Dependenta de telefonul mobil: ce poti sa faci pentru a scapa de ea?
by webeditor October 3, 2018 0 commentsMajoritatea persoanelor au dezvoltat o adevarata obsesie si o dependenta fata de telefoanele mobile, care au devenit o extensie a trupului, prezenta oriunde si oricand.
Nimeni nu contesta utilitatea acestora, mai ales ca smartphone-urile pot indeplini foarte multe functii ale unui laptop, spre exemplu. Device-ul te poate ajuta sa rezolvi problemele urgente, oriunde te-ai afla. De asemenea, prin intermediul acestuia, poti tine legatura cu persoanele dragi, dar si cu prietenii aflati la mare distanta, prin intermediul aplicatiilor de social media. Din pacate, insa, riscul de a exagera cu timpul petrecut online este foarte mare, iar rezultatul are un impact negativ asupra vietii tale de zi cu zi. De aceea, este recomandat, ca in cazul tuturor activitatilor, sa pastrezi un echilibru benefic pentru tine.
Descopera ce poti face pentru te trata de dependenta telefonului mobil
- Principalele cauze pentru „nomofobie”, cum mai este numita anxietatea despartirii de telefonul mobil, sunt reprezentate de numeroasele aplicatii care par ca pot inlocui activitatile din viata reala. De ce sa faci efortul de a te intalni cu o persoana, mai ales daca ai o zi aglomerata, cand poti comunica cu aceasta prin mesaje? Primul pas spre „vindecare” este sa elimini, macar pentru o perioada, aceasta tentatie. Exista doua variante: poti dezinstala aplicatiile pe care observi ca petreci foarte mult timp sau iti poti achizitiona un device care nu le accepta. Gasesti telefoane mobile pe site-ul Rombiz care te pot ajuta in acest sens, la preturi foarte bune. Astfel, te vei dezvata de deprinderile negative si poti crea, cu mai mare luciditate, un echilibru ideal!
- Daca folosesti telefonul pentru a te informa despre evenimentele zilei, dar ajungi la concluzia ca deviezi si ajungi sa pierzi foarte mult timp pe alte site-uri, cauta sa afli stirile din alte surse. De exemplu, de dimineata, inainte de a pleca la birou, cand iti bei cafeaua, urmareste un buletin de stiri matinal, pe un post de televiziune pe care il agreezi. De asemenea, ziarele reprezinta o alta modalitate prin care poti afla lucrurile care te intereseaza, in diverse domenii.
- Renunta la a vedea in telefonul mobil o ocazie de relaxare. Mai degraba, pentru a te destinde dupa o zi agitata, in loc sa dai scroll la nesfarsit pentru a alunga plictiseala, citeste o carte sau urmareste un film alaturi de o persoana draga tie. Intra si vezi oferta de televizoare online si fa-ti un obicei din a petrece timpul alaturi de prieteni sau de partener, vizionand documentare sau emisiuni interesante, pe care le puteti discuta apoi.
- Impune-ti ca in anumite momente, precum aniversari, cine, vacante sau intalniri cu gasca sa nu folosesti deloc telefonul. Compania persoanelor apropiate ar trebui sa fie un stimul indeajuns de puternic, care sa te faca sa uiti de nevoia constanta de a verifica notificarile din viata online. De obicei, plictiseala este cea care te face sa ai tot timpul telefonul in mana, asa ca, organizand activitati distractive in viata reala, vei avea un control mai mare asupra modului in care iti petreci timpul!
- Evita discutiile pe grupuri sau chiar implicarea totala in acest tip de conversatii. Grupurile inseamna mai multi oameni care pot scrie atunci cand au timp sau chef, iar asta poate reprezenta o distragere frecventa pe parcursul zilei, care nu te face decat sa pierzi timp pretios.
- Exista si aplicatii care te pot ajuta sa limitezi timpul petrecut pe telefon. Acestea tin evidenta orelor in care utilizezi diferite site-uri sau alte aplicatii, iti dau sfaturi utile in legatura cu productivitatea potentiala de care poti profita renuntand online si pot pune chiar si restrictii pe ora pentru activitatile care se dovedesc a fi nocive!
- Desi poate parea banal, chiar si purtarea unui ceas poate fi un pas in fata pentru a scapa de dependenta de smartphone, mai ales daca ai obiceiul sa-l verifici des doar pentru a afla ora!
In cazul in care pui in aplicare cateva sau toate aceste sugestii, vei observa imediat o imbunatatire in calitatea vietii: vei adormi mai repede si vei dormi mai linistit, iti vei imbunatati comunicarea face-to-face si, cu aceasta ocazie, relatiile cu cei din jur, vei putea mentine sanatatea ochilor si nu te vei mai simti atat de incarcat si obosit psihic!
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.