Cum a facut partie prin banii publici, gasca Elenei Udrea. Asemanari si deosebiri intre dosarul Gala Bute si afacerea domeniului schiabil de la Cavnic ( Maramures)

Cum a facut partie prin banii publici, gasca Elenei Udrea. Asemanari si deosebiri intre dosarul Gala Bute si afacerea  domeniului schiabil de la Cavnic ( Maramures)

Cum a facut partie prin banii publici, gasca Elenei Udrea. Asemanari si deosebiri intre dosarul Gala Bute si afacerea domeniului schiabil de la Cavnic ( Maramures)

by February 3, 2015 0 comments

Fostul consilier personal al Elenei Udrea, Stefan Lungu, omul de afaceri Adrian Gardean, primarul din Lupeni, Cornel Rasmerita si ex secretarul general al Ministerului Dezvoltarii, Gheorghe Nastasia au fost retinuti , iar pentru “blonda de la Cotroceni”, procurorii DNA a cerut Parlamentului incuviintarea inceperea urmaririi penale, in dosarul Galei Bute. O echipa bine organizata, care  a functionat ca o retea infractionala in perioada guvernarii PDL. Una dintre cele mai profitabile afaceri cu bani de la bugetul de a stat in care au implicate aceste personaje, a fost finantarea asa numitului proiect “Schi in Romania”. Binenteles, facand exceptie,  afacerea Gala Bute.
Un raport al Corpului de Control al premierului Victor Ponta intocmit anul trecut, privitor la modul in care s-a derulat acest program pe perioada ministeriatului Elenei Udrea de la Dezvoltare si Turism  (2009-2012), aflat, in posesia exclusiva a Ancheteonline, scoate la iveala numeroase nereguli si mari prejudicii aduse bugetului de stat. Aceste investigatii au reprezentat o baza de date pentru procurorii DNA in intocmirea dosarului Gala Bute, in conditiile in care, aceeasi retea, a devalizat bugetul Ministerului Dezvoltarii, prin derularea programului de construirea de partii de schi in toata tara. Fapte consemnate de procurori in referatele de retinere a suspectilor din dosarul Gala Bute, le intalnim prezentate  si in raportul intocmit de  inspectorii  guvernamentali.

Astfel, potrivit procurorilor DNA, Ștefan Lungu, fost consilier în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) condus de Elena Udrea, ar fi primit în anul 2010 suma de 700.000 de lei de la societatea Termogaz Company SA, pentru a-și folosi influența față de angajați din cadrul ministerului, în vederea efectuării plăților prin care erau finanțate contractele de lucrări publice.

Trafic de influenta

Banii ar fi fost livrați în mai multe tranșe, iar pentru a ascunde natura acestor plăți, au fost întocmite mai multe contracte fictive de achiziție, prin interpunerea unei alte societăți. Este vorba de Last Time Studio SRL din Câmpina, societate controlată de Ștefan Lungu prin intermediul mamei sale, Elena Lungu, în calitate de asociat și administrator. Reprezentanții Termogaz Company urmăreau în vara anului 2010, conform surselor, obținerea unei plăți în avans pentru un contract încheiat cu administrația locală din Cavnic, ce avea ca obiect domeniul schiabil Gutâiul Doamnei.

In raportul de Corpului de Control al premierului, pe care Ancheteonline il  prezenta in exclusivitate, este divulgat intreg sistemul de fraudare a banului public prin executarea lucrarilor la domeniul schiabil de la Cavnic (Maramures), lucrari castigate de firma familiei lui Adrian Gardean, SC Termogaz Company SA ( in care apare si fratele sau, Miron Dorel Gardean).

Licitatie trucata

Aranjamente s-ar fi facut chiar de la organizarea licitatiei. Astfel, la licitatie nu s-au prezentat decat 3 firme, din care 2 erau societati clientelare, din anturajul ministrului de atunci, Elena Udrea: SC Termogaz SA si SC Alcomin SA. Cele doua si-au impartit lucrarile la cele peste 10 partii de schi construite in timpul ministeriatului Udrea, pe baza unui aranjament prestabilit, potrivit surselor noastre. Astfel, la o analiza a investigatiilor facute de inspectorii Corpului de Control, constatam ca SC Termogaz SA a castigat licitatiile pentru construirea domeniului schiabil de la Cavnic si Borsec, in timp ce SC Alcomin a executat lucrarile de la partiile de schi de la Vulcan, Azuga, Sinaia, Câmpulung Moldovenesc, Râşnov şi Petroşani. Trebuie mentionat ca cele doua firme au “concurat” la mai toate licitatiile pentru construirea partiilor din cadrul programului “Schi in Romania” derulat in vremea guvernarii PDL.

Potrivit datelor prezentate de raportul Corpului de Control al premierului Victor Ponta, la 08.01.2010 a fost semnat contractul intre Primaria Cavnic si SC Termogaz Company SA pentru suma de 38, 479 milioane de lei, in vederea realizarii obectivului “Amenajare domeniul schiabil Gutaiul Doamnei-Cavnic, jud. Maramures”.

