O justificare jalnica! Patriarhul Daniel: Daca Bisericii i se arata ostilitate si ura, ea se retrage. Nu se spune in Biblie sa intorci si celalalt obraz?

O justificare jalnica! Patriarhul Daniel: Daca Bisericii i se arata ostilitate si ura, ea se retrage. Nu se spune in Biblie sa intorci si celalalt obraz?

O justificare jalnica! Patriarhul Daniel: Daca Bisericii i se arata ostilitate si ura, ea se retrage. Nu se spune in Biblie sa intorci si celalalt obraz?

by November 3, 2015 0 comments

Biserica Ortodoxa a respectat reculegerea in tacere, iar cand Biserica nu-i dorita in spatiul public si i se arata ostilitate si ura atunci se retrage in spatiul liturgic, a declarat PF Daniel, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victime, adaugand ca nu toata lumea a dorit slujbe cu preoti, transmite Mediafax.

“Avem nevoie de rugaciune mai multa, de calm, pentru ca exista acum un fel de tulburare care nu bucura sufletele celor trecuti la Domnul. Pentru ca sa se odihneasca in pace, noi pe pamant trebuie sa ne rugam in pace, nu in tulburare si in agitatie. Dar se vede ca traim in agitatie mai mult decat in pacea interioara, si atunci noi ajutam cu rugaciunea, dar si cu fapta buna”, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Inaltul ierarh a declarat ca BOR a decis sa imparta ajutoare financiare, alimente si alte bunuri familiilor victimelor, dupa nevoi, adaugand ca unele familii mai instarite nu au primit ajutorul financiar spunand ca au nevoie doar de rugaciune.

“Altii, cum au fost acesti cinci copii ai doamnei Maria Ion (n.r. – angajata localului, vaduva, mama a cinci copii, care si-a pierdut viata in incendiul din Colectiv), la care am fost mai de dimineata, sunt foarte necajiti si saraci si atunci le oferim aceste ajutoare, acum, dar si in fiecare luna, pentru cei care au nevoie de acest ajutor”, a mai spus PF Daniel.

Intrebat despre cati bani este vorba, Intaistatatorul BOR a spus ca vor fi dati in functie de nevoile fiecaruia.

“Concret, o sa ajutam cu bani, dupa cum este nevoie, dupa ancheta sociala la fiecare caz. Televiziunile sunt interesate numai de sume, pe noi ne intereseaza persoana. Pentru ca sunt persoane foarte sarace si persoane mai instarite si nu dam tuturor aceeasi suma, pentru ca nevoile sunt diferite”, a mai spus Patriarhul BOR.

PF Daniel a explicat ca ajutoarele financiare vor fi date dupa o ancheta sociala facuta asupra starii fiecarei familii, in functie de numarul de copii, de salariati, de “cat sunt de instariti oamenii”.

“Daca sunt someri, familii sarace, atunci acestora trebuie sa dam ajutor mai mult, si nu doar un ajutor, cum e in cazul copiilor. Copiilor acestora, care sunt minori, trebuie sa le dam cate o bursa in fiecare luna, nu doar o data, acum, si pe urma ii uitam. Avem deja o colecta de bani, am dus acolo sume. Ajutam fara sa intram in detalii. Trebuie pastrata si o anumita decenta si un anumit respect pentru persoane”, a spus Patriarhul.

Intrebat daca stie ca Arhiepiscopul Romano Catolic, IPS Ioan Robu, s-a rugat, luni, la locul tragediei, PF Daniel a raspuns afirmativ.

“El s-a rugat… A trecut perioada de doliu national. Noi nu ne-am dus pentru trei motive. Mai intai, ca este spatiu public, nu e spatiu bisericesc si i-am lasat pe oameni, in tacere, sa se reculeaga. Unii chiar au spus ca nu e nevoie aici de spectacol sau de slujbe, ci de reculegere in tacere. Azi dimineata, insa, dupa ce a trecut doliul national si a ajuns ziua inmormantarii celor decedati au fost preoti acolo de dimineata, au facut o rugaciune. Si acum, noi, in Biserica, si apoi la cimitir. Locul in care noi pomenim nu sunt strazile sau locul unde a murit cineva, ci biserica sau cimitirul, la mormant. Acolo este prezenta persoanei in modul cel mai intens”, a spus PF Daniel.

