Maghiara a cucerit și ultima redută. Examen de licență, de doctorat, de master, ”pe limba lui”

Maghiara a cucerit și ultima redută. Examen de licență, de doctorat, de master, ”pe limba lui”

Maghiara a cucerit și ultima redută. Examen de licență, de doctorat, de master, ”pe limba lui”

by February 11, 2020 1 comment

Minoritățile ar putea de acum înainte să susțină examenele de admitere la orice facultate, program de master și doctorat în limba maternă, stabilește un proiect de lege inițiat de UDMR, votat luni în Senat, cameră decizională, și care pentru a intra în vigoare mai are nevoie doar să fie promulgat de președintele Iohannis, scrie g4media.ro.

Concret, posibilitatea de a susține examenele în limba minorității nu se mai rezumă la Evaluarea Națională, la Bacalaureat și la admiterea în universitățile multiculturale, cu secții specifice. “Am studiat chimia în maghiară, vin la Universitatea din București care nu are secție în maghiară, dar universitatea trebuie să-mi facă subiectele la admitere în limba maghiară ca să fie în acord cu acest paragraf. Ceea ce este o încălcare a autonomiei universitare”, a declarat pentru Edupedu.ro fostul ministru al Educației Mircea Miclea.

Senatul a votat luni, 10 februarie 2020, un proiect de lege inițiat de UDMR în 2018 care aduce peste 30 de modificări Legii educației, printre care eliminarea oricărei referiri la limitarea numărului de mandate de rector, reducerea numărului de elevi la clasă și introduce numeroase gratuități pentru copii.

Dar una dintre schimbările la legea educației promovate în proiectul votat ieri în Parlament se referă la obligativitatea ca toate universitățile – indiferent dacă au sau nu secții în limbile minorităților – să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Cristi
    #1 Cristi 14 February, 2020, 08:52

    Tu esti anormal si existenta UDMR este anormala in România. Daca nu-ti convine aici pleaca in Ungaria ta sau oriunde in alta parte, aici nu e nevoie de cei ca tine.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.