Biserica şi forţele armate demonstrează puterea unei Românii unite

Biserica şi forţele armate demonstrează puterea unei Românii unite

Biserica şi forţele armate demonstrează puterea unei Românii unite

by May 23, 2018 0 comments

Centrul pentru Politici Locale vă invită să participaţi la manifestările organizate pe 28 mai la Alba Iulia. Într-un moment de mare importanţă pentru creştinătate, românii se vor întâlni în Piaţa Tricolorului pentru a mulţumi înaintaşilor că ne-au făurit o ţară, că ne-au oferit 100 de ani de demnitate, mândrie şi credinţă!

Startul evenimentului se va da la ora 12 in faţa Catedralei Încoronării din Alba Iulia, simbolul reîntregirii neamului românesc. Aici va avea loc un ceremonial militar şi un Te Deum. La parada militară vor participa efective din cadrul MApN, Batalionul 136 Geniu Apulum. La ceremonial va fi prezentă o subunitate din cadrul Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române Bucureşti, o subunitate Ecvestră din cadrul Jandarmeriei Române Bucureşti, Fanfara reprezentativă a Jandarmeriei Române si corul de elevi al Şcolii de Subofiţeri ai Jandarmeriei Române Fălticeni. Invitatul de onoare al Jandarmeriei Romane este naistul Nicolae Voiculeţ.

Garda Naţională din cadrul Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia va susţine o reprezentaţie in faţa publicului şi a oficialităţilor prezente la eveniment. Programul va cuprinde şi un moment instrumental oferit de Fanfara Centrului de Cultura Augustin Bena, Alba Iulia.

Pe 28 mai Alba Iulia se transformă in capitala credinţei româneşti. Cu mic, cu mare sunteţi aşteptaţi în Piaţa Tricolorului la sărbătoarea simţirii noastre. Încercăm să trezim conştiinţa sufletului nostru şi să-i facem pe români mândri de istoria neamului şi de veşnicia lui “, a declarat Radu Ciobotea, preşedinte Centrul pentru Politici Locale.

La eveniment vor fi prezenţi reprezentanţi ai cultelor din toată ţara, istorici, autorităţi locale şi naţionale. Reuniunea este o premieră şi se înscrie in seria manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri.Programul va continua cu o conferinţă care va avea ca temă: “Identitatea prin Credinţă”. Dezbaterile se vor desfăşura la Universitatea 1 decembrie 1918 din Alba Iulia.

“Probabil că acum ar trebui să înţelegem, mai mult şi mai bine ca oricând, menirea noastră, misiunea noastră, locul, rolul şi rostul nostru în interiorul acestui stat, asumându-ne, în mod responsabil, toate aceste atribuţii, misiuni ori chemări!…Da, avem misiunea de a contribui la bunul mers al acestui popor, avem chemarea de a cinsti, respecta, cultiva şi consolida această ţară, prin tot ceea ce suntem şi facem, avem datoria de a preţui acest neam, avem obligaţia morală de a apăra şi de a sluji această ţară!”- declară Stelian Gomboş, consilier Secretariatul de Stat pentru Culte.

“Armenii din România s-au considerat în primul rând români. Stă mărturie faptul prin care, în timp ce armenii din întreaga lume sărbătoresc Sfintele Paşti odată cu catolicii, armenii din vechiul Regat al României, prin dispensă au ales să sărbătorească odată cu majoritarii ortodocşi. Tocmai pentru faptul că se considerau şi ei români în acel teritoriu. Dar armenii din România, indiferent de confesiune, catolici ori ortodocşi au rămas strâns uniţi în jurul bisericii, a credinţei şi a noii lor patrii adoptive. Mărturie stau bisericile armeneşti din România, mormintele strămoşilor nostri şi credinţa noastră în Dumnezeu şi în România, Patria care i-a primit cu atâta generozitate pe strabunii noştri şi la care înflorire şi prosperitate am contribuit şi noi armenii prin munca noastră şi prin atâtea figuri ilustre ce le-am daruit pământului românesc”- a declarat Eduard Antonian, reprezentant Uniunea Armenilor din Romania

“La acest moment de centenar, privind înapoi vom descoperi că tot prin credinţă, “cei din vechime au căpătat o bună mărturie” (Evrei 11:2). Daco-romanii, păstrând fondul latin al graiului lor, au primit noţiunile creştinismului apostolic din latina vulgară. În limba română, rugăciunea “Tatăl nostru”, “Cele Zece Porunci dumnezeieşti”, “Crezul creştin” din secolul al IV-lea, sunt păstrate până azi în cuvinte de origine latină, demonstrând cu prisosinţă că românii au preluat creştinismul chiar de la misionarii din Imperiul Roman din primele secole. Societatea este rezultatul comportamentului conştient şi deliberat. Să învăţăm din credinţa înaintaşilor respectând Legea lui Dumnezeu – aceasta va însemna să fii în război cu păcatele tale şi în pace cu Dumnezeu şi cu oamenii!”- declară Ştefan Tomoiagă, preşedinte Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România

“În calitate de reprezentant al Cultului Musulman din România, atât eu, cât şi membrii comunităţii noastre sărbătorim acest moment unic în istoria patriei noastre şi anume împlinirea a 100 de ani de la făurirea Marii Uniri.

Identitatea naţională, noţiune fundamentală, defineşte un popor pentru totdeauna şi are la bază unitatea de limbă, de teritoriu, economică şi culturală manifestându-se în sentimentul apartenenţei la o singură naţiune.

Astăzi, într-o lume globalizată şi secularizată, România noastră trebuie să îşi păstreze identitatea şi să îşi promoveze simbolurile şi valorile spirituale. Niciun câştig lumesc nu poate suplini pierderea identităţii spirituale a unui popor.”- declară Muftiu Iusuf Muurat, şeful Cultului Musulman din România

Evenimentul este organizat de Centrul Pentru Politici Locale în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Instituţia Prefectului Alba, Primăria comunei Ighiu, Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.