DNA: deputatul Ion Stan a primit de la denuntator bani pentru achizionarea de combustibil , fulare si galeti

DNA: deputatul Ion Stan a primit de la denuntator bani pentru achizionarea de combustibil , fulare si galeti

by November 28, 2012 1 comment

Procurorii DNA prezinta , in cadrul unei rezolutii intocmite pe 26 noiembrie, motivele pentru care au inceput urmarirea penala in cazul deputatului PSD, Ion Stan, acuzat de trafic de influenta. In acest dosar mai apare si numele ministrului Mediului, Rovana Plumb. Potrivit referatului, omul de afaceri Dima Nicusor Sorin este denuntatorului deputatului Ion Stan. Procurorii DNA sustin ca denuntatorul a donat mari  sume de bani pentru campania electorala din aceasta toamna, dar si pentru campaniile electorale din 2009 (europarlamentare si prezidentiale) pentru PSD Dambovita, bani folositi pentru achizionarea de combustibil,  produse alimentare,  galeti si fulare.

In schimb, Ion Stan i-a promis denuntatorului contracte cu statul.

“La dat de 12.11.2012 inculpatul Ion Stan a solicitat denuntatorului Dima Nicusor Sorin sume de bani pentru achizitionarea  combustibilul necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in timpul campaniei electorale, precum si achitionarea de produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare, sume cuntificate la data de 14.11.2012, la suma de 300 000 de lei. Ion Stan, lasand sa inteleaga pentru denuntator, ca el are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie ( respectiv primarul din comuna Persinari si asupra presedintelui consiliului judetean Dambovita, Adrian Tutuianu), in vederea inlesnirii unor contracte aflate in curs de derulare, precum si obtinerea unor noi contracte de catre firme controlate direct sau indirect  de denuntator”, se arata in rezolutie.

Procurorii sustin ca la data de 16, 19 si 22 a lunii noiembrie 2012, “inculpatul Ion Stan a beneficiat, prin intermediul numitului Sarca Florin, de patru transe, a cate 15 000 de lei fiecare, parte din sume fiind utilizate pentru achizitionare de materiale promotionale ( respectiv fulare), ce urmau a fi impartite in campania electorala”.

Prin ordonanta DNA  din 23.11.2012 “s-a dispus extinderea urmaririi penale fata de inculpatul Stan Ion, pentru o noua infractiune de trafic de influenta, fapta constand in aceea ca, in perioada mai-noiembrie 2009, avand functia de presedinte a unei organizatii de partid Dambovita, a pretins si a primit indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la numitul Dima Nicusor Sorin, produse pentru campania electorala ( galeti), in valoare de 100 000 de euro, lasandu-l sa creada ca are influenta asupra unor primari sau functionari cu putere de decizie, pentru a determina incheierea unor contracte de catre primarii cu firme controlate direc sau indirect de denuntator”.

In acest context, procurorii sustin ca “lasarea in libertate a inculpatului reprezinta un pericol concret pentru ordinea publica  sin  conditiile in care exista un impediment de natura procedurala , respectin incuviintarea Camerei Deputatilor pentru arestarea preventiva a inculpatului, s-a dispus fata de Stan Ion, masura preventiva a obligatiei de a nu parasi tara”.

In referat, DNA prezinta in detaliu cazul traficului de influenta: “La data de 22.11.2012, denuntatorul Dima Nicusor Sorin a formulat un denunt, aratand, in esenta ca in anul 2009, in luna iunie, in timpul campaniei electorale, in judetul Dambovita, pentru alegerile europarlamentare, precum si in campania electorala de la prezidentiale de la sfarsitul acelui an, la cerererea deputatului Ion Stan, a fost determinat sa participe cu sume de bani pentru cumpararea de cadouri electorale. In schimbul acestor sume de bani, inculpatul i-a primis denuntatorului protectie si l-a asigurat cu privire la sprijinirea sa pentru obtinerea unor contracte de achizitii publice”, se mai spune in rezolutie.

