Brexitul, împlinit. Oficial: Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană

Brexitul, împlinit. Oficial: Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană

Brexitul, împlinit. Oficial: Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană

by November 25, 2018 0 comments

Acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat de liderii celor 27 de țări europene, în cadrul summitului de duminică din Bruxelles, a anunțat Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Într-un summit extraordinar convocat duminică la Bruxeles, șefii celor 27 de state din UE au luat, în unanimitate, o decizie istorică care stabilește termenii divorțului de Marea Britanie, după 44 de ani de când regatul a devenit parte a blocului comunitar.

„EU27 a aprobat Acordul de Retragere și Declarația Politică privind viitoarele relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie”, a transmis Tusk printr-un mesaj postat pe Twitter.

Acordul care conține peste 500 de pagini acoperă problemele legate de drepturile cetățenilor, factura de plată a divorțului ridicându-se la 39 de miliarde de lire sterline, scrie Guardian.

De asemenea, este reglementată problema graniței cu Irlanda, iar acordul este însoțit de o declarație politică de 26 de pagini în care sunt puse bazele viitorei relații dintre UE și Regatul Unit.

În declarație, liderii UE reafirmă intenția de a avea un parteneriat cât se poate de strâns cu Marea Britanie, după Brexit, subliniind însă că negocierile viitoare vor sta sub semnul principiului potrivit căruia statele din afara blocului comunitar nu se pot bucura de aceleași drepturi care țările membre UE.

Liderii țărilor membre UE au aprobat acordul la mai puțin de o oră de la începutul discuțiilor oficiale din cadrul summitului de la Bruxelles.

Înaintea reuniunii, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, declara că nu există divorț care să fie ușor.

”Acest acord este varianta cea mai bună pe care putea să o obțină Marea Britanie. (…) Sunt trist pentru că momentul în care UK părăsește Uniunea Europeană nu este un moment de jubliare, ci de adâncă tristețe. Am făcut tot posibiliul pentru ca acest divorț să decurgă în termeni amiabili, dar niciun divorț nu este ușor”, a declarat Juncker.

Decizia istorică vine însă după mai bine de 18 luni de negocieri intense privind ieșirea Marii Britanii din UE, stabilită în cadrul unui referendum al căruia rezultat a fost un șoc atât pentru mare parte din britanici, cât și pentru opinia publică din UE.

Acordul va trebui să fie aprobat și de Parlamentul de la Londra.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.