Miza demisiei lui Gabriel Oprea

Miza demisiei lui Gabriel Oprea

Miza demisiei lui Gabriel Oprea

by October 27, 2015 0 comments

Gabriel Oprea, încă Ministrul de Interne al României, se află în plin scandal, după accidentul suferit de polițistul Bogdan Gigină, membru al coloanei sale oficiale. Acest scandal, care odată cu mitingurile organizate în acest weekend pare să ia amploare, are două mize: una morală și una politică.

Fără să analizăm dacă Gabriel Oprea avea sau nu dreptul la coloană oficială, este mai mult decât dezgustător să observăm comportamentul Ministrului de Interne într-o situație de criză. Unul dintre oamenii care îi asigurau protecția suferă un accident, în prezența lui, iar el hotărăște să meargă mai departe. Se duce acasă, ca și când nimic nu s-a întâmplat. În următoarele zile apar speculații, subiectul explodează în mass-media iar ”domnul General” nu simte nevoia să lămureasă situația, ba chiar face eforturi pentru a se delimita de subiect.
Este ușor să scriem pe mașini ”siguranță și încredere” să vorbim despre onoare, să facem mereu referiri la apartenența militară și să folosim ”interesul național” în loc de virgulă, dar la final se poate vedea că toate astea sunt doar parte a discursului, nu au nimic de-a face omul Gabriel Oprea care și-a lăsat camaradul căzut, pentru că se grăbea acasă. Din punct de vedere uman, Gabriel Oprea trebuie să-și dea demisia, nu pentru abuz în serviciu ci pentru că nu este om.

Gabriel Oprea, pe lângă funcția de Ministru de Interne, este și președintele UNPR, practic balamaua care ține la putere actualul guvern. În acest context, PNL face o presiune imensă pentru ca Oprea să-și dea demisia și mută presiunea pe PSD. Asistăm la transformarea unui eveniment tragic într-o luptă politică.
Pănă la ultima moțiune de cenzură, Alina Gorghiu și PNL aveau doar cuvinte de laudă la adresa lui Gabriel Oprea, iar acum speaculează evenimentul accidentului sperănd în căderea guvernului Ponta. Cel mai probabil, liberalii vor continua asocierea PSD-UNPR-Oprea pentru a eroda actuala guvernare, dar este greu de crezut că asta va duce la căderea guvernului.
În ceea ce privește UNPR, partidul și-a pierdut ”locomotiva” iar o posibilă ruptură de PSD va duce automat la dezintegrare, pentru că în aceste condiții este greu de crezut că la următoarele alegeri vor trece de pragul electoral. Indiferent de finalitatea acestui caz, Gabriel Oprea nu mai poate avea un viitor în politica românească. Orice imagine cu actualul Ministru de Interne va fi asociată cu moartea lui Bogdan Gigină și cu reacția acestuia din timpul accidentului.

 

Cristian Rosu

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.