O megaescrocherie! Enel Distribuție vrea să mărească puterea de consum electricitate pe banii românilor

O megaescrocherie! Enel Distribuție vrea să mărească puterea de consum electricitate pe banii românilor

O megaescrocherie! Enel Distribuție vrea să mărească puterea de consum electricitate pe banii românilor

by January 4, 2022 0 comments

La început de an, Enel Muntenia pune la cale unul dintre cele mai mari tunuri financiare, de când funcționează în țara noastă. Pentru a-și acoperi găurile din investițiile pe care trebuia să le efectueze în ultimii ani, potrivit contractului încheiat cu statul român, compania italiană de energie încearcă să scoată, pe ușa din dos, mai mulți bani din buzunarele consumatorilor. Dar nu din prețul, deja mult mărit la consumul de energie electrică, ci din impunerea pentru populație, a unei taxe speciale pentru  creșterea puterii de acoperire a unui consum mărit de electricitate.

Mai bine spus, Enel Muntenia vrea să utileze rețelele de distribuție cu parametri mai mari de putere, dar nu din banii proprii, ci prin introducerea unor costuri suplimentare  pentru un consum mărit de energie electrică. Adică, un consum mărit de curent ar putea fi plătit printr-o taxare dublă : un preț pentru kilowații  consumați și o taxă pentru depășirea unui standard de consum, stabilit aleatoriu, de compania energetică.

Potrivit economedia.ro, companiile E-Distribuție, operatorii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Enel în România, au trimis clienților vineri, 31 decembrie, în prag de Revelion, notificări prin care îi avertizează că riscă să fie deconectați temporar atunci  când consumă energie electrică peste puterea aprobată.

O campanie murdară de șantaj și intimidare, prin care românii sunt avertizați că vor fi obligați să plătească o taxa specială pentru un consum mărit de electricitate. Compania energetică speculează, în mod ilegal,  criza energetică, mai ales în condițiile în care, pe timp de iarnă, consumul de electricitate crește din cauza lipsei de alternative pentru căldură și apă caldă.

Compania susține că a trimis aceste notificări pentru asigurarea funcționării în parametri optimi a rețelei de distribuție si pentru a preveni eventuale accidente în instalațiile de utilizare ale clienților. Acest anunț pervers ridică o întrebare firească: oare nu era obligația Enel-Distribuție să asigure o infrastructură necesară pentru un consum mărit, mai ales că, în ultimii ani, consumul de electricitate a crescut vizibil în România , în condițiile în care populația folosește, din ce în ce mai mult, această sursă de energie, pentru traiul domestic?

„Dragă client, vă transmitem această notificare pentru că, în ultima perioadă, au fost ocazii în care consumul dvs. instantaneu a depășit puterea aprobată prin certificatul de racordare / avizul tehnic de racordare, generând astfel o supraîncărcare a rețelei de distribuție energie electrică. În aceste situații, operatorul de distribuție poate limita puterea absorbită la un loc de consum”, anunță E-Distribuție, în notificarea trimisă clienților.

Compania susține că, conform legislației, clientul final are obligația de a nu depăși puterea aprobată prin certificatul de racordare / avizul tehnic de racordare, informația despre puterea aprobată regăsindu-se înscrisă pe factura emisă de furnizor.

Enel sugerează clienților, de asemenea, și cele două opțiuni pe care le au în caz că depășesc puterea aprobată, respectiv realimentarea locului de consum (fără intervenția personalului Operatorului de distribuție) cu încadrarea în puterea aprobată sau depunerea unei solicitări de suplimentare a puterii aprobate (n.r. adică o anexă la contract pentru mărirea puterii de consum,  care presupune costuri suplimentare pentru populație).

Mesajul companiei:

„În cazul în care ajungeți în situația de a depăși puterea aprobată și este întreruptă alimentarea cu energie electrică a locului de consum ca urmare a limitării automate a puterii absorbite, aveți următoarele posibilități:

1.realimentarea locului de consum (fără intervenția personalului Operatorului de distribuție) cu încadrarea în puterea aprobată, parcurgând următorii  pași:

reducerea puterii absorbite (se scot din priză unul sau mai mulți consumatori/receptoare electrice);

dacă există acces la contor – se apasă butonul galben și contorul se reanclașează automat;

dacă nu există acces la contor – se coboară toate siguranțele /siguranță generală de la tabloul electric din locuință/imobil, se așteaptă 10 secunde,  după care se ridică/armează din nou siguranțele.

După finalizarea acestor manevre locul de consum se reconectează automat.

Pașii de rearmare ai contorului inteligent  sunt prezentați în detaliu în Manualul de utilizare a contorului inteligent primit la instalare sau poate fi consultat pe site-ul E-Distribuție la adresa  https://www.e-distributie.com/ro/contorul-inteligent/cum-functioneaza-contorul-inteligent.html și aici se pot vizualiza în filmulețul de prezentare toate informațiile legate de rearmare.

2.depunerea unei solicitări de suplimentare a puterii aprobate  (depunerea unei cereri de racordare) împreună cu documentele necesare. Până  la finalizarea procesului de suplimentare a puterii aprobate și actualizarea certificatului de racordare pe noua putere, locul de consum va fi limitat la puterea iniţială (pentru realimentarea locului de consum  cu încadrare în puterea inițială se pot urma pașii  de la punctul 1).

Documentaţia necesară pentru actualizarea avizului tehnic de racordare / certificatului de racordare, pentru sporul solicitat, este:

cerere de racordare și chestionar pentru obţinerea avizului de racordare (formular standard atașat);

certificat de înregistrare (persoane juridice) sau carte de identitate (persoane fizice);

act care atestă dreptul de folosinţă asupra terenului / incintei / clădirii în care se constituie locul de consum (contract de vânzare-cumpărare, contract de închiriere, extras de carte funciară) / extras de carte funciara, autorizaţie de construire valabilă; pentru spaţiile închiriate, acordul notarial al proprietarului pentru executarea de lucrări în instalaţiile electrice.

Solicitarea de actualizare a Avizului de racordare / Certificatului de racordare, însoţită de documentele de mai sus, se depun pe site-ul E-Distribuție (https://www.e-distributie.com/) prin autentificare în contul tău E-Distribuție ( https://contulmeu.e-distributie.com/).

Recomandăm să solicitaţi spor de putere doar în cazul în care nu aveţi posibilitatea temporizării utilizării consumatorilor ce generează depășirea puterii.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.