Patriarhul a spus ca nu toata lumea a dorit slujbe.

“Am respectat reculegerea. Nu toata lumea a dorit slujbe cu preoti si, cand Biserica nu-i dorita in spatiul public, in care i se arata ostilitate si ura, atunci noi ne retragem in spatiul liturgic al nostru. ca in timpul prigoanelor vechi, deci cand biserica nu este dorita in spatiul public, nu vrem sa deranjam, sa ne impunem. De aceea, nu am vrut sa deranjam marsul tacerii cu slujbe preotesti. Ar fi fost deranjati ca de la inceputul marsului tacerii au avut lozinci potrivnice bisericii si atunci nu dorim sa-i suparam si mai mult cu prezenta preotilor”, a mai spus Patriarhul BOR.

Marti, la Catedrala Patriarhala, din Bucuresti, a fost oficiata o slujba de pomenire pentru cei 32 de tineri care au murit in urma incendiului din clubul Colectiv.

Cu o zi in urma, Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a mers la clubul Colectiv, a aprins o lumanare si s-a rugat, spunand apoi ca i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a intamplat si ca ar trebui sa ne fie rusine tuturor, inclusiv Guvernului, institutiilor statului, bisericilor.

Numarul persoanelor care au decedat in incendiul din clubul Colectiv a ajuns la 32, dupa ce marti dimineata o alta tanara, in varsta de 28 de ani, a murit la Spitalul “Sfantul Pantelimon”. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate in mai multe spitale din Bucuresti, peste 50 fiind in stare critica sau grava.

  • PF Daniel: Preotii care cer bani la saraci pentru inmormantari sunt sanctionati

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Daniel, a declarat, marti, presei, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victime, ca preotii prinsi cerand bani unor persoane sarace la inmormantari sunt sanctionati, el adaugand ca astfel de cazuri negative pot exista peste tot.

“Deci daca si in cazul asta (n.r. – cazul femeii de serviciu care lucra la negru in Clubul Colectiv si care a murit in incendiu) ar mai fi cerut cineva bani inseamna ca am fi cu totul in afara misiunii preotesti. Este hotararea Sfantului Sinod ca in cazuri din acestea de mare durere si intristare, si moarte groaznica, si familii sarace este interzisa cererea de bani. In cazul acesta trebuie sa ajutam, nu sa luam bani de la familii sarace, ci sa le oferim noi”, a spus PF Daniel, potrivit Mediafax.

Patriarhul Daniel a afirmat ca daca se intampla astfel de cazuri in care preotii sa ceara bani pentru inmormantarea unor saraci atunci preotii vinovati sunt sanctionati, fiind avertizati sau transferati in alte locuri.

“Pai, daca se intampla un astfel de caz, cum se intampla si la dumneavoastra sute de cazuri, pentru ca toate institutiile au si cazuri negative, nu sunt toate pozitive, cei vinovati sunt sanctionati. Noi nu facem acum ancheta, dar cand sunt cazuri s-a facut ancheta si au fost unii avertizati, altii transferati in alte locuri”, a spus PF Daniel.

Referindu-se la acuzatiile din ultimele zile ca in Romania ar fi mult mai multe biserici decat spitale, Patriarhul BOR a spus ca numarul tuturor unitatilor medicale din tara este mai mare.

“S-a spus ca sunt 18.000 de biserici si 400 si ceva de spitale. Pai sunt peste 20.000 de unitati medicale in tara, cu tot cu cabinete, si asa mai departe. Deci este intotdeauna o ostilitate fata de biserica, foarte greu de inteles. S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca o mare parte din aceasta ostilitate este comandata si numai fata de biserica majoritara, nu fata de toate cultele. Dumneavoastra faceti ancheta si veti vedea”, a mai spus PF Daniel.

Patriarhul BOR a facut aceste declaratii, marti, dupa slujba de inmormantare a uneia dintre victimele accidentului, o femeie de 38 de ani, vaduva, cu cinci copii si cu un tata paralizat.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.