Batalia pentru ADS. Interesele ministrului Agriculturii pentru debarcarea actualei conduceri

Batalia pentru ADS. Interesele ministrului Agriculturii pentru debarcarea actualei conduceri

by April 24, 2012 1 comment

Ministrul Agriculturii traieste o mare dilema. El trebuie sa aleaga cat mai repede intre ramanerea in functie ( nu stie cat, in conditiile in care sunt sanse ca Guvernul sa cada in urma motiunii de cenzura) si candidatura din partea PDL la  Consiliul Judetean Calarasi. Partidul il forteaza sa lase balta postul de ministru si sa se duca la el in judet pentru a se bate cu actualul sef de consiliu, Raducu Filipescu, vicepresedinte PNL. Fuia este constient ca nu are mari sanse sa castige alegerile locale si de aceea se prinde “cu dintii” de functia de ministru, care ii poate aduce mai multe beneficii, in special, unele personale.

Interesele firmelor familiei sale  lui se invart, in special  in jurul Agentiei Domeniilor Statului,  o “vaca de muls” pentru multi afaceristi din agricultura. Daca ar pleca de la minister,locul vacant ar putea fi ocupat de un  concurent al sau din partid, deputatul Adrian Radulescu, actual presedinte al comisiei de agricultura din Camera Deputatilor,  un personaj dubios din sfera agriculturii, care ar putea sa-i deranjeze unele aranjamente  din zona ADS. De aceea, scopul imediat al lui Stelian Fuia este, potrivit unor surse credibile din ministerul Agriculturii, este sa rezolve “apele” la Agentia Domeniilor Statului.  Fuia doreste sa-l debarce din fruntea Agentiei pe Bogdan Ilea, un lider cunoscut din anturajul ministrului Economiei, Lucian Bode, ( presedinte PDL Salaj), care nu-i prea canta in struna ministrului. Asadar, zilele acestea Fuia ii cauta inlocuitor. El a comandat un control la ADS pentru a scoate la iveala nereguli in activitatea lui Ilea ( si nu sunt greu de gasit).  A incercat sa-l aduca in aceasta functie pe un om al sau de incredere, pe Nicolae  Trifrea, director executiv la  Finante Publice Calarasi, insa acesta a refuzat.

In carti a mai ramas directorul sau cabinet, Ovidiu Benea, un functionar obedient, care nu iese din cuvantul ministrului. Insa, Fuia ezita sa-l numeasca pentru ca, potrivit surselor noastre, ANI ar putea sa-l ia la intrebari cu ce bani si-a ridicat un adevarat palat la Fundulea (Calarasi), el fiind doar un simplu bugetar. De altfel, Benea a facut presiuni la adresa presedintelui ADS sa plece din functie, tocmai pentru a-l inlocui in functie. Acesta ar fi avut si o tentativa de a ocupa postul de presedinte la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare, dar a esuat.

De interes pentru oamenii din agricultura in judetul Calarasi, il reprezinta terenurile detinute de ADS. O mare batalie s-a dat pentru cele 3000 de ha de teren arabil din localitatea Roseti, unde s-au batut firma Geoargiana Company, o mare societate Agricola din Constanta si societatea Dorna, controlata de omul de afaceri grec, Jean Valvis. Ministrul Fuia nu este chiar indiferent de ceea ce se intampla cu aceste terenuri. De asemenea, in acest judet sunt concentrate interesele controversatului om de afaceri, Stefan Poienaru, cercetat si urmarit penal in mai multe dosare de coruptie, sustinut puternic de ministrul agriculturii Stelian Fuia. De altfel, pentru a-si rezolva problemele cu ADS, Poienaru ar dori ca Fuia sa puna in fruntea ADS un om de paie, pe care sa-l controleze din umbra.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.