Cum au fost retrocedate institutiile culturale din Sibiu sub administratia Iohannis. Marile evenimente, organizate in cort sau in aer liber

Cum au fost retrocedate institutiile  culturale din Sibiu sub administratia Iohannis. Marile evenimente, organizate in cort sau in aer liber

Cum au fost retrocedate institutiile culturale din Sibiu sub administratia Iohannis. Marile evenimente, organizate in cort sau in aer liber

by November 13, 2014 0 comments

Un efect dezastruos al retrocedarilor din Sibiu: nu exista sedii corespunzatoare pentru Teatru, pentru Filarmonica, pentru o Galerie de Arta, pentru un cinematograf public sau  o sala culturala multifunctionala. Asa s-a ajuns ca toate evenimentele  de la “Sibiu Capitala Europeana 2007” sa se desfasoare intr-un cort sau in spatiu liber. Un cort care a costat din banul public, 800 000 de euro, contractat de la o firma din Germania, care se pare ( potrivit presei locale),  i-ar fi construit o vila lui Klaus Iohannis intr-o localitate la o distanta de doar 100 km de unde locuiesc parintii acestuia. Prin restituirile gestionate de Iohannis, ai caror beneficiari au fost Biserica Evanghelica, FDGR si clienti ai edilului, Filarmonica a fost transformata in restaurant, un muzeu intr-o carciuma,  Palatul Copiilor, intr-un sediu al Bisericii Evanghelice, un cinematograf intr-un complex comercial sau o biblioteca intr-un WC public. ( citeste si: http://ancheteonline.ro/2014/11/reteaua-samsarilor-imobiliari-din-jurul-lui-iohannis-cum-s-a-retrocedat-muzeul-brukenthal-catre-biserica-evanghelica/; http://ancheteonline.ro/2014/10/reteaua-samsarilor-imobiliari-din-sibiu-cum-a-transformat-klaus-iohannis-o-biblioteca-intr-un-wc-public/; http://ancheteonline.ro/2014/10/reteaua-samsarilor-imobiliari-din-sibiu-cum-a-transformat-klaus-iohannis-o-biblioteca-intr-un-wc-public/ ).

Pentru a exemplifica amploarea fenomenul retrocedarilor girate de Iohannis, trebuie mentionat ca mai bine de jumatate din scolile sibiene, institutii publice precum muzee ( Brukenthal si partial Astra),  Arhivele Nationale, Inspectoratul Scolar, Palatul Copiilor,  Spitalul de Pneufiziologie,  au fost restituite, mai mult sau mai putin pe cai legale, personajelor din jurul lui Klaus Iohannis. Totodata, procesul retrocedarilor, la Sibiu, a insemnat si o forma de capusare a bugetului public: multe institutii scolare si de cultura platesc chirie, pentru a supravietui,  Bisericii Evanghelice si FDGR( in calitate de noi proprietar) din bani de la bugetul public. Un exemplu in acest sens il reprezinta Arhivele Nationale care plateste lunar o chirie de 4000 de euro pe luna,  Bisericii Evanghelice sau Liceul de Arta, aproape 3000 de euro, reprezentantilor acestei biserici.

Filarmonica transformata in carciuma

Un caz revoltator este retrocedarea cladirii Filarmonicii din Sibiu, imobil care asigura cea mai  buna acustica din oras. In urma acestei restituiri, Filarmonica a fost transformata in carciuma, numita Hermania.  Primaria Sibiu a fost nevoita sa construiasca o noua sala pentru concerte de muzica clasica, dar care nu se ridica la standardele necesare. Noua sala a Filarmonicii a fost promisa, initial,  Teatrului “George Stanca”, dar nu au mai fost bani pentru un teatru modern. Acum, actorii din Sibiu sunt inghesuiti intr-o cladire improprie, un fost cinematograf din perioada interbelica.

Asa s-a ajuns ca cele mai importante evenimente de la “Sibiu Capitala Europeana 2007”  sa se desfasoare, ori in aer liber, ori  intr-un cort multifunctional pentru care Iohannis a platit 800 000 de euro, un pret exorbitant. Si astazi se intampla acelasi lucru:  pentru ca nu exista  un centru cultural multifunctional,  sali de cultura, sau un stadion modern, toate evenimentele sunt scoase in strada.

Opera din Viena, invitata sa concerteze in cort

Unul dintre criticii avizati ai politicii duse de Klaus Iohannis la Sibiu este profesorul Corneliu Bucur, fost director al Muzeului ASTRA. “In 2007, opera din Viena, sub bagheta maestrului Ioan Holerder a venit la Sibiu sa  tina un concert extraordinar. Primarul i-a propus sa concerteze in cortul improvizat. El a refuzat asa ceva. L-a bagat pana la urma in Casa de Cultura a Sindicatelor, o sala total improprie pentru un concert la asa nivel. Mi-a spus ca nu va mai veni niciodata la Sibiu. Asta, pentru ca sala Filarmonicii a fost retrocedata unui client al lui Iohannis”, ne-a declarat profesorul Bucur. Acesta a tinut sa precizeze ca primarul Iohannis a incercat sa retrocedeze spatii din incinta Muzeului ASTRA si ca “un apropiat” al edilului, Dumitru Domnaru din Salistea (fost benzinar) si-a deschis un restaurant in incinta muzeului, in zona Dumbrava.

Celebrul cort  instalat in Piata Unirii a fost achizitionat de catre Primaria Sibiu de la firma Bento’s Event Ten, cu sediul in Germania,  localitatea Weiterstad,  cu suma de 800 000 euro. Presa locala il acuza pe Iohannis ca aceasta societate, l-ar fi rasplatit pe Iohannis cu o vila in orasul german unde isi are sediul, la doar 100 km de oraselul ( Wurzburg)  unde locuiesc parintii si sora edilului. (http://www.justitiarul.ro/ce-nu-stie-ani-despre-klaus-iohannis-2/)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.