Drept consecinta a promisiunilor venite din partea deputatului Ion Stan, “denunatorul a platit 155 000 de galeti de 10 litri de culoare rosie cu un pret unitar de 2,1 lei /bucata. Valoarea totala a acestor produse a fost de 387.345 lei., adica aproximativ 100 000 de euro. Aceste cadouri au fost impartite aproape in toate comunele din judetul Dambovita, in special in zona de sud a acestuia”.

Prin intermediul societatilor controlate de Dima Sorin Nicusor ( SC Soridim International SRL, SC Studio Design SRL, SC Genesis Medfarm SRL, SC Farmacris Distribution SRL, SC Perfect Aliment SRL), s-au achizitionat galetile electorale “in schimbul unor avantaje ulterioare care ar fi constat in castigarea unor licitatii de lucrari publice, de constructii, ce urmau a fi finantate la nivelul judetului Dambovita din fonduri  europene”.

Furnizorul de la care au fost achizitionate aceste produse este SC Nenea SRL, cu sediul in comuna Razvad, judetul Dambovita. “SC Nenea a emis facturi pe fiecare societate, in total 30-35 de facturi continand de la 2000 la 5000 de galeti, platite distinct. Galetile nu au ajuns niciodat in gestiunea fizica a societatilor administrate de denuntator, ele fiiind luate cu mijloace proprii de catre reprezentantii PSD Dambovita direct de la SC Nenea SRL  si depozitate la sediul PSD. Facturile au fost trecute la “delegat” persoane care erau angajate la societatile administrate de denuntator, intre care Trica Alexandru, dar si persoane acre aveau legatura cu PSD Dambovita: Moldoveanu Mihai, Mihalcioiu Vasile, acestia fiind cei care au luat in primire si transportat galetile. Aceste trei persoane au semnat si de primire pentru facturile emise de SC Nenea SRL”, se mai spune in rezolutie.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, apare in interceptarile din dosarul deschis pe numele deputatului PSD Ion Stan.DNA a trimis Parlamentului interceptari cu deputatul PSD Ion Stan. Inregistrarile sunt in sediul PSD Dambovita. In interceptari apare si ministrul Mediului.

In convorbirile interceptate si transmite de DNA Parlamentului, Sorin Dima, denuntatorul deputatului Ion stan, i se plange acestuia ca nu a obtinut contracte cu statul, asa cum i se promisese.

Sorin Dima: Domnu, preşedinte, ca un câine mă ţine pe ăla. Deci eu am vorbit cu el…Ştiţi foarte bine când a fost să aşa…m-aţi rugat băga-mi-aş…în ele de găleţi şi de ce am făcut atunci. M-aţi rugat o treabă şi am zis că şi Ţuţuianu că şi el a beneficiat de astea.
Ion Stan: Da, da şi Rovana.
Sorin Dima: Au beneficiat cu toţii
Ion Stan: Da.

Procurorii susţin că din discuţiile purtate între cei doi a reieşit că Ion Stan, Adrian Ţuţuianu şi Rovana Plumb ar fi beneficiat de sponsorizarea efectuată în campaniile anterioare către formaţiunea politică prin firmele coordonate de Dima Nicuşor Sorin.

De asemenea, Ion Stan i-a propus lui Dima Nicuşor Sorin să îl sprijine în afacerile pe care le derulează, aranjându-i o întrevedere cu Adrian Ţuţuianu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, despre care a afirmat că a revenit la sentimente mai bune faţă de el şi că “au bătut palma”.

