Traian Basescu: Armata romana trebuie sa-si asume cresterea capacitatii de reactie. E nevoie de resurse suplimentare

Traian Basescu: Armata romana trebuie sa-si asume cresterea capacitatii de reactie. E nevoie de resurse suplimentare

by March 27, 2014 0 comments

traian-basescu-am-invatat-sa-nu-mai-cred-in-politicieni-94992[1] - CopyPresedintele Traian Basescu a declarat joi ca armata romana trebuie sa-si asume un nou obiectiv, si anume cresterea capacitatii de reactie, citind ca motiv evenimentele din Ucraina care au dus la anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa. Traian Basescu a spus ca, pentru atingerea acestui obiectiv, e necesara alocarea de resurse suplimentare incepind cu rectificarea bugetara din acest an.

Presedintele Basescu a mai spus ca, avind in vedere ca Federatia Rusa a devenit un actor imprevizibil, “orice om politic si strateg militar trebuie sa-si puna intrebarea Cine urmeaza? Ca o fi Transnistria, ca o fi Transnistria si Republica Moldova, ca urmeaza regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea catre Odessa pina la gurile Dunarii, sint intrebari pe care oricine poate sa si le puna, in lipsa unor declartii ferme a Federatiei Ruse”, a declarat Basescu la bilantul Ministerului Apararii Nationale.

“In opinia mea, daca pina acum prioritatea majora a armatei a fost indeplinirea misiunior in afara teritoriului national, din acest moment acesta trebuie insosit de un nou obiectiv, acela de ridicare continua a capacitatii de reactie a armatei romane. Nu pentru ca Romania ar fi atacata de cineva, dar cind in estul si nordul frontierelor noastre se petrec evenimente precum cele care au dus la pierderi teritoriale a unui stat vecin in favoarea rusiei nu putem lasa lucrurile fara sa avem o reactie”, a spus Traian Basescu.

Presedintele si-a reiterat pozitiile cunoscute fata de Federatia Rusa, avertizind ca evenimentele din Georgia (2008) si Ucraina (2014) nu mai pot fi tratate ca evenimente izolate. Basescu a caracterizat Federatia Rusa drept “impredictibila” si a acuzat lipsa unor pozitionari si declaratii ferme ale Rusiei cu privire la politica sa. “Impredictibilitatea Rusiei ne obliga sa cautam variante”, a spus Traian Basescu.

Presedintele a dat si un calificativ fortelor armate, spunind ca se incadreaza “intre bine si foarte bine in raport cu resursele pe care le-a avut”.

Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a evocat intr-o declaratie faptul ca se apropia data la care Romania va celebra zece ani de la intrarea in NATO.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.