Răscoala de la Ditrău. Ce rol are preotul catolic în ridicarea maselor

Răscoala de la Ditrău. Ce rol are preotul catolic în ridicarea maselor

Răscoala de la Ditrău. Ce rol are preotul catolic în ridicarea maselor

by February 1, 2020 0 comments
Revolta de la Ditrău (Harghita) continuă. Aproximativ 300 de oameni s-au adunat, sâmbătă, la Casa de Cultură pentru a-și spune nemulțumirile legate de aducerea în localitate a celor doi muncitori din Sri Lanka angajați la brutărie. Întâlnirea a fost convocată de către primar.
Primarul Puskas Elemer s-a adresat oamenilor cu lacrimi în ochi şi i-a îndemnat să se roage, moment în care cei prezenţi, alături de preotul din sat, Biro Karoly, au rostit “Tatăl Nostru”, scrie Agerpres.

“Ne-am adunat ca să limpezim apele (…) Spuneți ce dureri aveți ca să putem rezolva”, le-a spus primarul oamenilor. El a stabilit și regulile: fiecare localnic care vrea să vorbească trebuie să se înscrie la cuvânt.

La întâlnire participă şi deputatul UDMR Bende Sandor, dar şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamer. Oamenii s-au înscris la cuvânt şi urmează să îşi prezinte punctul de vedere.
Miercuri, aproximativ 200 de localnici din Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic Bíró Károly, s-au adunat în faţa primăriei, nemulţumiţi că o fabrică de pâine din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka, oamenii susţinând că le este teamă ca la ei în comună “să nu vină un val de migranţi”, care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa.
Doi proprietari de locuinţe unde au fost cazaţi muncitorii au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.
Întrucât în acea zi sala de şedinţe de la Primărie era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară.

Primarul localității Ditrău, Puskas Elemer, a încercat să explice la Digi 24 care au fost concluziile întâlnirii cu localnicii, susținând că nemulțumirea acestora ar fi de fapt legată de patronul brutăriei, de modul în care acesta i-a tratat pe cei din comună.

“Foarte mulți oameni din comună și-au exprimat părerile despre munca lor în brutărie, s-a văzut că problema nu este cu cei doi muncitori angajați din Sri Lanka, ci cu comportamentul patronului. Mă bucur că s-a terminat această ședință cu bunătate. Oamenii au plecat pașnic acasă. Am promis că vom face luni o petiție către brutărie, eu voi mediatiza această problemă și vom depune petiția la firmă, cu cerința de a schimba munca lor, de fapt, la brutărie. Sunt mulți oameni care s-ar întoarce, dacă s-ar schimba comportamentul șefului brutăriei”, a spus primarul Puskas Elemer la Digi 24.

Întrebat ce anume i se impută patronului, el a răspuns: “Ce a reieșit azi de la oameni a fost că nu au fost angajați ca lumea, că nu au fost plătite orele în plus, comportamentul lui a fost mai rău către ei”.

El mai susține că nu știa despre existența unor probleme între oamenii din comună și patronii brutăriei, iar conflictul de acum legat de muncitorii din Sri Lanka ar fi izbucnit pe acest fond.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei doi singalezi, Puskas a răspuns: “Soarta lor depinde de angajator, degeaba mă întrebați pe mine, eu nu am cum să vă spun”.
Chestionat ce au cerut concret localnicii în sală și care este concluzia legată de cei doi muncitori din Sri Lanka, primarul a răspuns: “Oamenii din comună vor să fie tratați ca oamenii când sunt angajați, să fie plătiți corespunzător”.

De asemenea, întrebat care este opinia localnicilor legată de faptul că patronul brutăriei mai vrea să angajeze cinci muncitori străini, primarul a dat din nou un răspuns evaziv.

“Noi, ca primărie, excludem tot rasismul, și eu personal aș vrea să exclud tot rasismul din comună. Preotul a fost la întâlnire, am început cu o rugăciune să putem rezolva această problemă pașnic și să nu ne râdă lumea și ”, a adăugat din Ditrău.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<