Voiculescu, relatii apropiate cu Isarescu si Stolojan, pe vremea lui Ceausescu

Voiculescu, relatii apropiate cu Isarescu si Stolojan, pe vremea lui Ceausescu

by March 1, 2011 38 comments

Dan Voiculescu i-ar fi cunoscut foarte bine pe Mugur Isarescu si Theodor Stolojan, inainte de 1989, cultivand relatii apropiate sau profesionale, prin diferite persoane, rude sau prieteni de familie, se arata intr-o nota informativa, care a circulat printre demnitarii diverselor guverne de dupa 1989 si care a ajuns si pe masa fostului presedinte, Emil Constantinescu. Stolojan era, se pare, “omul de legatura” intre Voiculescu si Nicolae Ceausescu, deoarece acesta era obligat sa raporteze periodic activitatea valutara a firmei Crescent.

Nota informativa aminteste faptul ca Mugur Isarescu a absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE in 1971, iar Dan Voiculescu, a urmat cursurile aceleasi facultati, terminand in 1968, cu trei ani mai devreme, “dar nu exista indicii ca s-au cunoscut in timpul facultatii”.

”Intre 1975-1989 au fost colegi de cadre didactice in ASE. Nu sunt date care sa indice o colaborare inainte de 1989 intre Mugur Isarescu si Dan Voiculescu in legatura cu activitatile acestuia din urma in cadrul operatiunilor AVS (n.r. Aport Valutar Special) , dar cei doi se frecventau, avand relatii mai mult decat colegiale”, se precizeaza in document. Mai departe, sunt dezvaluite relatiile celor doua personalitati, prin intermediul unor cunostinte comune sau rude:

Cumnatul lui Isarescu, un prieten al lui Voiculescu

“In acea perioada au avut prieteni comuni:Gabriela Crainiceanu, nora fostului vicepresedinte al Bancii Romane de Comert Exterior, Gheorghe Crainiceanu; Dumitru Goiciu, fost cadru DSS (n.r. Directia de Securitate a Statului) si apoi SIE, in prezent decedat; Georgeta Donose Lefterescu, cadru in rezerva, pensionata pe caz de boala in 1990. Relatiile dintre cei doi au fost cultivate si de Mihai Croitoru, cadru DSS (cumnatul lui Mugur Isarescu), care intre 1978 si 1990 a lucrat in Ministerul Comertului Exterior si al Cooperarii Economice Internationale, unde a fost inspector principal, director adjunct si consilier al ministrului. In aceasta calitate, Mihai Croitoru avea legaturi profesionale cu Dan Voiculescu. Voiculescu a exploatat inclinatia lui Mihai Croitoru pentru avantaje materiale, facandu-i acestuia numeroase cadoruri si stabilind in timp relatii de prietenie. In perioada 1972-1978, Mihai Croitoru a ocupat postul de consilier la Ambasada Romaniei de la Londra. In aceasta perioada a intrat in contact cu John Edgington, cetatean britanic, care intre 1984-1989 a figurat ca proprietar al firmei Crescent Commercial Maritime LTD.

Relatia dintre Mihai Croitoru si John Edgington a continuat si dupa ce Mihai Croitoru a lucrat in minister, existand informatii cu privire la intalniri ale celor doi impreuna cu Dan Voiculescu in Bucuresti, dar si contacte la Londra in timpul unor deplasari in interes de serviciu ale functionarului roman”.

Dupa Revolutie, o ancheta de ochii lumii

Nota informativa prezinta si unele aspecte legate de relatia dintre Voiculescu si Isarescu de dupa Revolutie: “Mugur Isarescu a condus intre 1990-1991 Comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de catre Nicolae Ceausescu si colaboratorii sai, infiintata prin HG nr.951 din 1990. In aceasta calitate, Mugur Isarescu l-a anchetat pe Dan Voiculescu, interogandu-l in doua randuri. Isarescu nu a aratat niciodata ca il cunoaste pe Voiculescu, aceasta ridicand grave suspiciuni cu privire la corectitudinea anchetei si la hotararea lui Mugur Isarescu de a ancheta pana la capat. De altfel, comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului si-a incheiat activitatea fara a obtine un rezultat concret”.