Lucrari suplimentare, fara licitatie

Neregulile, potrivit Raportului, au inceput odata cu atribuirea, prin achizitie directa, a unor lucrari suplimentare: pe 11.08.2010, pentru suma de 1,5 milioane de lei,iar pe 15.09.2010,pentru alte 3,66 milioane de lei. Aceste lucrari prevedeau amenajarea unui drum tehnologic catre domeniul schiabil “Gutaiul Doamnei”. “In anuntul de participare nr. 80270/18.06.2009, nu a fost prezentat ca autoritatea contractanta are dreptul de a opta pentru achizitionarea ulterioara de noi lucrari similar de la operatorul economic a carui oferta a fost declarata castigatoare”, se dezvaluie in raport.

Mai mult, inspectorii guvermantali precizeaza ca “ pentru executarea lucrarilor la drumul de acces la statia superioara( telegondola), societatea Alcotim Grup Construct SRL ( n.r. cea care a subcontractat lucrarile) a emis catre Termogaz Company o facture in valoare de 1,5 milioane de lei, iar societatea SC Termogaz Company SA, a facturat aceleasi cantitati de lucrari catre Primaria Cavnic, insa in cuantum de 3,789 milioane lei”.

Peste 1 milion de lei pentru curatat lemnele de pe drum

In 06.12.2012 a fost semnat un nou contract de lucrari suplimentare intre Primaria Cavnic si firma lui Adrian Gardean, in valoare de 1,191 milioane de lei, ( bani proveniti tot de la Ministerul Dezvoltarii) pentru lucrari noi: doborari de arburi si transportul manual al arborilor la depozit, frezat cioate lemnoase, tocat material lemnos, defrisare manuala a suprafetelor impadurite cu tufisuri si arbusti mici, fara scoaterea radacinilor, transport material manual pe o suprafata de 90 de m”.

Toate aceste lucrari au costat bugetul de stat peste 1 milion de lei!!! De acesti bani, nici macar nu au fost scoase radacinile arbustilor defrisati, ceea ce a provovat numeroase neplaceri in zona, deoarece drumul a ramas denivelat. In concluzie, in raport, inspectorii constata ca lucrarile suplimentare semnate de Primaria Cavnic cu SC Termograz Company SA, in valoare de 3,633 milioane de lei, realizate prin achizitie directa, fara licitatie, reprezinta fapte ilicite, incadrate la capitolul prejudiciu adus bugetului de stat.

S-a construit pe domeniul public

O alta ilegalitate flagranta a fost si construirea unui “drum de acces catre statia superioara( telegondola)”, pe domeniul public al statului, mai exact aflat in administrarea Ocolului Silvic Baia Sprie. In documentatie, in fals, se declara ca acest teren ar apartine domeniului privat al Primariei Cavnic.

“Reprezentantii Primariei Cavnic au emis autorizatia de construire nr.12/10.08.2010 prin care a fost autorizata “executarea lucrarilor de construire pentru amenajare drum de acces la statia superioara (telegondola), fara a fi emis avizul pentru scoaterea din fondul forestier national a terenului de catre Directia Silvica Maramures, cu incalcarea dispozitiilor legale”, se mai spune in raport.

De asemenea, in document se arata ca “ potrivit devizelor, oferta pentru drumul de acces la statia superioara, costul total al investitiei a fost de 3,166 milioane de lei, rezultand un cost ofertat mai mare cu 33% fata de standardul stabilit potrivit dispozitiilor HG nr. 363/2010”.

In acelasi timp” membrii comisiei de receptie au consemnat in continutul proceselor verbale de receptie la terminarea partial a lucrarilor nr.5410/22.10.2010 si nr. 5725/08.11.2010, imprejurarea necorespunzatoare adevarului ca lucrarile au fost executate, desi in realitate nu au fost realizate, ceea ce a condus la decontarea lucrarilor in valoare de 79.309 lei”.

Cine este Adrian Gardean?

Reprezentant al firmei SC Termogaz Company SA, al carui actionar principal este fratele sau, cu 44%, acesta ocupa in acest moment functia de director al Aviatiei Utilitare Bucuresti. Pe cai nu prea curate, acesta a reusit sa castige, cu ajutorul lui Dan Voiculescu, privatizarea societatii Aviatia Utilitara, la inceputul anilor 2000, si sa obtina 9 ha chiar langa Aeroportul Baneasa. Intentiile lui Gardean au fost clare: falimentarea Aviatiei Utilitare si construirea unei afaceri imobiliare. Acesta a fost unul dintre cei mai important sponsori ai PDL in campaniile electorale parlamentare din 2008 si prezidentiale din 2009. Marile afaceri ale lui Gardean au fost concentrate in judetul Hunedoara, firma familiei acestuia deruland numeroase contracte cu statul in acest judet. Sunt de notorietate relatiile speciale dezvoltate in localitatile Petrosani ( cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi si sotia acestuia Monica Iacob Ridzi, fosti PDL), unde a construit celebra telegondola, cu bani foarte multi de la bugetul de stat, dar total ineficienta, dar si cu primarul din Lupeni, Cornel Resmerita ( arestat in dosarul Gala Bute).

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.