Noiembrie, la Sinaia. Conferința Națională ”Take Ionescu și contemporanii săi”

Noiembrie, la Sinaia. Conferința Națională ”Take Ionescu și contemporanii săi”

Noiembrie, la Sinaia. Conferința Națională ”Take Ionescu și contemporanii săi”

by October 26, 2021 0 comments

Anul acesta se împlinesc 99 de ani de la trecerea în neființă a politicianului și cărturarului, Take Ionescu, născut la Ploiești, o personalitate de la începutul secolului 20, care a avut o contribuție esențială  în diplomația românească, la realizarea Marii Uniri.

Take Ionescu, un nume de rezonanță pentru județul Prahova, a murit la Roma în 1922, dar este înmormântat la mănăstirea  Sinaia. Avocat remarcabil al vremii, cu studii la Paris, s-a făcut cunoscut în politica românească, începându-și cariera la PNL, dar care apoi a îmbrățișat doctrina conservatoare, înființând și conducând Partidul Conservator Democrat.

Provenit dintr-o familie modestă, Take Ionescu a fost deputat, ministru și chiar prim-ministru, într-o vreme în care originea nobilă era o garanție pentru profesia de politician. A fost unul dintre miniștrii care a ajutat, inclusiv cu bani, mișcarea națională din Transilvania, fiind un adept înfocat al unirii Transilvaniei cu țara mamă. Carol I, cel mai mare opozant,  avea să spună despre Take Ionescu, la moartea lui,  că a reprezentat „omul cel mai inteligent din timpul domniei mele”.

Participanți: reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova, ai Primăriei Ploiești, ai Primăriei Sinaia, istorici, academicieni, jurnaliști din București și din Ploiești.

Teme propuse pentru dezbateri:

  1. Personalitatea ploieșteanului Take Ionescu. Avocat, ministru, prim-ministru. Imaginea unui om de rând ajuns în politica”mare”.
  2. Rolul lui Take Ionescu în realizarea Marii Uniri.
  3. Diplomația românească la sfârșitul secolul 19 și începutul secolului 20
  4. Viața politică românească, după Marea Unire
  5. Viața parlamentară, la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20
  6. Take Ionescu, omul vremurilor sale
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.