Stolojan ii raporta direct lui Ceausescu despre operatiunile Crescent

De asemenea, in acest document sunt prezentate si aspecte legate de legaturile dintre Voiculescu si Stolojan, inainte de Revolutie: “Theodor Stolojan a absolvit in 1966 facultatea de Finante Contabilitate din cadrul ASE. Dupa absolvire, a lucrat ca economist stagiar la Intreprinderea Frigotehnica Bucuresti. Din 1972 pana in 1991, lucreaza ca economist in Ministerul Finantelor. In perioada 1974-1980 activeaza in calitate de cadru universitar la ASE. In aceasta perioada s-au cunoscut cei doi ( Dan Voiculescu era asistent in cadrul ASE), fara insa ca intre ei sa existe relatii apropiate. Intre cei doi se stabilesc relatii de serviciu din 1982 cand Theodor Stolojan este numit director la Departamentul Relatii Valutare si Financiare Internationale. In aceasta perioada, Stolojan urmarea din partea Ministerului Finantelor operatiunile de aport valutar special (AVS). In multe cazuri, Stolojan era chemat la Nicolae Ceausescu si-i raporta direct situatia operatiunilor AVS primind ordine nemijlocit de la Nicolae Ceausescu pentru a opera cu conturile alimentate prin AVS. Stolojan era singurul functionar din ministerul Finantelor care cunostea situatia completa a tuturor conturilor bancare valutare din Banca Romana de Comert Exterior, dar si a operatiunilor facute in aceste conturi. In aceasta calitate, Stolojan era una dintre persoanele care cunosteau in profunzime natura activitatii Crescent in Romania cat si situatia contabila a operatiunilor de export realizate de aceasta firma. Dupa 1990, in calitate de secretar de stat, ministru de Finante, prim-ministru, Stolojan a blocat sistematic orice apropiere a diverselor comisii de ancheta de date si informatii care sa le permita sa identifice situatia reala firmei Crescent. Nici inainte, nici dupa 1990, nu au existat decat relatii de natura profesionala intre Dan Voiculescu si Theodor Stolojan. Stolojan a manifestat permanent o atitudine distanta fata de Dan Voiculescu«.

Stolojan a negat vehement ca l-ar fi cunoscut pe Voiculescu inainte de Revolutie, sustinand ca natura activitatii sale profesionale nu era in concordanta cu cea a lui Voiculescu. « Este o intoxicare a presei, venita din partea unor adversari politici », ne-a declarat Stolojan. Nu am reusit sa stam de vorba cu Mugur Isarescu, iar in privinta senatorul Dan Voiculescu intentionam sa-i luam un interviu pentru a clarifica unele lucuri prezentata in aceasta nota informativa.

P.S.: Maine o sa prezentam nota informativa in totalitate, dar si un material pus la dispozitie de domnul Dan Voiculescu, care reprezinta o situatie a dispozitiilor de plata facute in cursul lunii octombrie 1989 privind exporturile romanesti.

Facebook Comments

38 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Stolojan Theodor
  #1 Stolojan Theodor 1 March, 2011, 16:10

  Aceasta nota, in ceea ce ma priveste, este o facatura tipica pentru intoxicarea opiniei publice si a persoanelor carora le-a fost adresata.
  Inainte de anul 1990, nu l-am cunoscut pe dl.Voiculescu.
  Contrar unor informatii aparute in media, Directia valutara si a relatiilor financiare cu strainatatea din Ministerul Finantelor , unde eu am lucrat, nu avea atributii pe linia aportului valutar special.
  Aceasta directie se ocupa de relatiile normale de comert exterior, in principal exportul si importul de produse si servicii, precum si de operatiunile necomerciale, legate de intretinerea ambasadelor, plata cotizatiilor la organizatiile internationale, relatiile cu organismele financiare internationale.
  De asemenea, directia in care eu am lucrat nu avea nicio atributie pe linia evidentei contabile a conturilor valutare speciale.