“STAN ION: Serios? Băi, eu pentru de-asta te-am chemat. Că am revenit la relaţii mai bune cu ăştia. Am zis: „îmi bag [foloseşte un cuvânt obscen]-n ea de funcţie! Asta e! Nici un fel de problemă”. M-a pus să candidez, candidez, nu ştiu ce…. Văd că mă invită la toate chestiile, la toate sindrofiile. Astăzi a ţinut de mine să mă duc la munte cu ei …[neinteligibil]… nu sunt în forţă…

STAN ION: Ce vrei tu să faci şi… Uite, acum, bun, am revenit la relaţii de normalitate cu el, azi m-am dus cu el în munte, la …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUŞOR: Domnu’ preşedinte, ca un c… ca un câine mă ţine pe… pe… pe ăla! Deci eu am vorbit cu el…ă… Ştiţi foarte bine, când a fost să aşa, să… M-aţi rugat, băga-mi-aş [foloseşte un cuvânt obscen] ele, d-aia, ce… de galeţi şi de [foloseşte un cuvânt obscen] ce-am făcut atunci! Ă, m-aţi rugat o treabă şi am zis că şi ŢUŢUIANU, pentru că el a beneficiat şi el de asta! Că…

STAN ION: Şi ROVANA! (PLUMB – n.n., aleasă europarlamentar în 2009).

DIMA SORIN NICUŞOR: Au beneficiat cu toţii!

STAN ION: Da!

DIMA SORIN NICUŞOR: Şi atunci, deci…ă… să mă ţii pe… să mă… să o pui pe OANA, „Stai aşa, că…”, Adică, ştiţi cum mă simt? Ca un [foloseşte un cuvânt obscen], efectiv!

STAN ION: Când vii, să mergem la el, împreună?

DIMA SORIN NICUŞOR: Nu ştiu!

STAN ION: Vii luni?

DIMA SORIN NICUŞOR: Nici nu… Eu… Nu-i problemă de venit! Problema este următoarea, adică… Mai are sens să mai vin?”

3 comentarii1547 afişări

STENOGRAME în dosarul deputatului Ion Stan: “Trebuie să fac nişte pacheţele pentru Moş Nicolae. Dă-le câte două milioane, de benzină”

de Biro Attila Publicat la: 28.11.2012 13:13 Ultima actualizare: 28.11.2012 16:32

Mediafax Foto/Octav Ganea

În referatul trimis de DNA Camerei Deputaţilor prin care solicită încuviinţarea arestării deputatului PSD Ion Stan procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său. În interceptări Ion Stan îi solicită denuntătorului său, omul de afaceri Nicuşor Dima, să îl ajute financiar în campania electorală. Denunţătorul a mai precizat procurorilor că în 2009 a plătit pentru peste 155.000 de găleţi roşii care au fost împărţie în campanie electorală pentru europarlamentare. În schimbul banilor, Stan i-a promis omului de afaceri contracte pe bani publici.

Într-una din stenograme Ion Stan vorbeşte cu denunţătorul său şi spune că atât Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa, cât şi Rovana Pulmb au o datorie faţă de el.

Procurorii susţin că din discuţiile purtate între cei doi a reieşit că Ion Stan, Adrian Ţuţuianu şi Rovana Plumb ar fi beneficiat de sponsorizarea efectuată în campaniile anterioare către formaţiunea politică prin firmele coordonate de Dima Nicuşor Sorin.

De asemenea, Ion Stan i-a propus lui Dima Nicuşor Sorin să îl sprijine în afacerile pe care le derulează, aranjându-i o întrevedere cu Adrian Ţuţuianu, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, despre care a afirmat că a revenit la sentimente mai bune faţă de el şi că “au bătut palma”.

