţi, potrivit domiciliului.  Cei care sunt în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, pe listele suplimentare, fiind înscrişi de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare într-un tabel separat. Aceştia trebuie să completeze o declaraţie pe propria răspundere când se prezintă la urne, prin care îşi asumă că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.