  Reply this comment
 2. pedro
  #2 pedro 1 March, 2011, 18:19

  Stolojan este un expert în minciuni. Se pare că acesta este licenţiat în arta minciunii. De la afacerea Megapower la Rafo Oneşti şi de la ALRO Slatina la Rolast Piteşti şi privatizarea Petrom, numele Theodor Stolojan, a fost amintit în mai multe scandaluri de presă legate de afaceri controversate.

  Reply this comment
 3. cornelius
  #3 cornelius 1 March, 2011, 20:59

  Pai l-au scos pe voiculescu la inaintare ca sa se arunce cu noroi in el, mai bine ar incepe sa fie ei cercetati si luati la intrebari, simt ca ascund niste legaturi de te si sperii, iar de dosare nu mai zic..toti il scot pe voiculescu vinovat, cand de fapt cred ca e cel mai cu capul pe umeri dintre toti

  Reply this comment
 4. Negativ
  #4 Negativ 2 March, 2011, 17:38

  Foarte interesant.

  Reply this comment
 5. 1796188
  #5 1796188 31 March, 2011, 14:42

  What a lovely day for a 1796188! SCK was here

  Reply this comment
 6. Dedra Nadell
  #6 Dedra Nadell 13 April, 2011, 00:44

  Would it be possible to PM me and tell me few more thinks about this. I am really a fan of your blog.

  Reply this comment
 7. Merideth Popat
  #7 Merideth Popat 15 April, 2011, 06:02

  I’d come to see eye to eye with you on this. Which is not something I typically do! I love reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

  Reply this comment
 8. Gerard Powelson
  #8 Gerard Powelson 16 April, 2011, 19:49

  I much prefer a place where I could take all muscle building information from one source. Don’t get me wrong, this article is great. I’m going to link this on my site and refer it to others.

  Reply this comment
 9. corbeau lg1
  #9 corbeau lg1 16 April, 2011, 20:18

  This site is really a walk-by means of for the entire information you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll positively uncover it.

  Reply this comment
 10. blog
  #10 blog 16 April, 2011, 20:40

  Fantastic page! I’ll join up accurate currently wth my favorite feedreader computer software!…

  Reply this comment
 11. actualites
  #11 actualites 16 April, 2011, 20:41

  Terrific Place.many thanks give..considerably more hesitate .. ;)…

  Reply this comment
 12. arp studs
  #12 arp studs 16 April, 2011, 21:19

  It’s laborious to seek out knowledgeable individuals on this matter, but you sound like you understand what you’re talking about! Thanks

  Reply this comment
 13. blog
  #13 blog 16 April, 2011, 21:24

  Outstanding piece of content! I’ll signed up perfect next wth my own feedreader computer software!…

  Reply this comment
 14. grow taller 4 idiots
  #14 grow taller 4 idiots 16 April, 2011, 21:29

  Your manner of writing is extremely distinctive compared to many other folks out there. Appreciate publishing when you have the opportunity.

  Reply this comment
 15. equity release calculator
  #15 equity release calculator 17 April, 2011, 00:05

  whoah this weblog is great i love studying your posts. Keep up the good work! You realize, a lot of persons are searching round for this info, you could help them greatly.

  Reply this comment
 16. Tax Audit Help
  #16 Tax Audit Help 17 April, 2011, 00:39

  Wow, awesome weblog layout! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog glance easy. The overall look of your website is wonderful, neatly as the content material!

  Reply this comment
 17. lyrics to tipsy in this club
  #17 lyrics to tipsy in this club 17 April, 2011, 01:21

  This following period When i read through the website, That i pray the that should not let down my home while considerably as this unique an individual. Document imply, I actually fully understand the item was my favorite preference towards examine, on the other hand My spouse and i essentially concept you would own a problem helpful so that you can declare. Virtually all I see might be the latest collection about whimpering with regards to a little something your most people could very well sort out if most people werent very rather busy wanting for the purpose of recognition.

  Reply this comment
 18. IRS Tax Settlement
  #18 IRS Tax Settlement 17 April, 2011, 02:11

  We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to paintings on. You have done an impressive activity and our entire group will likely be grateful to you.

