Mugur Isărescu către bancheri: Nu mai fiți aroganți și plini de tupeu în fața clienților

Mugur Isărescu către bancheri: Nu mai fiți aroganți și plini de tupeu în fața clienților

Mugur Isărescu către bancheri: Nu mai fiți aroganți și plini de tupeu în fața clienților

by October 27, 2016 0 comments

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a cerut reprezentanților sistemul bancar să renunțe la “aroganța” de a folosi un limbaj tehnic în fața clienților și să le rezolve problemele clienților la ghișeu, să nu aștepte intervenția BNR.

Băncile trebuie să investească în pregătirea continuă a personalului, să acorde o atenție specială angajaților de la ghișeu, care intră în contact direct cu clienții, să renunțe la aroganță și să manifeste benevolență față de clienți, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

“Să reinvestiți în trainingul personalului. Europa se mișcă foarte repede, iar noi nu putem să trecem pe lângă ea, pentru că suntem în Europa. Retezarea aroganței! Cam asta percepe publicul, și nu este vorba doar de România. Dialogul permanent cu clientul și cu societatea mi se par lucruri esențiale și țin de standardele etice. Poti parea arogant cand esti profesionist si folosesti un limbaj tehnic, “pasaresc”. Trebuie să arăți că ești binevoitor, să explici, deci tupeismul trebuie exclus. Omul de la ghișeu, pentru că el intră în contact cu clientul, că dacă e supraîncărcat și obosit …”, a recomandat, joi, Isărescu bancherilor în cadrul “Banking Compliance Summit”.

Potrivit acestuia, banca trebuie să își recapete demnitatea și să recâștige încrederea clienților, pentru că oamenii vin la bancă “să își depună averea”.

“Dacă încrederea este pierdută, din cauza unor factori subiectivi sau obiectivi, întreaga activitate bancară are de suferit. (…) Primul lucru pe care trebuie să-l dovediți în interior și apoi în exteriorul instituției este respectarea regulilor. Respectul este o chestiune vitală. Dacă mai lăsați să mai pătrundă în societatea românească ideea că în interiorul unei bănci fiecare face ce vrea, nu trebuie să vă mirați că imaginea sistemului bancar românesc este afectată”, a subliniat guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, Mugur Isărescu a vorbit și despre necesitatea întăririi controlului intern al băncilor, astfel încât să nu se mai dea vina pe reglementările băncii centrale atunci când ceva nu merge bine în interiorul unei bănci.

O altă recomandare a guvernatorului către bănci este aceea de a rezolva deficiențele în timp real și la fața locului.

“Viața este așa cum este. În viața practică apar deficiențe, asta e lumea creată de ființe umane. Să rezolvi deficiențele în timp real, să nu le lași să se acumuleze. Unde se rezolvă? La fața locului, nu când vine reprezentantul BNR de la supraveghere”, a subliniat Isărescu.

Întărirea eticii profesionale, evitarea unor decizii greșite, dar și continuarea procesului de educație financiară reprezintă, de asemenea, recomandări ale guvernatorului BNR către bănci.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.