De ce președintele Iohannis refuză să se pronunțe în dosarul Nordstream

De ce președintele Iohannis refuză să se pronunțe în dosarul Nordstream

De ce președintele Iohannis refuză să se pronunțe în dosarul Nordstream

by February 8, 2019 0 comments

Renate Weber a declarat că planul Angelei Merkel de a aduce gazul rusesc în Europa a înfuriat Statele Unite. După refuzul primit din partea premierului Viorica Dăncilă, europarlamentarul susține că ar fi fost nevoie de poziția președintelui pe o temă atât de importantă, scrie dcnews.ro. Dar nu credem că Iohannis se va pronunța în acest caz, ținând cont de relațiile speciale pe care le are cu Germania și Austria. Iohannis reprezintă interesele României, în acest caz, sale ale Germaniei sau ale Austriei? Amintim faptul că șeful statului nu a avut nicio recție nici în fața presiunilor OMV în privința gazelor din Marea Neagră, oficialii austricieni ajungând să spună că aceste resurse aparțin Europei, nu României.

“Asadar, Germania insista cu Nordstream 2, gazoductul submarin care ar aduce gazul rusesc in Europa, principalii beneficiari fiind Germania, Olanda, Austria. Subiecul a impartit Uniunea Europeana in doua! Fostele tari comuniste din centru, din est si cele baltice fiind categoric impotriva, pentru ca au beneficiat din plin, prea multe decenii, de… generozitatea rusilor. Lor li se alatura cateva state nordice, de asemenea mult prea satule de bunatatea Kremlinului si, mai nou, Franta. Evident, Statele Unite sunt furioase, pozitia Germaniei lovind in interesele SUA si direct (reducand influenta gazului lichefiat american), dar si indirect, prin influenta pe care Rusia ar capata-o in UE. Romania, detinatoare presedintiei Consiliului in prezent, spune un NU categoric proiectului Nordstream 2. Si pe buna dreptate! Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite, nu cu Rusia! Dar se desprind, totusi cateva remarci care ar trebui enuntate:

– nu am auzit pozitia Presedintelui Romaniei, desi, ni s-a spus in repetate randuri, chiar de la pupitrul Administratiei Prezidentiale ca nimic nu misca in tara fara aprobare prezidentiala.

– nu am auzit pozitia partidelor care acuza 24 de ore pe zi coalitia de guvernare ca face jocurile rusilor, dar poate ca la Ciolos-Plus, USR, PNL inca nu a sunat telefonul sau nu a sosit ordinul in plic si nu au reusit astfel sa-si cristalizeze ideile si sa-si sincronizeze pozitiile.

Acum, sper ca e limpede pentru toata lumea si sper ca nicio persoana rationala din tara asta nu mai asteapta primirea Romaniei in Schengen”, susține Renate Weber.

Cancelarul german Angela Merkel a vorbit, miercuri seara, la telefon, cu premierul Viorica Dancila, aproximativ 30 de minute, potrivit stiripesurse.ro. Tema discuțiilor a fost gazoductul ruso-german, Merkel solicitându-i premierului român să amâne discuțiile despre acest proiect, potrivit unor surse avizate. Sursele mentionate au precizat că premierul român a refuzat, spunând că nu tradeaza interesele UE si parteneriatul strategic.

Mai exact, este vorba despre o propunere a României, prin care constructia gazoductului ar fi mai complicata, votul urmând sa se dea zilele următoare.

De altfel, potrivit informatiilor din presa straina, Franta a renuntat sa mai sustina pozitia Germaniei, trecând de partea României.

Votul ar urma sa fie impotriva gazoductului ruso-german Nord Stream 2, odata cu trecerea Frantei de partea României, Poloniei, a tărilor baltice și a SUA. Germania este sustinuta de Austria si Olanda.

Statele aliate României in aceasta problema considera ca o astfel de conducta va creste dependenta UE de gazele rusesti.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.