  Reply this comment
 19. Philips Sonicare Flexcare
  #19 Philips Sonicare Flexcare 17 April, 2011, 03:23

  Just thought I might comment and say well put together theme, did you set it up for yourself? Truly looks awesome!

  Reply this comment
 20. Pakaian Wanita
  #20 Pakaian Wanita 17 April, 2011, 03:41

  I simply had to say thanks again. I am not sure what I could possibly have achieved in the absence of the actual suggestions contributed by you directly on that industry. It was an absolute distressing circumstance for me personally, nevertheless being able to see a new professional manner you treated the issue took me to weep with happiness. Now i am happier for your help and even hope that you recognize what a powerful job you are always putting in training people today with the aid of a blog. Most likely you have never come across all of us.

  Reply this comment
 21. Certified Respiratory Therapist
  #21 Certified Respiratory Therapist 17 April, 2011, 05:19

  I tried to publish a comment before, yet it hasn’t display. I think your spam filter might be broken?

  Reply this comment
 22. Joan
  #22 Joan 17 April, 2011, 07:55

  Merely to follow up on the update of this subject matter on your web page and wish to let you know how much I prized the time you took to put together this beneficial post. Within the post, you spoke regarding how to actually handle this problem with all convenience. It would be my pleasure to build up some more strategies from your web site and come as much as offer people what I have benefited from you. I appreciate your usual terrific effort.

  Reply this comment
 23. Automatyczne skrzynie biegów
  #23 Automatyczne skrzynie biegów 17 April, 2011, 08:58

  What a shit. How can you call it a website. Change the theme, so it will be much more interesting

  Reply this comment
 24. colon cleanse review
  #24 colon cleanse review 17 April, 2011, 09:24

  Extremely rated post. I study one thing totally new on different blogs everyday. Deciding on one . stimulating to read the paper content material from other writers and be taught a bit of something from their website. I’d like to apply sure of this content material on my blog you’re mind. Natually I’ll give a hyperlink right here we are at your web-site. Recognize your sharing.

  Reply this comment
 25. Ping Pong Rubbers
  #25 Ping Pong Rubbers 17 April, 2011, 10:57

  I’d have to check with you here. Which is not something I usually do! I enjoy reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to comment!

  Reply this comment
 26. Terina Rencher
  #26 Terina Rencher 17 April, 2011, 12:55

  It’s good page, I was looking for something like this

  Reply this comment
 27. avgfree
  #27 avgfree 17 April, 2011, 13:55

  Great post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

  Reply this comment
 28. psychic webmaster programs
  #28 psychic webmaster programs 17 April, 2011, 14:03

  I like the precious data you be offering for your articles. I will be able to bookmark your blog and feature my youngsters check up here generally. I am fairly sure they will be told a variety of new stuff right here than any one else!

  Reply this comment
 29. grow taller naturally
  #29 grow taller naturally 17 April, 2011, 14:34

  your site don’t work on the iphone

  Reply this comment
 30. Potenzmittel Test
  #30 Potenzmittel Test 17 April, 2011, 15:13

  Check out your signal or something. There’s any browser incompatibility with your website.

  Reply this comment
 31. Łomża
  #31 Łomża 17 April, 2011, 15:54

  It’s excellent page, I was looking for something like this

  Reply this comment
 32. directorio de empresas
  #32 directorio de empresas 17 April, 2011, 16:25

  Basically to follow up on the update of this subject on your blog and would really want to let you know just how much I prized the time you took to create this helpful post. In the post, you actually spoke of how to truly handle this issue with all ease. It would be my personal pleasure to get together some more tips from your website and come as much as offer other folks what I have benefited from you. Many thanks for your usual great effort.

  Reply this comment
 33. Igrice
  #34 Igrice 17 April, 2011, 19:22

  Excellent post this will help me!

  Reply this comment
 34. bariatric surgery
  #35 bariatric surgery 17 April, 2011, 20:13

  What i find difficult is to discover a weblog that can seize me for a minute but your weblog is different. Bravo.

  Reply this comment
 35. london
  #36 london 17 April, 2011, 22:18

  Great – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

  Reply this comment

<