O nouă provocare. Elogiu adus criminalului de război, Miklos Horthy, la o expoziție de la Carei
by Ancheteonline March 31, 2017 0 commentsO expoziție de la Castelul Karolyi din Carei ( județul Satu Mare) reprezintă un nou omagiu adus de maghiari criminalului de război, Miklos Horthy, care a ucis mii de români în nord-vestul Ardealului, în timpul celui ce-al doilea război mondial. Întregul eveniment s-a desfășurat în limba maghiară iar exponatele sunt prezentate doar în această limbă, româna lipsind cu desăvârșire. Dubios este faptul că expoziția s-a desfășurat cu participarea Poliției din Carei.
Toate aceste provocări ale ungurilor pe teritoriul românesc se desfășoară, încălcând grav legislația țării, fără să existe vreo sancțiune. Pe teritoriul României este interzis cultul lui Ion Antonescu, dar în schimb se proliferează elogiile aduse lui Horthy, un mare dușman al poporului român.
Expoziția de la Castelul Karolyi din carei prezintă relicve militare și de poliție din țări europene, din cel de-al Doilea Război Mondial, scrie Buletin de Carei, citat de roncea.ro.
Curatorul expoziţiei, Hago Nandor, şef secţie Muzeu Municipal Carei şi consilier local a pus pe seama grabei lipsa etichetelor în limba română de la fiecare obiect expus. A promis însă că în cel mai scurt timp posibil va remedia deficienţa. Nu am înţeles însă ce fel de relicvă este bustul lui Miklos Horthy expus în vitrina centrală sau publicaţiile administraţiei hortiste care au ocupat Careiul în anul 1940 după Dictatul de la Viena? ,,Ardealul din nou pământ unguresc,, este un afiş expus chiar la intrarea în expoziţie! Vernisajul a fost girat cu prezenţa de primarul Kovacs, consilierul Pinter , comisarul şef de Poliţie din Carei Dinu Urâte , cadre ale MAI
Miercuri, 22 februarie 2017, de la ora 17.00 în Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din municipiul Carei a avut loc vernisajul expoziției de relicve militare și de poliție din țări europene, din cel de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul vernisajului au luat cuvântul: Hágó Attila Nándor, șef de secție la Muzeul Județean Satu Mare, secția Carei; Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”; comisar șef de poliție Dinu Urâte, șef al Poliției Municipiului Carei; Nagy Béla, comisar de poliție și vicepreședinte al IPA (Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg(Ungaria) și realizatorul expoziției, dr. Gulyás István, director onorific muzeal.
Expoziția se găsește la etajul castelului și cuprinde o serie de relicve militare: accesorii, uniforme, insigne, echipamente de protecție din și de după cel de-al doilea Război Mondial, din țări din Europa, dar și o serie de relicve polițienești.
O parte a expoziției reprezintă colecția particulară a domnului dr. Gulyás István, director onorific muzeal, iar cealaltă este proprietate a IPA(Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg(Ungaria).
Printre toate aceste relicve este strecurat bustul lui Horthy Miklos care la venirea în Ardeal a trecut la represalii împotriva românilor care astfel au fost obligaţi să îşi părăsească casele.
Bustul său se află amplasat în vitrina cu săbii, în partea de expoziţie proprietate a IPA(Asociația Internațională a Polițiștilor) din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg(Ungaria).
În cuvântul de deschidere, Hago Nandor a afirmat că iniţiativa expoziţiei aparţine şi consilierului Pinter Jozsef împreună cu comisarul Nagy Béla din judeţul vecin de peste graniţă. În alocuţiunea sa, comisarul şef de poliţie Dinu Urâte a menţionat că îl asigură pe colecţionarul dr. Gulyás István, director onorific muzeal, de întreaga sa consideraţie şi colaborare . A participat la vernisaj şi primarul Kovacs Eugen, cadre din MAI şi doi consilieri locali, Păuşan Bujor şi Szulak Lavinia.
Exponatele se pot urmări până la data de 12 martie 2017, după programul Muzeului Municipal Carei, de marți până duminică, între orele 09.00 – 17.00.
Oare cum se vor simţi vizitatorii care au pensie de refugiat pentru că unii dintre cei care au loc în această expoziţie nu au suportat vorba românească în această parte de ţară?
La vernisaj nu a participat nimeni din presa de casă a primarului.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.