Fraude fiscale pe banda rulanta. Cum scapa basma curata omul de afaceri Stefan Poienaru intr-un dosar de inselaciune

Fraude fiscale pe banda rulanta. Cum scapa basma curata omul de afaceri Stefan Poienaru intr-un dosar de inselaciune

by October 2, 2012 0 comments

Ziarul nostru prezinta o noua escrocherie pusa la cale de omul de afaceri, Stefan Poienaru, care a adus mari pagube financiare (peste 1 milion de euro), nu numai statului, ci si unor persoane private. Este vorba despre  ocuparea ilegala a unor terenuri agricole din judetul Calarasi, cultivarea fictiva a unor plante tehnice si incasarea necuvenita de fonduri APIA. Lui Poienaru i s-a deschis dosar penal pentru tulburare de posesie, inselaciune si evaziune fiscala. Insa, acest caz a ajuns pe mana unor prieteni ai omului de afaceri, din Politie si Parchet, care au casat dosarul.

Afacerea a inceput in 2009, cand societatea lui Stefan Poienaru, SC Agrofam SRL a ocupat abuziv 1000 de teren in judetul Ialomita( Bordusani, Fetesti, Stelnica, Facaieni), o parte din acest pamant aflandu-se in proprietatea unei firme, SC Denro Invest SRL, detinute de un cetatean danez. Omul de afaceri din Peninsula Scandinava a cumparat in acest judet, direct de la tarani, 300 de ha, teren care a fost intabulat la primarie si trecut in registrul agricol. Cu toate acestea,  societatea lui Poienaru, si-a insusit terenurile societatii Denro Invest, pe baza unor asa zise contracte de arenda. Scopul nu a fost insa acela de a-l exploata agricol, ci…financiar.

Frauda

Aici incepe frauda.  Societatea Agrofam solicita, pe baza contractului de arenda, subventie de la APIA pentru o asa zisa cultura de anghinare ( planta tehnica, folosita ca biomasa de inalta calitate energetica). Suma incasata: 1,101 milioane euro, din 2009 pana in 2012.  Potrivit unei note de control a Directiei pentru agricultura judeteana Ialomita, se constata faptul ca terenul in cauza, unde trebuia sa rasara culturile de anghinare, era mai totul parloaga, plin de buruieni. De exemplu, la  Borduseni se constata “imburuienare excesiva cu diverse specii de talie mare (predominant costreiul), iar la Facaieni, “16,39 ha distrusa vegetatia prin ardere, iar diferenta de suprafata, excesiv imburuienat, in timp ce la Stelnica “vegetatia era in curs de distrugere, unde erau campate utilajele de prelucrat solul (grape disc si pluguri) si de semanat”.

In acelasi timp, o nota de fundamentare a unei actiuni de verificare din 1.03.2012,  intreprinsa de APIA Calarasi, constata faptul ca subventia acordata SC Agrofam SRL pentru asa zisa cultura de anghinare, a fost platita “necuvenit”.  Este vorba despre 1,101 milioane de euro, bani pe care APIA trebuie sa-i recupereze de la firma lui Stefan Poienaru.

Dosar de evaziune fiscala

Insa, ilegalitatile holdingului lui Poienaru nu se opresc aici. Garda Financiara, sectia Ialomita a intocmit un dosar penal de  evaziune fiscala, nr 121012/IL/4.4.2012,  in care sunt implicate doua societate ale lui Stefan Poienaru.  Este vorba despre achizitionarea de SC Agrofam SRL si SC Green Energy SRL  a unei cantitati de 29.740 kg samanta de anghinare, de la societatea SC Neptun Invest&Development SRL Bucuresti. “Din documentele puse la dispozitie, rezulta faptul ca societatea (n.r. SC Neptun) nu a intocmit facturi fiscale pentru cantitatea de 19.390 kg si nu au fost inregistrate in evidenta contabila a societatii, venituri din livrarea semintelor de anghinare catre cele doua societati, in suma de 2.186.620,40 lei”, se arata in nota de control. In continuare se spune ca “aceasta cantitate de samanta de anghinare a fost livrata catre cele doua societati pe baza unor avize de expeditie, in perioada 17.10.2008 – 17.05.2010”.

