Radu Mazare, retinut pentru 24 de ore. El este acuzat ca ar fi luat mita in valoare de 175 000 euro in dosarul Henri Coanda

Radu Mazare, retinut pentru 24 de ore. El este acuzat ca ar fi luat mita in valoare de 175 000 euro in dosarul Henri Coanda

by April 9, 2014 0 comments

imagesCA52ASB6Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a fost retinut marti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptiei urmand sa fie prezentat miercuri instantei, cu propunerea de arestare preventiva. Alaturi de Mazare a fost retinut si omul de afaceri Morgenstern Avraham care i-a dat mita primarului Constantei 175 de mii de euro pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea unei licitatii, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social “Henri Coanda”, in valoare de circa 10 milioane de euro, potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA. Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore.

Mazare, in fata sediului DNA: E un dosar politic. Am vrut sa construiesc pentru saraci si uite cu ce m-am ales. Sa-ti fie rusine, Basescu. Nu am luat mita ca altfel construiam scump si nu cel mai ieftin.

Un parlamentar ar fi vizat in dosarul in care a fost retinut Radu Mazare, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Potrivit Romania TV, in dosar este implicat si fratele lui Radu Mazare. Mai multe persoane din complexul social din Constanta (invocat in dosar) au protestat fata de arestarea primarului, oamenii spunand ca se tem sa nu fie evacuati ca urmare a retinerii lui Mazare.
Radu Mazare, primarul Constantei, a fost dus de politisti marti la sediul central al DNA pentru a fi audiat intr-un dosar de coruptie legat de construirea unui cartier de locuinte sociale. Marti dimineata, procurorii DNA au facut perchezitii la domiciliul din Constanta al lui Mazare, in timp ce edilul se afla in Bucuresti. Marti dupa-amiaza, Radu Mazare a fost luat de politisti dintr-un restaurant bucurestean si dus la DNA. Un cititor HotNews.ro a surprins momentul cu telefonul mobil.

Comunicatul DNA:

La solicitarea reprezentantilor mass media, in completarea informatiilor privind perchezitiile desfasurate in locatii din municipiile Constanta, Bucuresti si jud. Dambovita , Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combaterea infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, a inculpatilor:
MAZARE RADU STEFAN, primar al mun. Constanta, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita;
MORGENSTERN AVRAHAM, reprezentant al unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de dare de mita;

Din ordonantele de retinere, intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora:
La inceputul anului 2011, inculpatul Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotarare a Consiliului Local al Mun. Constanta.

Pe fondul demararii acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei, ce urma a fi organizata.

Astfel, in cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate, in jurisdictii cunoscute pentru conditiile restrictive privind cooperarea judiciara internationala in materie penala.

In schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazare Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de inculpatul Morgenstern Avraham).

Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazare Radu Stefan, in favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobata cresterea valorii contractului de achizitie cu suma de 3.722.910 lei fara TVA – circa 900.000 de euro, in urma unei hotarari a consiliului local, initiata de primarul Mazare Radu Stefan.

Inculpatilor li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru emiterea mandatului de arestare preventiva pe 29 de zile.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Referinta:
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a declansat marti procedura de verificare a modului in care primarul Constantei, Radu Mazare, si-a dobandit averea in ultimul mandat de edil, in perioada 2012-2014, au confirmat pentru Agerpres surse din Agentie.

In ultima declaratie de avere depusa in iunie 2013, primarul din Constanta a mentionat ca detine un apartament in Bucuresti de 184 mp, o cota de 4% din doua terenuri intravilan din Capitala, precum si un teren extravilan de 1,7 ha, obtinut in anul 2012, prin concesiune, in Republica Madagascar.

De asemenea, el mai are in proprietate o salupa cu motor Bayliner si o remorca Peridoc, ambele cumparate in anul 2001.

Tot in declaratia de avere, Radu Mazare a trecut ca detine 287.000 euro cash si un card de debit cu 5.000 euro.

In plus, primarul a declarat plasamente si imprumuturi acordate mai multor societati comerciale unde detine actiuni: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Nisipuri SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL, dar si un imprumut de 600.000 euro acordat unei persoane fizice – Ioanis Poulos Skantzikas.

La capitolul venituri, el a mentionat un salariu anual de 33.909 primit de la Primaria Constanta si 60.000 euro obtinuti in urma vanzarii de actiuni de la Enterprises Inc of Monrovia Grecia.

Radu Mazare s-a mai aflat in atentia ANI in anul 2009, cand a fost declarat in stare de incompatibilitate, deoarece a ocupat, in perioada 23 aprilie – 6 noiembrie 2003, functiile de primar si administrator al unei firme.

Edilul a atacat atunci raportul de evaluare intocmit de ANI si a avut castig de cauza, in urma unei decizii a Curtii de Apel Galati din iunie 2010.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.