Provocările de la Carei, orașul eliberării Ardealului. Monumentul Ostașului Român, acoperit total de brazi

Provocările de la Carei, orașul eliberării Ardealului. Monumentul Ostașului Român, acoperit total de brazi

Provocările de la Carei, orașul eliberării Ardealului. Monumentul Ostașului Român, acoperit total de brazi

by May 24, 2018 0 comments

Orașul Carei din județul Satu Mare are o valoare simbol pentru români:  eliberarea Ardealului de sub ocupație hortystă. Pe data de 25 octombrie 1944,  Armata a alungat, dincolo de graniță, trupele cotropitoare maghiare. La Carei a fost ridicat, pe vremea comunismului,  un monument impunător, realizat de celebrul sculptor, Vida Gheza, ]nchinat eroilor care au căzut pentru eliberarea țării. Administrația maghiară instaurată, în mod democratic, după Revoluție, în orașul Carei a reprezentat, mereu, o provocare pentru valorile românești.

Conducerea primăriei, controlată, aproape în totalitate de unguri ( deși românii sunt în componență de peste 30%) a încercat, permanent, să acopere monumentul dedicat eroilor din al doilea război mondial, pentru a-i diminua semnificația. De asemenea, aici, nu tronează steagul românesc decât cu ocazia manifestărilor legate de cultul eroilor. Autoritățile maghiare au refuzat amplasarea unui catafalc pentru ridicarea unui steag tricolor.

”Împădurirea” ostașului român

Presa locală duce nesfârșite războaie cu oficialitățile maghiare pentru apărarea simbolurilor românești din acest mic oraș din România. Însă, peste tot, tronează elementele distinctive maghiare

Ziarul ”Buletin de Carei” relatează faptul că ”primăria Carei a pus în aplicare un plan bine organizat  planul de împădurire a monumentului Ostașului Român. Odată cu începerea lucrărilor la spitalul municipal Carei se plantează şi arborii tuia. Fiecare parte a Monumentului Ostaşului Român este atent marcată de câte un brăduț. Perdeaua de tuia pe care administraţia UDMR o întreţine atent este mereu împrospătată cu arbori noi când unul se usucă.

Bine întreţinuţi de fiecare administraţie, arborii tuia îşi ating scopul pentru care au fost plantaţi, cel de blocare a vizibilităţii frumosului şi impunătorului Monument românesc.

În tot acest timp, busturile simbol ale etnicilor maghiari sunt atent îngrijite. Românii din municipiul Carei , plătitori de taxe şi impozite locale, solicită un minim de respect pentru  toate monumentele şi busturile româneşti din oraş . Buletin de Carei se alătură lor şi solicită punerea în valoare a renumitului monument  de for public creaţie a sculptorului băimărean Gheza Vida denumit Monumentul Ostaşului Român . Proiectul realizat de celebrul arhitect Dâmboianu nu prevedea  nici un fel de vegetaţie în jurul acestui monument.

Cum se usucă câte un tuia este imediat înlocuit cu un altul. Deci intenţia administraţiei locale din a cărei conducere nu face parte nici un român, nu lasă loc de interpretare greşită.

Momentan, Monumentul Ostaşului Român este înconjurat şi acoperit de o perdea de tuia de peste 9 m înălţime.

La data de 22 august 2017, am solicitat împreună cu asociaţia Unirea 2009 aplicarea Legii 120 din 2006  privind punerea în valoare a Monumentului Ostaşului Român.

Solicitarea era susţinută şi de faptul că proiectul creatorului acestui monument de for public nu prevedea nici un fel de vegetaţie…nici înaltă şi nici mijlocie.

Prin acoperirea lui cu această perdea forestieră se modifică proiectul iniţial fără acceptul autorilor.

Adresa 11509 din 22.08.2017  cu solicitarea de punere în valoare a Monumentului  Ostaşului Român a rămas fără răspuns până în ziua de azi.  Acesta este respectul acordat de administraţia locală cetăţenilor şi societăţilor contribuabile.

Administraţia locală  încurajează şi transformarea Monumentului  Ostaşului Român  din Carei în loc de joacă deşi a fost restaurat în 2014 cu fonduri serioase alocate de Consiliul Judeţean iar locurile de joacă sunt peste drum, în Parcul Dendrologic. Camerele de supraveghere sunt orientate înspre monument dar agenţii de ordine nu iau măsuri  de atenţionare a celor care nu cunosc regulile civilizaţiei urbane.

Buletin de Carei atrage din nou atenţia Primăriei să respecte Legea 120 din 2006 şi să pună în valoare Monumentul Ostaşului Român”.

Steagul românesc, refuzat de autoritățile UDMR

În același ziar se arată că ”la Monumentul Ostaşului Român steagurile tricolore au voie să fie arborate doar în ziua când este marcată câte o sărbătoare. Joi, 17 mai 2018, a fost Ziua Eroilor.

Urmăriţi că la fiecare manifestare cele 6 steaguri tricolore sunt arborate doar pentru 24 de ore. Ne bucurăm că de această dată coroanele au fost lăsate mai mult timp.

Consiliul Local Carei a refuzat amplasarea unui catarg cu steag românesc în Carei iar primarul Eugen Kovacs a considerat solicitarea ASTRA Carei o provocare.

,,Nu provocaţi maghiarii,, au fost cuvintele sale din şedinţa CL din data de 27 aprilie 2018”.

La Carei, steagul românesc nu este agreat de Primărie şi de conducerea sa din care nu face parte niciun român. Nici Monumentul Ostaşului Român nu este bine văzut nici la propriu nici la figurat”.

O altă provocare marca ”Budapesta” a fost relată în presa locală, anul trecut. ”Primăria Carei a dezvelit grupul statuar dedicat conviețuirii pașnice interetnice, care îi are în prim-plan pe Ady Endre și scriitoarea Otilia Marchiș. Prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, care explicații primarului Kovacs Eugen pentru lipsa însemnelor naționale românești de la ceremonie, fiind prezentate doar drapele și simboluri ale Ungariei.

La ceremonie au participat, printre alţii, primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor și fostul preşedinte al Parlamentului Ungariei, Szili Katalin.

Primarul a precizat că a fost pus într-o postură neobișnuită de cercetașii care au venit la monument cu steaguri ale Ungariei, Primăria neplanificând prezența drapelelor.

Totuși, prefectul i-a cerut să ofere explicații și cu privire la lipsa eșarfei tricolore românești pe care primarii o poartă la ceremoniile oficiale”.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.