PDL: Daca un ales este declarat incompatibil, el va fi decazut din functie

PDL: Daca un ales este declarat incompatibil, el va fi decazut din functie

by January 21, 2013 0 comments

Parlamentarii PDL vor propune, la modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, ca parlamentarul să fie decăzuţi de drept din funcţie dacă este declarat incompatibil sau dacă a fost o hotărâre judecătorească definitivă, a declarat, luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga. Acesta a spus, după reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL, că au fost analizate propunerile pe care USL le-a făcut la Statutul parlamentarilor, propuneri cu care democrat-liberalii nu sunt de acord.

“În ce priveşte conflictul de interese, amendamentul propus de USL nu poate fi susţinut de noi, ci dimpotrivă, adică dacă un parlamentar este declarat incompatibil sau are o hotărâre judecătorească definitivă, noi vom veni cu un nou amendament ca să fie decăzut din calitatea de parlamentar şi nu un pur şi simplu superfigiu de a-l pedepsi o lună, o săptămână şi să rămână mai departe cu mandatul întreg, chiar dacă a greşit”, a spus Blaga.

El a arătat că în ceea ce priveşte arestarea, reţinerea sau percheziţia, nu este de acord cu formularea propusă de USL şi trebuie să se rămână pe actualul regulament al parlamentarilor.

“Ajunge formularea actuală din regulamentul Camerei sau al Senatului în care ministrul Justiţiei cere după caz Camerei sau Senatului ridicarea, arestarea, pecheziţionarea unei parlamentar conform unei cereri a procurorului”, a precizat Vasile Blaga.

El crede că şi în privinţa prezenţei parlamentarior trebuie menţinute prevederile din actualul regulament.

“Adică dacă un coleg în exercitarea mandatului absentează de la lucrările în plen el va face cerere către liderul de grup, dar cererea trebuie aprobată mai departe de către Biroul Permanent. Nu fiecare partid îşi rezolvă în propria ogradă absenţele, că despre asta este vorba în cererea pe care a formulează USL în actualul regualment”, a explicat Blaga.

Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au dat, luni seară, aviz favorabil, cu amendamente şi cu unele obiecţii de neconstituţionalitate, la proiectul de lege privind modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Avizul a fost adoptat cu 20 de voturi “pentru” şi trei voturi “împotrivă”. Documentul va fi transmis Comisiei pentru statut, care este sesizată în fond.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.