În timp ce fermierii noștri dau faliment! Cum salvează România agricultura Germaniei

În timp ce fermierii noștri dau faliment! Cum salvează România agricultura Germaniei

În timp ce fermierii noștri dau faliment! Cum salvează România agricultura Germaniei

by April 25, 2020 0 comments

România nu numai că le culege legumele fermierilor germani, dar le și asigură distribuția  pe piețele noastre. Asta, în timp ce produsele locale rămân pe câmp pentru că nu are cine să le cumpere. Cam așa arată politica agricolă a Guvernului Orban, care stimulează muncă în alte țări, iar noi ne hrănim din importuri. În continuare, în fiecare zi decolează din România cel puțin un avion cu muncitori România care pleacă spre Germania,  la cules de sparanghel, ceapă, căpșuni, etc.

Un asemenea caz este semnalat de un ziar local, newsmedia.ro:

”Legumicultorii olteni susțin la unison că nu au unde să vândă marfa, în condițiile în care piața este sufocată de produse din import. Mai multe de atât, piețele agroalimentare sunt ocolite de cumpărători, ținând cont de măsurile impuse de autorități, privind distanțarea socială.

În acest context, jocurile în piață par a fi făcute de supermarketuri. Mai exact, dacă fermierul nu reușește să intre într-o relație contractuală cu marile lanțuri de magazine, rămâne cu recolta pe câmp. Situația pare să ia o întorsătură dezastruoasă, în această primăvară, pentru legumicultorul autohton.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că un mare supermarket vinde ceapă verde din Germania. Drept consecință reprezentanții lanțului de magazine au refuzat comenzile legumicultorilor olteni și nu numai. Este o bătaie de joc, a exclamat Păunel și el la rândul său fermier din tata-n fiu de la Pleșoiu.

„Din informațiile pe care le am de la colegii legumicultori, se pare că și la această dată avem importuri masive de legume atât din spațiul comunitar, cât și extracomunitar. De exemplu: ieri (n.red. miercuri, 22 aprilie) în rețeaua magazinelor Kaufland se vindea ceapă verde import Germania. Tot de ieri, pentru prima dată, au refuzat comenzile care trebuiau livrate de astăzi până sâmbătă, vorbim de comenzi și cantități confirmate, zeci de tone de varză, ceapă verde, ridichii, usturoi verde, etc. Menționez că aceste legume sunt din producția internă. Iar ceea ce se întîmplă la Kaufland este chiar o bătaie de joc la adresa producătorului român, la adresa partenerilor distribuitori, la adresa Coop și a Grupurilor de Producători care sunt și ele la rândul lor parteneri livratori”, a spus Păunel.

Deși pregătiseră verdețurile pentru a fi livrate, legumicultorilor din Pleșoiu, Strejești, Grădinari, Voinești și Drăgășani le-a fost refuzată marfa. Ion Păunel spune că este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în zece ani”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.