Procurorul general: Dosarul Revolutiei din 1989 este in curs de solutionare
by Ancheteonline December 17, 2014 0 comments
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat, miercuri, ca dosarul Revolutiei din 1989 este in curs de solutionare, precizand ca fostul presedinte Ion Iliescu nu a fost audiat in acest caz, potrivit Mediafax. “Dosarul este in curs de solutionare la Sectia Parchetelor Militare. Nu a fost audiata persoana respectiva (Ion Iliescu – n.r.)”, a spus Tiberiu Nitu, raspunzand unor intrebari dupa sedinta de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Tot procurorul general al Romaniei declara, in martie, ca urmarirea penala in dosarul Revolutiei nu va fi afectata in urma retrimiterii cauzei la Parchetul Militar, in baza prevederilor din noul Cod de procedura penala.
Tiberiu Nitu a precizat atunci ca dosarul Revolutiei urmeaza sa fie trimis de la Sectia de Urmarire Penala la Sectia Parchetelor Militare, pentru a fi continuate cercetarile. “Potrivit modificarilor din noul Cod de procedura penala, fiind vorba de persoane cercetate atat militari cat si civili, competenta apartine parchetului procurorilor militari. In consecinta cauza va fi trimisa Parchetului Militar”, a adaugat Nitu.
Seful Ministerului Public a subliniat ca odata cu trimiterea dosarul la Parchetul Militar, nu va fi afectat calendarul stabilit in urma unei decizii CEDO. “Cu siguranta poate fi respectat, pentru ca trimiterea cauzei de la parchetul civil la parchetul militar presupune o continuitate, si nu o fractura in ceea ce priveste efectuarea urmaririi penale”, a mai spus procurorul general al Romaniei.
“Practica CEDO a statuat ca persoanele civile trebuie judecate de instante civile. Nu a avut in vedere cine efectueaza urmarirea penala. Acesta este principiul de la care trebuie sa plecam. Codul de procedura penala reglementeaza faptul ca, in situatia urmaririi penale, nu a judecatii, ancheta o efectueaza procurorii militari. La finalul anchetei, procurorul militar, daca considera ca solutia este de trimitere in judecata, va sesiza instanta civila, dar urmarirea penala o face procurorul militar si aceasta solutie nu presupune o fractura, o rupere a urmaririi penale”, a spus Nitu.
Potrivit articolului 56 din noul Cod de procedura penala, “urmarirea penala in cazul infractiunilor savarsite de militari se efectueaza, in mod obligatoriu, de procurorul militar”.
“Procurorii militari din cadrul parchetelor militare sau sectiilor militare ale parchetelor efectueaza urmarirea penala potrivit competentei parchetului din care fac parte, fata de toti participantii la savarsirea infractiunilor comise de militari, urmand a fi sesizata instanta competenta potrivit art. 44”, conform articolului 56.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.