Tranzactii fictive

Ca o concluzie, potrivit acestei note de control a Garzii Financiare, rezulta faptul ca aceasta tranzactie intre SC Neptun SRL si cele doua firme detinute de Stefan Poienaru pare a fi doar fictiva. Acest lucru poate fi intarit si de situatia de pe teren: culturile de anghinare nu exista decat in actele intocmite de holdingul lui Poienaru catre  APIA, nicidecum pe teren, unde “troneaza” doar buruienile si maracinii. Drept urmare, am putea spune ca este vorba despre un caz de inselaciune a statului, mai mult decat un simplu caz de evaziune fiscala: holdingul lui Poienaru achizitioneaza fictiv o mare cantitate de anghinare, pe care o cultiva doar pe hartie ( pentru ca pe teren nu exista), iar pentru aceasta cultura,(inexistenta) cere APIA subventie in valoare de 1,1 milioane de euro. Mai mult, terenul pe care este cultivat ( fictiv) anghinare, este luat “cu japca” de la o societate detinuta de un cetatean danez. Pentru ca lucrurile sa para cat mai legal, se incheie si un contract intre cele doua societati ale lui Poienaru: SC Agrofam SRL cultiva(fictiv)  terenurile cu anghinare, iar beneficiarul “recoltei” de biomasa este SC Green Energy SRL.

In urma acestui caz, autoritatile competente  intocmesc dosar penal pentru inselaciune si tulburare de posesie in cazul lui Stefan Poienaru. Politia Fetesti, impreuna cu autoritatile de la APIA,  trimit un control la fata locului, pentru a constata inselaciunea. Intr-un raport intocmit pe 2.12.2011, se constata “lipsa ierburilor vegetale ale culturii declarate si imburuienarea excesiva pe toata suprafata parcelelor”. ‘Este vorba despre terenuri fara cultura ( necultivate) si nici intretinute in bune conditii agricole si de mediu”, se mai spune in nota de control a Politiei.

O intreaga sectie din Politia Ialomita, in slujba lui Poienaru

Acum incepe un adevarat proces de acoperite a faptelor ilegale savarsite de Stefan Poienaru. Dosarul incape pe mainile unui ofiter de la Politia Ialomita, Sectia Investigare a Fraudelor(SIF), pe nume Gabriel Raduta. Cine este acesta? Un fost ofiter de tancuri de la Sibiu, care a fost adus de tatal sau in postul de ofiter  la SIF Ialomita. Potrivit surselor noastre din Politie, parintele acestuia, ofiter  la randul sau, era omul bun la toate pentru seful sau ierarhic, Tudor Amza, pe vremea cand acesta era  comandant al IPJ Ialomita: il alimenta cu legume, fructe, vin..toate cele necesare casei. Cine este acum Tudor Amza? Este unul dintre avocatii lui Stefan Poienaru. De asemenea, Gabriel Raduta este in relatii foarte bune cu un alt sef de la SIF Ialomita, Andrei Gheorghe. In acelasi timp, fata lui Andrei Gheorghe a fost cununata de baiatul avocatului Tudor Amza. Adevarat conflict de interese!

NUP din partea Parchetului: buruienile cresc in mod legal

Dosarul penal al lui Poienaru a fost instrumentat de procurorul Cristian Hristescu, un alt apropiat al lui omului de afaceri, Stefan Poienaru. In urma unei cercetari sumare, Poienaru a primit NUP din partea Parchetului de pe langa Tribunalul Ialomita pentru inselaciune si tulburare de posesie. In ordonanta de scoatere de sub urmarire penala, procurorul in cauza se dezice chiar de controlele solicitate de el, politiei si APIA. “Reprezentantii APIA au consemnat in procesul verbal incheiat ca suprafata cultivata cu anghinare este imburuienata si ca , in mod ilegal, SC Agrofam Com SRL ar fi incasat subventii agricole. In realitate, culturile de anghinare au fost infiintate, insa erau inburuienate deoarece partenerul grec a solicitat sa nu se intervina asupra culturilor manual, mecaanic sau chimic, deoarece se urmarea cresterea masei vegetative in vederea obtinerii de biomasa energetic”, se arata in raportul procurorului. Astfel, procurorul invoca motive ridicule pentru a-l salva pe Poienaru. Acesta nu tine cont de concluziile APIA si a Politiei, care spune raspicat ca nu exista culturi de anghinare, ci doar bunuieri, terenul fiind in paragina.

Cititi si:

Relatiile nepotrivite dintre deputatul Stelian Fuia si Stefan Poienaru. Trafic de influenta si conflict de interese

Mosierul Stefan Poienaru – la inceputul anilor ’90, traficant de icre negre. Acum- urmarit penal in 4 dosare penale

Cum si-a construit Poenaru-Agrofam imperiul de carton cu ajutorul magistratilor

Cum poti pacali justitia daca iti iei ca avocat o fosta judecatoare la Inalta Curte si nepoata unui general SIE

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.