Cine o va inlocui pe Mona Pivniceru la CSM? Judecatoarea Gabriela Barsan ar putea refuza

Cine o va inlocui pe Mona Pivniceru la CSM? Judecatoarea Gabriela Barsan ar putea refuza

by August 23, 2012 0 comments

CSM a luat act de demisia judecatoarei Mona Pivniceru din magistratura si din functia de membru al Consiliului iar potrivit legii locul vacant se completeaza cu urmatorul clasat la alegeri. In acest caz, din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie a mai candidat  judecatoarea Gabriela Barsan, plasata pe locul doi dupa Mona Pivniceru la alegerile de anul trecut. Pivniceru a obtinut, in runda finala din iunie 2011, 49 de voturi, Birsan a luat 47. Potrivit surselor HotNews.ro, pana in acest moment CSM nu a discutat in ce masura Gabriela Barsan poate ajunge membru in Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit unor surse CSM, Gabriela Barsan si-ar fi exprimat intentia de a refuza intrarea sa in CSM. “Pana in acest moment nu am primit o adresa in acest sens, insa am auzit ca Gabriela Barsan nu doreste sa vina in CSM”, ne-a declarat un membru al Consiliului. Judecatoarea Barsan nu a putut fi contactata pana la aceasta ora.

Dupa finalizarea procedurilor legate de demisia Monei Pivniceru, Gabriela Birsan ar urma sa fie validata de Senat in locul acesteia, intrucat s-a situat pe locul doi la alegerile pentru ocuparea functiei de membru al Consiliului din partea ICCJ. Potrivit Agerpres, Gabriela Birsan ar urma sa asigure interimatul pana la noi alegeri pentru acest post din partea ICCJ. Surse CSM au declarat insa pentru HotNews.ro ca, daca Barsan va refuza nominalizarea, Consiliul va ramane cu 18 membri din 19 pana la alegerea unui nou membru. “Putem functiona si asa fara probleme doua – trei luni pana cand se vor organiza alegeri”, a mai declarat sursa citata. O alta varianta ar fi ca, in cazul unui refuz din partea judecatorului Barsan, sa fie numit al treila clasat la alegerile de anul trecut. In aceasta situatie interimatul pana la alegerea unui nou membru CSM ar urma sa fie asigurat de judecatorul Adrian Bordea.

Procurorii anticoruptie au inceput, in octombrie 2011, urmarirea penala fata de Gabriela Victoria Barsan (presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie) si de Iuliana Pusoiu, judecator la ICCJ in cadrul aceleiasi sectii, ambele fiind acuzate de trafic de influenta. Gabriela Barsan este sotia judectorului CEDO Corneliu Barsan.

DNA a transmis CEDO, in noiembrie 2011, prin intermediul ministrului Justitiei si Ministerului Afacerilor Externe solicitarea de ridicare a imunitatii judecatorului CEDO Corneliu Birsan, sotul judecatoarei ICCJ Gabriela Birsan acuzata de trafic de influenta. In acest caz DNA a efectuat o perchezitie la domiciuliul sotilor Birsan in baza unui aviz al CSM si in baza unei incheieri a Curtii Supreme. Avizul CSM si incheierea Curtii Supreme au fost contestate de sotii Birsan. Aceste contestatii au fost respinse iar CSM a argumentat ca in acest caz imunitatea de care beneficiaza judecatorul CEDO Corneliu Birsan nu se transmite si sotiei sale, cea care este investigata de procurorii anticoruptie.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 – mai 2011, cele doua judecatoare ar fi primit, in mod repetat, de la Claudia Gherbovan Silinescu si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant si asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris – Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.