“STAN ION: Serios? Băi, eu pentru de-asta te-am chemat. Că am revenit la relaţii mai bune cu ăştia. Am zis: „îmi bag [foloseşte un cuvânt obscen]-n ea de funcţie! Asta e! Nici un fel de problemă”. M-a pus să candidez, candidez, nu ştiu ce…. Văd că mă invită la toate chestiile, la toate sindrofiile. Astăzi a ţinut de mine să mă duc la munte cu ei …[neinteligibil]… nu sunt în forţă…

STAN ION: Ce vrei tu să faci şi… Uite, acum, bun, am revenit la relaţii de normalitate cu el, azi m-am dus cu el în munte, la …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUŞOR: Domnu’ preşedinte, ca un c… ca un câine mă ţine pe… pe… pe ăla! Deci eu am vorbit cu el…ă… Ştiţi foarte bine, când a fost să aşa, să… M-aţi rugat, băga-mi-aş [foloseşte un cuvânt obscen] ele, d-aia, ce… de galeţi şi de [foloseşte un cuvânt obscen] ce-am făcut atunci! Ă, m-aţi rugat o treabă şi am zis că şi ŢUŢUIANU, pentru că el a beneficiat şi el de asta! Că…

STAN ION: Şi ROVANA! (PLUMB – n.n., aleasă europarlamentar în 2009).

DIMA SORIN NICUŞOR: Au beneficiat cu toţii!

STAN ION: Da!

DIMA SORIN NICUŞOR: Şi atunci, deci…ă… să mă ţii pe… să mă… să o pui pe OANA, „Stai aşa, că…”, Adică, ştiţi cum mă simt? Ca un [foloseşte un cuvânt obscen], efectiv!

STAN ION: Când vii, să mergem la el, împreună?

DIMA SORIN NICUŞOR: Nu ştiu!

STAN ION: Vii luni?

DIMA SORIN NICUŞOR: Nici nu… Eu… Nu-i problemă de venit! Problema este următoarea, adică… Mai are sens să mai vin?”

CITEŞTE AICI REFERATUL DNA TRIMIS CAMEREI DEPUTAŢILOR

În referatul trimis de DNA Camerei Deputaţilor, prin care solicită încuviinţarea arestării deputatului PSD Ion Stan, procurorii arată că parlamentarul a beneficiat de foloase materiale din partea denunţătorului său.

Contracte pentru firma de construcţii a fratelui

În aceste condiţii, Dima Nicuşor Sorin a solicitat sprijin pentru obţinerea unor contracte de lucrări pe o firmă de construcţii aparţinând fratelui său, dar controlată de el.

“STAN ION: Păi şi frate-tău, acuma, unde este?

DIMA SORIN NICUŞOR:  E, păi, n-am… n-am firma aia de construcţii?

STAN ION: Şi mai funcţionează firma de construcţii?

DIMA SORIN NICUŞOR: Fima de construcţii funcţionează, că este în reorganizare. Este singura care a mai rămas în reorganizare, restul este pe insolvenţă simplificată. Acuma, eu am făcut… mai îmi fac nişte firmuliţe, ca să dau drumul Ia o farmacie. Da’ şi el… Am camioane acolo, am aia, stau cu ele şi mă uit la ele. Că aicea… cine m-a mai băgat în seamă? [foloseşte un cuvânt obscen]

STAN ION: Cu ce să te ajut? Zi! Eu am revenit, am bătut palma cu Ţuţuianu, sunt… Spune-mi şi mie; cu ce să te ajut?

DIMA SORIN NICUŞOR: Cu ce dracu să mă ajutaţi? Să… să-mi daţi să muncesc cu frate-miu măcar, dracu! Ce să fac altceva? Ce pot să fac? Cu treaba astalaltă, eu nu ştiu ce puteţi să mai faceţi. Pentru ca lucrurile… nici nu ştiu. Dacă lucrurile erau cumva luate mai demult, era o treabă! Acuma… ce să mai facem? Adică, nu ştiu ce să mai fac. ”

” N-avem voie să dăm produse alimentare, a dat PONTA… a dat PONTA…”

Procurorii mai arată într-o interceptare că Ion Stan i-a cerut diverse sume de bani pentru achiziţionarea de produse ce urmează să fie distribuite în campania electorală.

STAN ION: Mi-e frică. Eu m-am pregătit şi eu, aşa, cu ceva maşini, să văd… Cu ceva benzină, cu ce… Da’ va fi greu!

