Analiza IPP privind candidaturile la parlamentare: cercetatii penali, chiulangii, migratorii sau nepotismul

Analiza IPP privind candidaturile la parlamentare: cercetatii penali, chiulangii, migratorii sau nepotismul

by November 16, 2012 0 comments

Printre propunerile de candidati ale partidelor pentru viitorul Parlament se numara actuali parlamentari migrati, cercetati penal, chiulangii sau rude, potrivit unei analize a Institutului de Politici Publice. Din 22 de parlamentari trimisi in judecata de DNA, 9 candideaza din nou la alegerile parlamentare. De asemenea, pe lista candidatilor propusi de partidele politice se afla si parlamentari cu procente record la absenta, cu cele mai putine initiative legislative sau cei care au migrat de la un partid la altul.

Potrivit analizei IPP, 62% (295) dintre parlamentarii din mandatul 2004-2008 recandideaza (85 de senatori si 210 deputati). 41 de actuali parlamentari candideaza pentru un nou mandat de senator sau deputat intr-un alt partid decat cel cu care au fost alesi in decembrie 2008.

Totodata IPP semnaleaza ca din 22 de parlamentari din mandatul 2008-2012 trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie, noua candideaza la alegerile din 9 decembrie. Este vorba de senatorul PC Mircea Marius Banias, senatorul UNPR Nicolae Dobra, deputatul PNL Relu Fenechiu, Marian Ghiveciu deputat PSD, deputat Monica-Maria Iacob-Ridzi candideaza din partea PPDD, senatorul PSD Miron Mitrea, fostul senator Dan Voiculescu – PC, Teodor Atanasiu PNL si deputatul UDMR Laszlo Borbely.  

Procesele acestora sunt in curs de judecare insa pana la finalizare, senatorii si deputatii beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Parlamentari cu procente record la absenta

 • Senatorul PNL Crin Antonescu cu 11% prezenta
 • Senatorul PNL Ioan Ghise – 18% prezenta
 • Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc cu 30% prezenta
 • Deputatul PNL Relu Fenechiu cu 36% prezenta

Parlamentarii cu cele mai putine initiative legislative inregistrate

 • Deputatul Marin Bobes, PSD cu 7 initiative legislative -0 devenite legi
 • Deputatul PSD Bogdan Nicolae Niculescu-Duvaz cu 8 initiative legislative -1 devenita lege
 • Senatorul Petru-Serban Mihailescu, UNPR cu 11 initiative legislative – 0 devenite legi
 • Senatorul Varujan Vosganian, PNL cu 15 initiative legislative – 0 devenite legi.

Candidatii nomazi care si-au schimbat colegiile

 • senatorul Titus Corlatean PSD
 • deputatul Eugen Nicolaescu PNL
 • senatorul Gabriel Oprea UNPR
 • deputatul Calin Popescu Tariceanu PNL
 • senatorul Crin Antonescu PNL
 • senatorul Petru Filip PSD
 • senatorul Vasile Blaga PDL
 • deputatul Elena Udrea PDL
 • deputatul Cristian Boureanu PDL

Potrivit analizei IPP, cei mai multi dintre candidatii noi propusi de USL provin din mediul de afaceri, fiind administratori sau director de companii private.

Candidatii PDL sunt persoane din institutii centrale sau locale, fosti prefecti, presedinti sau vicepresedinti de consilii judetene, primari, directori de intreprinderi de stat, consilieri locali.

In ceea ce priveste averile declarate de catre candidati IPP a constatat ca majoritatea detin investitii imobiliare cu precadere in terenuri, case. Sunt declarate de asemenea si un numar mare de datorii fie la banci, fie la persoane fizice.

Un alt aspect este numarul mare de imprumuturi pe care le-au dat candidatii, imprumuturi in nume personal, unor persoane fizice dar si firmelor, in special celor pe care le si administreaza sau le conduc.

IPP atrage atentia asupra faptului ca unii candidati, directori de firme private, declara venituri salariale extrem de mici (in jur de 1.000-1.200 lei/lunar) insa apar ca fiind creditorii acelor firme cu sute de mii de lei.

Pentru alegerile din 9 decembrie 2012 si-au depus candidaturile la Birourile Electorale Centrale 2457 de candidati. Dintre acestia, doar 19% vor ocupa fotolii in Parlamentul Romaniei din 315 mandate de deputati si 137 de mandate de senatori, ceea ce inseamna aproximativ 5 candidati pe un loc de parlamentar.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.