Investiții inutile la Primăria Târgu Mureș. Cum a prejudiciat bugetul local, liderul județean PNL

Investiții inutile la Primăria Târgu Mureș. Cum a prejudiciat bugetul local, liderul județean PNL

Investiții inutile la Primăria Târgu Mureș. Cum a prejudiciat bugetul local, liderul județean PNL

by November 18, 2016 0 comments

Liderul PNL Mureș, Doru Oprișcan,  candidat din partea partidului pentru Camera Deputaților este un personaj controversat. După ce am dezvăluit într-un articol precedent (citiți aici), despre implicarea în privatizarea dubioasă a Azomureș, acum, am intrat în posesia unor documente care îl încriminează de participarea sa, nemijlocită, la prejudicierea bugetului local din Târgu Mureș cu 3 milioane de euro.

Vorbim despre perioada când Oprișcan era consilier local  (2001-2004) și s-a ocupat personal de unele investiții ale administrației locale în sistemul de termoficare al orașului. În calitate de consilier independent, susținut de PSD, dar și un apropiat al primarului Dorin Florea, el a fost însărcinat de autoritățile locale să coordoneze așa zisa eficientizare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din orașul Târgu Mureș, mai ales pe zona cartierul Unirea. El s-a ocupat de un proiect privind modernizarea  sistemului unic de termoficare, pentru care l-au alocat peste 3 milioane de euro. S-a intrat într-un parteneriat cu o societate din Austria, s-au cumpărat utilaje, care, nu au funcționat decât câteva luni  și care , apoi, au ajuns la fier vechi.  

Afacerea era cu atât mai dubioasă cu cât, în acea perioadă ( 2001-2004), mai toți locuitorii din Târgu Mureș doreau să se debranșeze de la sistemul unic de termoficare, din cauza problemelor dese înregistrate la căldură și apă caldă, dar și din cauza prețului exegerat, ce decurgea din pierderile de pe rețea. Oamenii se debranșau chiar și ilegal, nemaiașteptând autorizările de la falimentara SC Energomur ( societatea de termoficare). Așa că, locuitorii din cartierul Unirea nu au fost interesați de termocentrala primăriei, ei debranându-se și achiziționându-și propriile centrale de cameră.

În timpul acesta, consilierul Doru Oprișcan, actualul lider al PNL Mureș, la indicațiile primarului Dorin Florea făcea  numeroase excursii la Viena , pe banii publici, pentru a intermedia un parteneriat între Energomur și o firmă din Austria,  Energie Confort. Conform hotărârii de consiliu local nr. 53 din octombrie 2004, cheltuielile de deplasare ale lui Oprișcan, în capitala Austria, s-au ridicat la peste 56 de milioane de lei vechi. De asemenea, proiectul privind reglementarea sistemului de alimentare cu energie termică din municipiul Târgu-Mureș a costat 95 de milioane de lei vechi ( conform HCL nr.313/18.12.2003). În urma lobby-ului făcut de Doru Oprișcan, consiliul local a decis, prin HCL nr.53, înstrăinarea către Energie Confort ( Viena) a imobilelor ce reprezentau centrală termică și punct termic nr.2, din cadrul investiției ” Alimentarea cu energie termică pentru încălzire și prepararea apei calde de consum în cartierul Unirea din municipiul Târgu-Mureș”.

 Totodată se hotăra suplimentarea investiției de la 2,8 milioane de euro la 2,9 milioane de euro, sumă care urma să fie achitată, în rate, timp de maxim 18 ani. Ulterior, în iunie 2005, participarea municipalității a fost majorată, ridicându-se la valoarea de 3.087.317,34 euro. O afacere total păguboasă, care s-a constituit într-un prejudiciu adus bugetului local, în condițiile în care centrala termică nu a funcționat decât câteva luni, apoi, abandonată pentru că locuitorii din Târgu-Mureș s-au debranțat masiv de la sistemul centralizat de termoficare. Acum, această centrală este abandonată și bună doar pentru fier vechi.  În cele din urmă, SC Energomur SA a ajuns în faliment. Din păcate, până acum, nimeni nu a dat socoteală pentru această investiție inoportună

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.