INTERLOCUTOR: Şi dacă… Deci asta e…

STAN ION: Numai zece maşini pe fiecare secţie, sunt cincizeci şi opt, îţi trebuie şase sute de maşini!

DIMA SORIN NICUŞOR: [râde]

INTERLOCUTOR: Deci…

STAN ION: Şase sute de maşini…

DIMA SORIN NICUŞOR: Păi, de unde dracu’… de unde… ?

STAN ION: Dă-le câte două milioane, de benzină.

DIMA SORIN NICUŞOR: Păi, înseamnă un mi… un miliard, un miliard două sute!

INTERLOCUTOR: Ă, gândiţi-vă cel mai…

STAN ION: Şi să fie pârtie!

DIMA SORIN NICUŞOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: Cu ce poţi!

DIMA SORIN NICUŞOR: …[neinteligibil]…

STAN ION: Nu, stai puţin! Eu trebuie sâ fac… Am în coiegiu cinci mii de…
şase mii de copii.

DIMA SORIN NICUŞOR: Da.

STAN ION: Trebuie să fac nişte pacheţele pentru Moş Nicolae. Două portocale, două banane, o ciocolată şi o napolitană.

DIMA SORIN NICUŞOR: ...[neinteligibil]…

STAN ION: …[neinteligibil]… câte fac.

DIMA SORIN NICUŞOR: Gata! Vă dau…ă… vă dau răspuns pe, pe …[neinteligibil]…

STAN ION: Da. Da, da. Ca să-mi spui ce… Da’ vezi că pungile ţi le dau eu, că sunt pungi cu Moş Nicolae.

DIMA SORIN NICUŞOR: Îhî. Sunt marcate de …[neinteligibil]… dumneavoastră şi …[neinteligibil]…

STAN ION: Nu! Nu, nu, că nu …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NiCUŞOR: Aoleu!

STAN ION: N-avem voie să dăm produse alimentare, a dat PONTA… a dat PONTA…

DIMA SORIN NICUŞOR: A dat or do… ordonanţă, da.

STAN ION: Ordonanţă.

DIMA SORIN NICUŞOR: Ă… păi, eu… mâine, mâine?

STAN ION: Da.

DIMA SORIN NICUŞOR: Ne-auzim mâine, să dau… ?

STAN ION: Da.

DIMA SORIN NICUŞOR: Bine!

STAN ION: Da’ nu …[neinteligibil]…

DIMA SORIN NICUŞOR: Nu e, nu, nu. Bine, vă salut, sănătate!”

Procurorii arată că deputatul Ion Stan a primit banii de la denunţător prin intermediul şoferului său în mai multe rate de câte 15.000 lei. Din bani şofeul a cumpărat fulare şi şorţuri ce urmau să fie împărţite în campania electorală. La una din întâlniri şoferul a plătit 14.000 lei pentru fulare şi apoi a cumpărat bilete la meciul Steau – Stuttgart tot din banii primiţi de la mituitor. “La 21.11.2012, după ce s-a văzut cu Sorin în acelaşi loc şi i-a remis tot 15.000 lei, SARCA FLORIN a mers tot la Dragonul Roşu, unde a plătit un avans la comerciantul de unde achiziţiona fulare, respectiv 14.400 lei, iar de 600 lei a cumpărat bilete pentru meciul Steaua – Stuttgart, pe care le-a dus la Târgovişte şi le-a dat inculpatului STAN ION.”, se arată în referatul procurorilor DNA.

 

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. Zamoreanul
  #1 Zamoreanul 30 November, 2012, 10:33

  Mă rog la Dumnezeu ca cei abilitați să ajungă și la Bușteni.
  În general Mafia lucrează prin intermediari.., în cazul baronului Savin Emanoil intermediarul acestuia se numește Lupu Ghe. ce suplinește funcțiile de șoferul personal al primarului și totodată de consilier.
  Majoritatea măgăriilor se facă prin acești intermediari

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.